Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 09 16

Algirdas Butkevičius: koncertų ir sporto rūmai bus skirti konferencijoms, ne koncertams

Buvusių žydų kapinių vietoje esančiuose Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose po jų rekonstrukcijos vyks konferencijos, koncertų juose nebus, trečiadienį pareiškė premjeras Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šitas objektas nebus skiriamas koncertiniams renginiams, jis bus numatytas organizuoti konferencijas“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė premjeras.

Buvusius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus valstybė įsigis už 5,6 mln. eurų. Turto bankas trečiadienį pasirašė trijų pastatų komplekso pirkimo sutartį, pagal kurią iš Ūkio banko investicinės grupės (UBIG) bankroto administratoriaus perkamo turto dalies kaina siekia 5,4 mln. eurų, iš bendrovės „Žalgirio sporto arena“ – 0,2 mln. eurų.

Premjero teigimu, Vilniaus kongresų centras duris atvers 2018 metais, kai bus minimas valstybės atkūrimo šimtmetis.

Sovietmečiu praėjusio amžiaus septintąjį dešimtmetį statyti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai 2006-aisiais įrašyti į Kultūros paveldo registrą.

Sporto rūmų kompleksas yra senųjų žydų kapinių teritorijoje, kurios čia veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje – aštuntajame dešimtmetyje statant Sporto ir koncertų rūmus didžioji dalis kapų buvo sunaikinta, taip pat panaikintos bet kokios paviršinės kapinių ribos. Kapinių ribos vėl buvo patvirtintos 2009 metais, kapinių vietoje pašalinta automobilių stovėjimo aikštelė.

Kai kurie ultraortodoksų žydų rabinai rugpjūčio pabaigoje paragino Vyriausybę atšaukti Sporto rūmų rekonstrukciją, sakydami, kad ji gali pažeisti Šnipiškių žydų kapines. Lietuvos žydų bendruomenė ir Londone įsikūręs Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas projektui neprieštarauja, teigdamas, kad jis nepakenks kapinėms.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai

Sporto rūmų rekonstrukcijos klausimas buvo aptartas ir per Lietuvos bei Izraelio premjerų susitikimą Jeruzalėje.

A.Butkevičiaus teigimu, rekonstruojant rūmus kapinių teritorija bus tvarkoma, o visi darbai vykdomi juos derinant su minėtomis žydų organizacijomis.

„Mes turėsime sutvarkyti Šnipiškių kapines, šis projektas bus derinamas tiek su Lietuvos žydų bendruomene, tiek su tarptautine žydų bendruomene, kuri atsakinga Europoje už žydų kapinių priežiūrą“, – trečiadienį sakė A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus