Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 29

Akredituotas naujas Vokietijos gynybos atašė Lietuvai

Krašto apsaugos ministerijoje antradienį akredituotas naujasis Vokietijos gynybos atašė Lietuvai Hansas Joachimas Ruffas-Stahlis.
Konstantinas Bellini ir Hansas Joachimas Ruffas-Stahlis
Konstantinas Bellini ir Hansas Joachimas Ruffas-Stahlis / Krašto apsaugos ministerijos nuotr.

Kaip antradienį pranešė Krašto apsaugos ministerija, sveikindamas naująjį gynybos atašė, krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus pabrėžė itin sustiprėjusią Lietuvos ir Vokietijos partnerystę.

„Pastarieji metai buvo itin intensyvūs mūsų šalių bendradarbiavimui. Vokietijos parama Lietuvos gynybai itin išaugo. Esame dėkingi Vokietijai už sprendimą dislokuoti brigadą, vadovavimą priešakinių pajėgų kovinei grupei, investicijas į karinę infrastruktūrą, taip pat – už atgrasymo ir Lietuvos gynybos stiprinimą iškart po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą“, – sakė Ž.Tomkus.

Anot viceministro, sustiprėjęs Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimas lėmė, jog pirmąkart Vokietijos gynybos atašė paskirtas tik Lietuvai.

Vokietija nuo 2017 metų vadovauja Lietuvoje dislokuotam NATO tarptautiniam sąjungininkų batalionui.

Berlynas žada šį vienetą padidinti iki brigados dydžio, kai Lietuva įrengs kariams priimti reikiamą infrastruktūrą ir jeigu tai nesikirs su kitais NATO planais.

Viceministras pabrėžė, kad Lietuva dės visas pastangas kuo greičiau surasti praktinį šio sprendimo įgyvendinimą.

Tarp svarbiausių bendradarbiavimo krypčių – bendros pratybos, Vokietijos dalyvavimas NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, Lietuvos prisijungimas prie Vokietijos vadovaujamos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos.

Anot ministerijos, itin svarbus Vokietijos vaidmuo ir Lietuvos ginkluotųjų pajėgų modernizavime. Lietuva iš Vokietijos įmonių perka pėstininkų kovos mašinas „Vilkas“, automatinius šautuvus „G-36“ ir pistoletus „HK SFP9“, 5-ių tonų sunkvežimius „Arocs“, kovines savaeiges 155 mm kalibro haubicas PzH2000 („Panzerhaubitze 2000“).

Ceremonijos metu tarnybą baigęs gynybos atašė Lietuvai Konstantinas Bellini apdovanotas Lietuvos krašto apsaugos sistemos medaliu „Už nuopelnus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas