Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 18

Akredituotas naujas Suomijos gynybos atašė Lietuvai

Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) antradienį akredituotas naujasis Suomijos gynybos atašė Lietuvai jūrų kapitonas Jouni Heikki Sakari Lamminenas. Linkint jam sėkmės darbuose buvo pabrėžta, kad Lietuva tikisi karinio bendradarbiavimo su NATO nare tapusia Suomija stiprinimo, rašoma KAM pranešime spaudai.
Jouni Heikki Sakari Lamminenas
Jouni Heikki Sakari Lamminenas / A. Pliadžio nuotr.

„Esame labai laimingi galėdami vadinti Suomiją NATO sąjungininke. Ir iki šiol laikėme suomius savo šeimos nariais, nes bendradarbiaujame daugybėje įvairių formatų, turime tas pačias vertybes ir vienodai vertiname grėsmes. Vis dėlto dabar tikimės gilinti bendradarbiavimą dar labiau, ypatingai – įsigijimų srityje“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Naujasis Suomijos gynybos atašė Lietuvai anksčiau tarnavo įvairiuose Suomijos kariuomenės padaliniuose. Nuo 2020 metų iki dabar jis vadovavo Suomijos kariuomenės Logistikos valdybai.

Buvusi Suomijos gynybos atašė Lietuvai komandorė Ulla Tuulikki Murtomäki buvo apdovanota už darbą ir pastangas stiprinant dvišalį bendradarbiavimą. Jai įteiktas Lietuvos krašto apsaugos sistemos medalis „Už nuopelnus“.

Suomijos ir Lietuvos kariai nuo pat Lietuvos kariuomenės kūrimo pradžios bendradarbiauja įvairiose karinėse pratybose. Suomija kartu su Lietuva dalyvauja Jungtinės Karalystės vadovaujamose aukštos parengties Jungtinėse ekspedicinėse pajėgose.

Taip pat Suomija yra prisijungusi prie NATO Energetinio saugumo centro Vilniuje veiklos, o 2019 m. prisijungė ir prie Lietuvos inicijuoto ES Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) rėmuose vystomo Kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų projekto.

Pernai Lietuvos ir Suomijos gynybos ministerijos atnaujino bendradarbiavimo įsigijimų srityje susitarimo memorandumą, kuriuo nubrėžė gaires stiprinti ir plėsti dvišalį bendradarbiavimą ginkluotės ir gynybos technologijų srityje, sudaryti galimybes šalims lengviau keistis informacija, plėtoti mokslinius tyrimus ir vykdyti bendrus pirkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas