Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 04 /15:23

Alkstančius Dainų šventės dalyvius maitins verslas: ką pasiūlys dalyviams?

Prastu maitinimu besiskundžiančius Dainų šventės dalyvius pasišovė gelbėti Vilniaus miesto savivaldybė. Ji ėmėsi telkti verslą, kuris galėtų per paskutines dvi dainų šventės dienas – liepos 5 ir liepos 6 d. – prisidėti maitinant vaikus. Į Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus kvietimą trečiadienį popiet jau buvo atsiliepę daugiau negu dešimt Lietuvos įmonių.
Verslininkai nemokamai maitino dainų šventės dalyvius
Verslininkai nemokamai maitino dainų šventės dalyvius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Siūlys ir mėsainius, ir obuolius

Prie akcijos prisijungusių įmonių sąraše – „Maxima“, „Lidl Lietuva“, „Norfa“, „Rimi Lietuva“, „Vilniaus duona“, „Grūstė“, „Namų dvasia“, „Iki“, „Biržų duona“, „Dvylika žirnių“, „Aibė“, „Neptūnas“. Visos šios bendrovės prisidės prie šventės dalyvių maitinimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainų šventės dalyvių pietūs
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainų šventės dalyvių pietūs

Pasak „Maximos" pranešimo žiniasklaidai, bendrovė į repeticijų vietas masiškai tieks vakarienės rinkinius. Dvi dienas iš eilės Dainų šventės dalyviams kasdien bus pristatoma po 12 tūkst. vakarienės rinkinių, kuriuos sudarys sumuštiniai su kumpiu ir sūriu, daržovės ir vaisiai, vandens buteliukas ar sultys. Vakarienės rinkinius gamins bendrovės maisto gamybos padalinys.

Įmonė „Namų dvasia“ trečiadienį į Vingio parką pristatė 600 pietų porcijų.

„Vilniaus duona“ iš viso skirs 1700 kg duonos. Ji bus pristatyta į „Maxima“, kuri iš duonos gamins sumuštinius šventės dalyviams, 15min sakė bendrovės atstovas Artūras Kokoškinas.

Kaip 15min informavo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė, „Iki“ prekybos tinklo Panevėžio kulinarijos centre specialiai vaikams gaminami 500 mėsainių su vištiena, kuriuos kartu su vandens buteliukais ketvirtadienį prekybos tinklo darbuotojai pietums pristatys šventėje dalyvaujantiems vaikams.

„Neptūnas“ šventėms dalyviams skirs 5000 buteliukų mineralinio vandens. Jis savivaldybės prašymu bus ketvirtadienį dalinamas Vingio parke.

„Grūstė" Dainų šventės dalyvius vaišins vandeniu, sultimis, bandelėmis, sausainiais, obuoliais ir kt. Viso bendrovė ketina išdalinti daugiau kaip 10 000 vienetų įvairios produkcijos.

„Lidl Lietuva" išplatintame pranešime skelbia, kad trečiadienio vakarą pas Dainų šventės dalyvius atvyks bendrovės maisto furgonėlis, atvešiantis šviežių kepinių (kibinų ir spurgų), taip pat vaisių ir gėrimų. Vaišinti dalyvius bendrovė ketina ir likusias dvi šventės dienas.

„Norfos" atstovas spaudai Darius Ryliškis 15min sakė, kad šiuo metu prekybos tinklas vis dar laukia informacijos iš Vilniaus savivaldybės, kokius produktus, kada ir kur prekybos tinklas turėtų pristatyti.

Įmonė „Dvylika žirnių" informavo 15min, kad pagamins 200 porcijų vištienos vėrinukų su ryžiais, kariu ir keptais obuoliais.

„Rimi Lietuva“ pranešė penktadienį 2 tūkst. Dainų šventėje dalyvaujančių vaikų vaišinsianti bananais ir apelsinais.

Taip pat prie akcijos prisijungė įvairūs Vilniaus barai, restoranai ir kavinės, kurios Dainų šventės dalyviams pasiūlė nuolaidas ar dalį dalyvių pasisiūlė pavaišinti nemokamai. Tai „Piano Man bar“, „Meat Lovers Pub“, „Beigelių krautuvėlė“, „Leaye“, „Mian“, „Chief Pizza“.

Meras pagalbos kreipėsi trečiadienį

Trečiadienį ryte Vilniaus meras Remigijus Šimašius paskelbė „Facebook“ įrašą, kuriuo išreiškė pasipiktinimą Dainų šventės dalyvių maitinimu ir paprašė verslo pagalbos.

„Gėdinga ir pavojinga, kad vaikai (bent dalis jų), atvykę į visos Lietuvos dainų šventę mūsų šimtmečio metais, negauna normalaus maisto, o vilniečiai vaikai, nors repetuoja visą dieną kartu, vakarienės negauna visai, yra piktybinis apsileidimas ir pasityčiojimas iš dalyvių. Aš padarysiu viską, kad atsakingi už šią betvarkę sulauktų įvertinimo, o kol kas kviečiu skubiai spręsti šią situaciją. Kviečiu Vilniuje esančius verslus bei organizacijas prisidėti ir padaryti tai, ko nesugebėjo užtikrinti Vyriausybė šimtmečio Dainų šventėje – tinkamai pamaitinti vaikus“, – „Facebook“ rašė R.Šimašius.

Trečiadienį ryte startavo savivaldybės puslapis https://vaikams.vilnius.lt/, kuriame skelbiama informacija, kaip verslai gali prisidėti prie šventės dalyvių maitinimo. R.Šimašius „Facebook“ nurodė su įmonėmis asmeniškai kontaktuojantis ir pats.

„Turime labai mažai laiko, todėl kviečiu atsakingą verslą ir visas institucijas padėti skubiai pakeisti šią niekingą situaciją. Vilniuje vaikai nebadaus – pasirūpinkime jais!“, – Vilniaus savivaldybės išplatintame pranešime ragino R.Šimašius.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Mato Miežonio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Kaip 15min trečiadienį ryte teigė Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas, šventės dalyvius tikimasi pamaitinti bent paskutines dvi dienas, jiems Kalnų parke ir Vingio parke suteikiant pietus ir vakarienę. Pasak K.Žukausko, šiuo metu skaičiuojama, kiek vaikų norima pamaitinti, manoma, kad jų turėtų būti maždaug 15-16 tūkst.

Mero patarėjo teigimu, verslo savivaldybė prašo bet kokio maisto, kuris gali būti saugiai transportuojamas. Kiekviena įmonė savo skirto maisto dalinimą organizuos pati.

Prašoma, kad maisto verslas apsiimtų skirti tiek, kiek patys sugebės išdalinti. Vienos bendrovės, K.Žukausko teigimu, skirs sumuštinių, kitos – užpilamų košių, trečios – bandelių, vandens ir taip toliau.

Pasak mero patarėjo K.Žukausko, per dieną tokio kiekio maisto nupirkti ir suorganizuoti dalinimą pačiai savivaldybei būtų neįmanoma, todėl geranoriškai prašoma verslo savanoriškos pagalbos. „Lidl“, pavyzdžiui, jau trečiadienį vakare nori atvežti spurgų ir kitų užkandžių.

Dainų šventės direktorius kaltina merą chaoso kėlimu

Trečiadienį popiet išplatintame Dainų šventės organizatorių Lietuvos nacionalinio kultūros centro pranešime spaudai Dainų šventės direktorius Saulius Liausa apgailestavo dėl bendradarbiavimo stygiaus ir teigė, kad trečiadienį problemos jau buvo išspręstos.

„Jau vakar situacija buvo sukontroliuota, be esminių nesklandumų. Šiandien maisto užtenka, tiekimas vykdomas sklandžiai, ką parodė ir šios dienos pietūs, kurių metu maistas buvo tiektas didesniam dalyvių skaičiui nei ankstesnėmis šventės dienomis", - teigiama pranešime.

S.Liausos teigimu, R.Šimašius savo iniciatyvos ėmėsi nepasitaręs su organizatoriais ir neįsigilinęs į konkrečiai su maisto tiekimu susijusią situaciją.

„Iš vienos pusės, tai, kaip sureagavo ir kokią pagalbą suorganizavo Vilniaus miesto savivaldybė, yra sveikintinas žingsnis, ir mes labai dėkojame visiems verslams, kurie į tai įsitraukė ir savanoriškai prisidės prie šventės kūrimo Vilniaus mieste. Visgi apmaudu, kad toje vietoje, kur turėtume bendradarbiauti, žongliruojama politine įtaka ir sukeliamas visuomenės pasipiktinimas tuo, kam mes, kaip organizatorius, turime labai aiškius apribojimus, ir, neabejoju, meras tai puikiai žino (...) Bent šioje vietoje mes tikėtumėmės iš mero nežaisti politinių žaidimų, o susėsti prie vieno stalo ir aptarti, ką galima nuveikti kartu visų labu”, - pranešime cituojamas S.Liausa.

Anot jo, norintieji tiekti maistą gali sukontaktuoti su Dainų šventės atsakingais koordinatoriais tam, kad galima būtų operatyviai sudėlioti ir susiderinti papildomo maisto tiekimo planą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Liausa
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Saulius Liausa

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį ragino „pasielgti nelietuviškai“, t.y. džiaugtis renginiais, o situaciją žadėjo įvertinti vėliau.

„Šventei pasibaigus, mes įvertinsime tą realią situaciją, kuri buvo, nes nebuvo paprasta Vyriausybei kalbėtis su organizatoriais. Kėlėme visą laiką daug abejonių kalbant ir apie sąmatas pačias, apie finansavimą. Pabaikime Dainų šventę ir tada įvertinsime visus pliusus ir minusus“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė S.Skvernelis.

Dainų šventės dalyvius šiemet maitina bendrovės „Riekė“ ir „Ovantis“ bei viešoji įstaiga „Bruneros“. Pirmos dvi minėtos įmonės kartu laimėjo 154 tūkst. eurų vertės viešąjį pirkimą, o dviejų „Bruneros“, anksčiau veikusios „Kretingos maisto“ pavadinimu, laimėtų pirkimų vertė siekia 667 tūkst. eurų.

Antradienį anoniminio skundo iš vienos maisto tiekėjų – įmonės „Bruneros“ virėjos dėl galbūt netinkamomis sąlygomis gaminamo ir gabenamo maisto sulaukė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba. Tarnybos atstovai patvirtino, kad inspektoriai lankosi visose maitinimosi vietose, o esminių pažeidimų nenustatyta. Kai kuri informacija nepasitvirtino. Tarnyba taip pat neturi duomenų apie apsinuodijusius, susirgusius Dainų šventės dalyvius.

Viešosios įstaigos „Bruneros“, dėl kurios tiekiamo maisto skundėsi dalyviai, atstovas Donatas Garbauskas trečiadienį teigė, kad maistas „yra tikrai valgomas“, o skundus dėl jo išvaizdos, skonio sakė esant pavienius.

Maistą veža su „Pontem“ siejami tiekėjai

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Diana Vilytė sako, kad sutartyse su tiekėjais Lietuvos nacionalinis kultūros centras yra numatęs 8-10 tūkst. eurų siekiančias baudas už pažeidimus, t.y. nekokybišką maistą ar vėluojantį jo pristatymą. Ji taip pat pabrėžė, kad bent jau socialiniuose tinkluose vieši nusiskundimai yra dėl tiekėjo „Bruneros“, priklausančio verslininkui Irmantui Norkui. Jis netiesiogiai valdo ir bendrovę „Pontem“ – įmonė anksčiau buvo įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą ir dėl šios priežasties negalėjo dalyvauti viešuosiuose pirkimuose – VPT sprendimai buvo ginčijami teismuose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

Savo ruožtu, „Kretingos maistas“, anot D.Vilytės, taip pat turėjo reputacijos problemų, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nustatė bendrovę slėpus mokesčius – jos vadovai atsakomybės išvengė, nes nuslėptus mokesčius sumokėjo, tačiau šių metų gegužę įmonė pakeitė pavadinimą į „Bruneros“.

D. Vilytė taip pat stebėjosi, kad maisto tiekėjų ieškoti imtasi tik šį pavasarį, nors tai, kad jų reikės, buvo žinoma prieš ketverius metus.

„Klausimas, kodėl pirkimų nebuvo galima atlikti pernai rugsėjį ar prieš metus, įvertinus ankstesnės Dainų šventės dalyvių skaičių, įvertinus įkainį, ieškoti nestandartinių sprendimų? Galbūt kažkas kitas tą galėjo daryti, ne Kultūros centras, nes jiems iš tikrųjų tai sudėtinga, jų funkcijos yra kitokios (...). Tai, kad jie balandžio 7-ąją paskelbė konkursą, aišku, yra stresas ir dabar turime tai, ką turime“, – sakė VPT vadovė.

Ji pabrėžė, kad nustačius pažeidimus dėl maisto tiekimo, galimos ne tik baudos, bet numatyta galimybė ir įtraukti tiekėją į nepatikimųjų sąrašą. Tačiau ji pripažino, kad dėl įstatymų spragų pirkimuose verslininkai vis tiek gali dalyvauti, nes taip nutiko ir šįkart, kai didžiausią sutartį pasirašė „Pontem“ akcininko įmonė „Bruneros“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas