Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
15:03 /16:25

Lenkų rinkimų akcijos kandidatai į Seimą sulaukė itin plataus kitų partijų palaikymo: „Politinis marketingas“

Prieš antrąjį rinkimų turą vienmandatėse apygardose kandidatai skuba pasiekti kuo daugiau savo potencialių rinkėjų, o tuo pačiu – ir pasigirti sulaukiama parama iš kitų partijų atstovų. Tarkim, trys į antrąjį turą patekę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidatai sulaukė dabar opozicijoje esančių partijų palaikymo, tad galima spėlioti, ar tai tik noras užkirsti kelią konservatoriams, ar būsimos koalicijos dėlionė.
Edita Tamošiūnaitė ir Česlavas Olševskis
Edita Tamošiūnaitė ir Česlavas Olševskis / 15min montažas

Trys apygardos, trys dvikovos su konservatoriais

Antrasis rinkimų į Seimą turas vyks sekmadienį, spalio 27 dieną. Vilniuje ir jo apylinkėse esančiose apygardose tarp kitų kandidatų yra ir trys LLRA-KŠS atstovai: Waldemaras Urbanas Riešės, Edita Tamošiūnaitė Naujosios Vilnios ir Česlavas Olševskis Vilniaus pietinėje apygardose.

Visi trys jie kovos prieš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (ST-LKD) kandidatus – atitinkamai Daivą Ulbinaitę, Liutaurą Kazlavicką ir Agnę Bilotaitę.

Pirmasis turas šiose apygardose baigėsi skirtingai. Štai Riešės apygardoje abu kandidatai surinko iš esmės po tiek pat balsų: už minimaliai laimėjusį W.Urbaną balsavo 22,34 proc. rinkėjų, o už D.Ulbinaitę – 21,8 proc.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Waldemaras Urbanas ir Daiva Ulbinaitė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Waldemaras Urbanas ir Daiva Ulbinaitė

Panaši situacija ir Vilniaus pietinėje apygardoje, tik čia laimėjo A.Bilotaitė, surinkusi beveik dviem procentais daugiau balsų (20,7 proc.) negu Č.Olševskis (18,71 proc.).

Naujosios Vilnios apygardoje pirmas buvo irgi konservatorius L.Kazlavickas, bet jo persvara prieš antroje vietoje likusią E.Tamošiūnaitę kur kas ryškesnė: jis surinko 23,79 proc. balsų, kai jo konkurentė tik 14,32 proc.

Kitokia politika nei savivaldos rinkimuose

Bet antrasis turas gali viską apversti aukštyn kojom, ypač jeigu kitų buvusių kandidatų rinkėjai įsiklausys į savo remtų politikų ar jų partijų balsą.

Praėjusią savaitę W.Urbanas džiaugėsi Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderio Sauliaus Skvernelio ir Tomo Tomilino parama, dabar jau skelbia, kad jį palaiko ir Socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė, su „valstiečių“ sąrašu kandidatavęs ir į Seimą patekęs Ignas Vėgėlė, „Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis bei buvęs Lietuvos regionų partijos kandidatas šioje apygardoje Nerijus Svitojus.

Kaip tik Vilniaus rajono savivaldybės merų rinkimuose visos politinės jėgos buvo susivienijusios ir rėmė dabartinį merą socialdemokratą Robertą Duchnevičių, kai jis antrame ture grūmėsi su tuo pačiu W.Urbanu. Dabar tie patys socialdemokratai, tiesa, ne R.Duchnevičiaus vardu, remia ne dešiniųjų kandidatę, o tą patį buvusį konkurentą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Waldemar Urban, Robert Duchnevič
Lukas Balandis / BNS nuotr./Waldemar Urban, Robert Duchnevič

R.Duchnevičius 15min sakė, kad jam buvusi netikėta jo partijos vadovės V.Blinkevičiūtės išsakyta parama – esą su juo tai derinta tikrai nebuvo.

„Mes nesame tokio derinę tokio klausimo. Esame derinę dėl nacionalinių partijų – dėl paramos „valstiečiams“ ir „demokratams“, kur mes nekonkuruojame keletoje apygardų. Nuomonė ta vieša yra. Man atrodo, buvo tik išsakyta dėl paramos Naujosios Vilnios kandidatei, dėl to buvo derėtasi. Bet dėl rajono, tai tikrai mano pozicija niekuo nesikeitė, kaip buvo, taip ir yra.

O ką išsakė pirmininkė, tai su manim tas klausimas derintas nebuvo. Gal su komunikacija savaitgalį buvo derinta. Kadangi aš šiandien iš ryto pats pamačiau tą reklamą internetuose, tai man irgi buvo truputį netikėta. Bet gal partijos pirmininkai kažką susitarė, to nežinau“, – 15min sakė R.Duchnevičius.

W.Urbanas praėjusią savaitę 15min teigė, kad kitų politikų palaikymas jam nereiškia, jog jis tapsiąs formuojamos centro kairės koalicijos dalimi. Esą pirmiausia rinkimai, o tada ir bus galima spręsti.

Apie tai, kaip situacija dėliojasi Riešės apygardoje, plačiau skaitykite čia: Ši apygarda iki šiol į Seimą rinko tik vienos partijos atstovus: ar įvyks „stebuklas prie Riešės“?

Palaikymas ir E.Tamošiūnaitei bei Č.Olševskiui

Tų pačių partijų tie patys lyderiai remia ir abu jo partijos kolegas E.Tamošiūnaitę bei Č.Olševskį.

E.Tamošiūnaitė savo feisbuke dalijasi vaizdais, kuriuose – V.Blinkevičiūtės, S.Skvernelio, jo kolegos partijoje Tomo Tomilino bei R.Žemaitaičio palaikymo žodžiai. Visi jie akcentuoja E.Tamošiūnaitės įdirbį Vilniaus miesto savivaldybėje, kur ji yra dirbusi vicemere, kuravo švietimą.

Č.Olševskiui paramą yra išsakę V.Blinkevičiūtė, Socialdemokratų frakcijos Seime seniūno pavaduotojas Kęstutis Vilkauskas, pats kandidatuojantis Trakuose, taip pat I.Vėgėlė, S.Skvernelis ir R.Žemaitaitis.

Ši parama kai kur abipusė – štai Fabijoniškių apygardoje kartu su TS-LKD atstove Aiste Gedviliene į antrą turą patekęs socialdemokratas Remigijus Motuzas sulaukė čia trečio likusio LLRA-KŠS kandidato Edwardo Trusewicziaus paramos.

Ar toks platus remiančiųjų sąrašas reiškia, kad šios partijos atstovai viliojami į buriamą centro kairės koaliciją? Apie tokią jau rinkimų naktį tarėsi V.Blinkevičiūtė ir S.Skvernelis, tačiau net ir pridėjus Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos gautus mandatus jiems iki daugumo Seime gali trūkti.

Susisiekus su LLRA-KŠS vadovu Waldemaru Tomaszewskiu, jis pirmadienį 15min sakė, kad iki rinkimų nieko nekomentuoja.

Apgalvota ir racionalu

Politologas, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Andrzejus Pukszto sako, kad tai „apgalvotas ir racionalus politinis marketingas“.

„Ko gero, formuojant būsimą koaliciją kiekvienas balsas gali būti aukso vertės, todėl socialdemokratai ir S.Skvernelio partija „Vardan Lietuvos“ čia matytų LLRA-KŠS kaip potencialius partnerius. Net ir du-trys balsai pridedant prie koalicinių balsų tikrai pravers naujajai daugumai. Todėl tas politinis marketingas yra visiškai racionalus.

Ko gero, formuojant būsimą koaliciją kiekvienas balsas gali būti aukso vertės, todėl socialdemokratai ir S.Skvernelio partija čia matytų LLRA-KŠS kaip potencialius partnerius.

Kitas dalykas, ko gero, ir socialdemokratai, ir „valstiečiai“, ir R.Žemaitaitis jaučia tam tikrą konjunktūrą, yra toks noras, nors ir nežinome, kiek stiprus, patraukti nuo valdžios Tėvynės sąjungą. Tam ir reikalingas tokio be galo plataus fronto sudarymas prieš Tėvynės sąjungos kandidatus, nes čia kalba eina apie tas vienmandates apygardas, kur Lenkų rinkimų akcija kovos su TS-LKD. Tai man atrodo pakankamai racionalus toks partijų lyderių jungtinis frontas.“

A.Pukszto priminė, kad LLRA-KŠS yra buvusi ne kartą valdančiose koalicijose tiek Seime, tie Vilniaus miesto savivaldybėje. Pastarojoje – ir su konservatoriais.

„Kartais tie du-trys balsai iš tikrųjų, ypatingai iš šios dienos perspektyvos žiūrint, gali būti aukso vertės. O gali būti ir visi penki.

Reikia pasakyti, kad LLRA-KŠS pakankamai nuosekliai kritikavo Tėvynės sąjungą, nors buvo su ja koalicijoje Vilniaus miesto savivaldybėje. Tad to flirto ir draugystės keliai yra ir žinomi, ir nežinomi.

Kita vertus, W.Tomaszewskis dar prieš dvi savaites agitavo nebalsuoti už socialdemokratus, buvo tokia reklama, kad socialdemokratai lygūs Tėvynės sąjungai. O dabar socialdemokratai kaip ir partneriai“, – kalbėjo A.Pukszto.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejus Pukszto
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrzejus Pukszto

Neseniai socialdemokratus lygino su konservatoriais

Jis taip pastebėjo, kad jam atrodo ganėtinai keista, jog LLRA-KŠS neatsiribojo nuo „Nemuno aušros“ partijos: „Su tokia antisemitine ir nacionalistine retorika tikėtis simpatijų ir paramos tautinių mažumų reikalams, ko gero, būtų naivoka. Bet turbūt mūšis vyksta čia ir dabar, atrodo, taisyklės negalioja.“

A.Pukszto sako nesąs tikras, kad rinkimuose laimės visi trys LLRA-KŠS kandidatai, vis dėlto vienas ar du turėtų.

W.Tomaszewskis dar prieš dvi savaites agitavo nebalsuoti už socialdemokratus, buvo tokia reklama, kad LSDP lygūs Tėvynės sąjungai.

Po pirmojo turo BNS kalbinti ekspertai (Vilniaus politikos analizės instituto asocijuotasis analitikas Matas Baltrukevičius, Vytauto didžiojo universiteto viešosios komunikacijos katedros docentas Ignas Kalpokas, politikos apžvalgininkas Saulius Spurga bei Mykolo Romerio universiteto lektorė Rima Urbonaitė) buvo skeptiški šios partijos kandidatų atžvilgiu ir neprognozavo nė vienam iš jų pergalės antrame ture.

Jų prognozė atrodė taip (laimėtojai paryškinti):

  • Riešės apygarda: Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas Waldemaras Urbanas ir konservatorė Daiva Ulbinaitė.
  • Vilniaus pietinė apygarda: konservatorė Seimo narė Agnė Bilotaitė ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas parlamentaras Česlavas Olševskis.
  • Naujosios Vilnios apygarda: konservatorius Liutauras Kazlavickas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatė Edita Tamošiūnaitė.

Priminsime, kad jau pirmajame ture į Seimą pateko du šios politinės jėgos politikai – Nemenčinės apygardoje nugalėjo Rita Tamašunienė, o Vilniaus-Šalčininkų – Jaroslavas Narkevičius. Pati LLRA-KŠS neperžengė 5 proc. kartelės ir į Seimą nepateko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito