Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 05

Aklavietė: gegužę paskelbta nauja Lazdynų ligoninės vadovo paieška sustabdyta

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninė jau metus dirba be nuolatinio vadovo. Procesas stringa dėl bylinėjimosi. Šiemet gegužę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau buvo naujo vadovo paieškas pradėjusi iš naujo, tačiau buvo priversta konkursą nutraukti, nes, regis, užimti pareigas teismai gali leisti pernai jį laimėjusiai Karoliniškių poliklinikos direktorei Jelenai Kutkauskienei.
Jelena Kutkauskienė
Jelena Kutkauskienė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) ketina skųsti Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą patenkinti Karoliniškių poliklinikos direktorės J.Kutkauskienės skundą, kuriuo ji prašė panaikinti VTEK vasario 6 dienos sprendimą ir padengti bylinėjimosi išlaidas. Teismas J.Kutkauskienės prašymą tenkino birželio 12-ąją. Jam apskųsti VTEK turi dar 10 kalendorinių dienų.

„Komisija yra nusprendusi teikti apeliaciją“, – 15min sakė VTEK atstovė žiniasklaidai Eglė Ivanauskaitė.

Be to, J.Kutkauskienė teismui yra apskundusi ministro Aurelijaus Verygos įsakymą dėl jos neskyrimo į pareigas po to, kai pernai liepą laimėjo konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovo pareigoms užimti. Bylinėjimosi procesui vykstant Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sustabdė vos gegužę naujai paskelbtą konkursą.

„Byla dėl konkurso rezultatų nėra išnagrinėta“, – konstatavo A.Verygos patarėja ryšiams su visuomene Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Ji neslėpė, kad vos gegužę naujai paskelbtas konkursas vadinamosios Lazdynų ligoninės vadovo kėdei užimti šiuo metu yra sustabdytas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubėnė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Bušinskaitė-Šriubėnė

Epopėja prasidėjo prieš metus

15min primena, kad vasario 6 dieną VTEK vienbalsiai pripažino J.Kutkauskienę pažeidus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, nes ji esą nesilaikė šiame teisės akte numatytų nusišalinimo procedūrų.

Komisija yra nusprendusi teikti apeliaciją.

2018 metų liepą paaiškėjus, kad Karoliniškių poliklinikai vadovaujanti J.Kutkauskienė laimėjo konkursą vadovauti Respublikinei Vilniaus universitetinei ligoninei (RVUL), viešumoje ėmė plisti informacija, kad J.Kutkauskienės vadovaujama medicinos įstaiga yra sudariusi ne vieną viešųjų pirkimų sutartį su įmone „Limeta“. Bendrovės generalinis direktorius Kęstutis Kutkauskas yra direktorės vyras.

J.Kutkauskienė tai patvirtino, tačiau pabrėžė viską deklaravusi, o nuo viešųjų pirkimų klausimų įstaigoje nusišalinusi.

Tačiau VTEK įvertino, kad susiklosčiusi situacija poliklinikos vadovei sukuria interesų konflikto situaciją.

Informavo, bet ne merą

Tiriant nustatyta, kad poliklinikos vadovė apie jai kylančią interesų konflikto situaciją informavo tam neįgaliotą subjektą. Nusišalinti J.Kutkauskienė privalėjo jos vadovo funkcijas įgyvendinančiam subjektui – savivaldybės merui. Tačiau apie interesų konfliktą poliklinikos vadovė 2017 m. balandį informavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Personalo departamento Korupcijos ir nusižengimų prevencijos skyrių bei Socialinių reikalų ir sveikatos departamentą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus universitetinės ligoninės pastatas Lazdynuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus universitetinės ligoninės pastatas Lazdynuose

Be to, apie interesų konfliktą J.Kutkauskienė informavo po to, kai savo pavaldiniams įsakymais pavedė vertinti prekių, paslaugų ir darbų viešųjų pirkimų poreikį bei organizuoti tokių pirkimų procedūras, pasirašyti viešojo pirkimo sutartis, kontroliuoti šių sutarčių vykdymą, organizuoti ir kontroliuoti viešųjų pirkimų vidaus kontrolės vykdymą. Poliklinikos vadovė iš savivaldybės administracijos padalinio gavo atsakymą, kad VPIDVTĮ nuostatų atžvilgiu pastabų jai nėra. Taigi buvo pritarta J.Kutkauskienės prieš tai duotiems pavedimams.

Taip pat, savivaldybės administracijos padaliniams pateiktame rašte poliklinikos vadovė nenurodė nusišalinimo priežasčių ir apimties. Iš šio rašo neaišku, nuo kokių konkrečiai klausimų sprendimo ji nusišalina ir kodėl. VTEK pabrėžė, kad nusišalinimas nuo interesų konfliktą galinčio kelti klausimo privalo būti aiškiai ir suprantamai išreikštas.

Dėl dviejų aplinkybių tyrimą nutraukė

Dėl dviejų aplinkybių VTEK tyrimą nutraukė: nenustatyta, kad J.Kutkauskienė būtų asmeniškai atstovavusi VšĮ „Karoliniškių poliklinikai“, kai joje buvo tvarkomi su UAB „Limeta“ susiję klausimai; nenustatyta, kad J.Kutkauskienė būtų asmeniškai dalyvavusi rengiant, svarstant ar priimant sprendimus, tiesiogiai susijusius su poliklinikos viešųjų pirkimų dalyve – UAB „Limeta“.

Nepaisant to, tyrimo duomenys rodo, kad J.Kutkauskienės veikloje lieka tinkamai neišspręsta interesų konflikto situacija. To nepadarius, VTEK vertinimu, kyla grėsmė galbūt šališkiems sprendimams poliklinikoje, kiek tai susiję su J.Kutkauskienės sutuoktinio vadovaujama bendrove. Todėl VTEK rekomenduoja Vilniaus miesto savivaldybės merui užtikrinti, kad jai pavaldžios VšĮ „Karoliniškių poliklinikos“ vadovo tarnybinėje veikloje būtų išvengta prielaidų interesų konfliktams rastis, o pastariesiems atsiradus – juos išspręsti nedelsiant ir tinkamai.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Lazdynų ligoninė
Mato Miežonio / 15min nuotr./Lazdynų ligoninė

Tapo priežastimi naujam konkursui

Būtent VTEK išvada tapo kliūtimi J.Kutkauskienei užimti Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovės pareigas, nors konkursą laimėjo būtent ji. Postas nebuvo patikėtas ir antrosios vietos laimėtojui, dabartiniam vadovui Algimantui Pamerneckui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algimantas Pamerneckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algimantas Pamerneckas

Gegužę Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė pakartotinį konkursą RVUL direktoriaus pareigoms užimti.

„Ministras Aurelijus Veryga siekia į gydymo įstaigų vadovų pareigas skirti abejonių dėl skaidrumo nekeliančius asmenis, gebančius užtikrinti tinkamą privačių interesų valdymą, kad dėl jų veiklos nenukentėtų nei pacientų gydymo kokybė, nei įstaigos interesai bei reputacija“, – buvo teigiama SAM pranešime.

Tačiau prasidėjus teisminiams procesams ir šis konkursas buvo sustabdytas. Tai 15min patvirtino A.Verygos patarėja ryšiams su visuomene L.Bušinskaitė-Šriubėnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito