Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 06

Aktorė I. Balsytė: visada turiu laisvą valandą padėti kitam

Tą dieną, kai susisiekėme su aktore Ilona Balsyte, darbus ji pradėjo 8:00 val., baigė – 20:30. Teatras, spektakliai, muzikos pamokos vaikams jos įkurtoje muzikos mokykloje, paskaitos studentams – tiek šiuo metu sutelpa į aktorės kasdienybę. Tačiau paprašyta rasti laiko savanorystei ji neatsisako: „Visada turiu laisvą valandą padėti kitam“, – kalba viena iš „Keistuolių“ teatro įkūrėjų ir brandaus amžiaus žmonių savanorystės projekto „54+“ ambasadorė.
Ilona Balsyte
Ilona Balsytė

Kviečia bendrauti su jaunimu

Aktorė I.Balsytė pasakoja, kad „Keistuolių“ teatras neseniai laimėjo Europos Sąjungos investicinį projektą, prie kurio dirbo pastaruosius ketverius metus. Šis projektas iš esmės leis atnaujinti teatrą, jo įrangą, teatras taps patogesnis lankytojams, tad šiuo metu tiesiog verda įvairiausi administraciniai darbai. Aktorės dėmesio reikia ne vien spektakliuose, bet ir šioms administracinėms užduotims vykdyti. Kai kuriomis dienomis I.Balsytę taip pat galima sutikti Socialinių mokslų kolegijoje, kur ji skaito paskaitas kūrybines studijas pasirinkusiems studentams. O vakarus aktorė leidžia jos pačios įkurtoje muzikos mokykloje „Kindermusik“, kur ji veda muzikos pamokas vaikams nuo 3 iki 7 metų.

„Planavimas ir žinojimas, kuriuo momentu ir kur turiu būti, yra visko pagrindas. Kai susiplanuoju, visada atsiranda laiko veiklai, kuri nėra tiesioginis mano darbas. Pavyzdžiui, dabar savanoriauju bendruomenėje „Aš esu“ ir prisidedu prie akcijos „Laiškai mamai“, skirtos priklausomų asmenų mamoms. Jau keletą metų iš eilės dalyvauju šios bendruomenės paramos koncertuose, rašau koncerto scenarijų, prisidedu prie akcijos viešinimo ir tiesiog esu išvien, palaikau šią likimo dalią patiriančias mamas“, – pasakoja I.Balsytė.

Aktorė pastebi, kad dažniausiai ji prisijungia prie savanoriškos veiklos, susijusios su jos profesija. Sako, taip geriausiai gali pasidalyti naudingomis žiniomis. Tad I.Balsytė neretai dalyvauja koncertuose, susitinka su jaunais žmonėmis, bendravimui su jais, ugdymui aktorė yra paskyrusi kone visą savo gyvenimą.

Dažniausiai ji prisijungia prie savanoriškos veiklos, susijusios su jos profesija.

Iš gyvenimo patirties

Kalbėdama apie brandaus amžiaus žmonių savanorystę, I.Balsytė iškart pastebi šio judėjimo pranašumus. Vienas didžiausių – dalijimasis sukaupta gyvenimiška patirtimi.

„Kaip tai svarbu, pastebiu kasdienėse detalėse. Esu trijų vaikų mama, du jau užauginau. Tačiau, štai, suprantu, kad nors vaikams gaminu, tikrai ne visus patiekalus esu išbandžiusi, nes kulinarija labai plati sritis. Būna, kad prireikia patarimo ir tada skambinu savo mamai, klausiu jos“, – sako I.Balsytė.

Daug kitų žmonių kreipiasi į I.Balsytę, prašydami jos pasidalyti sukauptomis žiniomis. Vienas neseniai įvykusių susitikimų – su regėjimo negalią turinčiais žmonėmis. Jo temą pasiūlė pati aktorė – buvo surengta paskaita apie balsą.

„Balsas yra labai svarbus regėjimo negalią turinčių žmonių įrankis ir kasdienė mano darbo priemonė, todėl kalbėjomės apie tai, kas yra balsas ir kaip jis veikia, kas jam gali pakenkti, kaip saugoti. Atlikome kvėpavimo pratimus, stebėjome, kaip dirba balso stygos. Pasidalijau žiniomis, kurias pati esu išgirdusi iš profesoriaus, LOR gydytojo Virgilijaus Ulozo ir kurios be galo praplėtė mano suvokimą apie šią mums dovanotą dovaną“, – prisiminimais dalijasi I.Balsytė.

VIDEO: Ilona Balsyte: nesuprantu  žmonių, kurie už kiekvieną dalyką reikalauja finansinio atlygio

Patarimas moksleiviams

Aktorė puikiai prisimena ir dar vieną neseniai įvykusį susitikimą, į kurį ją pasikvietė Vilniaus Balsių progimnazijos moksleiviai, norėję pasikalbėti apie tai, kaip rinktis ateities profesiją. Šis klausimas I.Balsytei svarbus ir artimas. Ji yra įgijusi kelias magistro specialybes – teatro ir muzikos pedagogikos. Prieš pradėdama aktorės kelią, I.Balsytė domėjosi teisės studijomis.

„Mokykloje kalbėjomės apie tai, kaip žmonės pasirenka profesiją. Mano svarbiausia žinutė mokiniams – kiekvienas širdyje turime atsakyti į klausimus, dėl ko esu gimęs ir ką geriausio šiame pasaulyje galiu padaryti, be kokios veiklos aš negaliu gyventi? Jaunam žmogui labai svarbu tai suprasti ir atrasti“, – neabejoja aktorė.

Kiekvienas širdyje turime atsakyti į klausimus, dėl ko esu gimęs ir ką geriausio šiame pasaulyje galiu padaryti

I.Balsytė sako niekada negalvojanti, kokios padėkos sulauks už neatlygintiną veiklą. Tačiau pastebi viena – tie žmonės, pas kuriuos vyksta iš savanoriškų paskatų, visuomet parodo didelį džiaugsmą ir susitikimus, pokalbius ar muzikinius pasirodymus labai vertina.

„O tai man ir yra didžiausias atlygis – matyti, kad žmonėms buvo įdomu ir kad mūsų susitikimo metu jie išgirdo ir atrado kažką naujo“, – teigia aktorė.

Gyvenimas ir pilnatvės jausmas

Balandį savo gimtadienį minėsianti I.Balsytė mano, kad didžiausias džiaugsmas yra sugebėti gyventi taip, kad kiekviena diena būtų tarsi pamoka ir kiekvienoje dienoje galėtume įžvelgti prasmę.

„Suprasti, kad, štai, šiandien nugyvenau dieną ir išmokau ar sužinojau kažką naujo, man yra svarbu. Savanorystė, žinoma, yra vienas iš dalykų, suteikiančių man tokią prasmę. Visiems, o ypač savo bendraamžiams, linkėčiau atrasti savanorystės džiaugsmą“, – sako I.Balsytė.

Aktorės nuomone, ypač jos bendraamžiai, įvairių gyvenimo patirčių jau turintys žmonės, žino, koks geras jausmas yra dalytis. Tuo ji įsitikina netgi stebėdama savo draugus ar pažįstamus, turinčius anūkų.

„Nors pati anūkų dar neturiu, matau, kad mano artimos aplinkos žmonės su jais elgiasi visai kitaip nei su savo vaikais – jie tampa daug supratingesni, atlaidesni. Turbūt taip atsitinka, kai supranti, kad didžiausia gyvenimo prasmė – kažką dovanoti kitiems“, – teigia kino ir teatro aktorė.

Anot savanorystės projekto „54+“ ambasadorės, labai svarbu suprasti, kodėl savanorystė yra reikalinga, kokia jos misija, kam to imiesi. Kai žmogus mato prasmę, savanoriauja su dideliu užsidegimu, net ir dideli darbai tuomet įgyvendinami be vargo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas