Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 05 21

Mirė Alma Adamkienė: prezidento meilė, į Lietuvą atnešusi pirmosios ponios tradiciją

Eidama 97-uosius metus, mirė buvusi pirmoji šalies ponia Alma Adamkienė, sekmadienį pranešė Prezidentūra. Ponia Alma visą laiką buvo prezidento Valdo Adamkaus tvirčiausia atrama, savo veikla palikusi ryškią žymę Lietuvos istorijoje.

„Su dideliu liūdesiu pranešame, kad po sunkios ligos, eidama 97-uosius metus, mirė buvusi Lietuvos pirmoji ponia Alma Adamkienė“, – skelbiama pranešime.

Alma Adamkienė gimė 1927 metų vasario 10 dieną Šiauliuose.

Išeivijoje ilgai gyvenusi A.Adamkienė aktyviai puoselėjo lietuvybę Jungtinėse Valstijose, o jos vyrui davus prezidento priesaiką kaip pirmoji ponia užsiėmė labdara ir reikšmingai sustiprino filantropijos tradiciją šalyje.

A.Adamkienę rimtos sveikatos problemos kamavo nuo 2019 metų, kai ji patyrė insultą. Nuo to laiko ji vis rečiau pasirodydavo viešumoje, o namuose Turniškėse ja nuolat rūpinosi vyras V.Adamkus.

Jos sveikata ypač susirūpinta, kai į Santaros klinikas ji buvo atvežta balandžio 27 dienos popietę, kur jai skubiai atlikta sudėtinga operacija kraujotakai atkurti. Medikai pranešė, kad operacija buvo sėkminga, tačiau A.Adamkienės būklė buvo sunki ir sudėtinga. Ji buvo gydoma Santaros klinikų reanimacijoje, kur ją nuolat lankė V.Adamkus.

Pažintis su V.Adamkumi ir labdaros veikla

Buvusi pirmoji šalies dama A.Adamkienė gimė 1927 metų vasario 10 d. Šiauliuose. Jos tėvas Stasys Nutautas buvo prekybininkas, o mama Ona Soblytė-Nutautaitė padėjo jam versle.

1944 metais sovietams veržiantis į Lietuvą Nutautų šeima pasitraukė į Vokietiją.

Vokietijoje A. Adamkienė mokėsi Eikšteto gimnazijoje, kur ir susipažino su būsimu vyru V. Adamkumi, vėliau baigė filologijos studijas Erlangeno Universitete Bavarijoje.

Atvykusi į JAV ji kurį laiką dirbo laborante plieno gamyklos laboratorijoje. 1951-aisiais A.Adamkienė ištekėjo už būsimojo prezidento V.Adamkaus.

Nuo 1962-ųjų A. Adamkienė 25-erius metus vadovavo iš Amerikos lietuvių verslininko Juozo Bačiūno kartu su vyru įsigytai Tabor Farm vasarvietei, tapusiai svarbiu lietuvybės centru – čia vykdavo išeivijos organizacijos „Santara–Šviesa“ suvažiavimai.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, šeima grįžo į Lietuvą.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę Adamkai aktyviai įsijungė į šalies visuomeninį gyvenimą. Dar V.Adamkui tik kandidatuojant į prezidento postą Alma pradėjo užsiimti labdaringa veikla, kuri tęsėsi net kelis dešimtmečius.

1999 metų kovą įkūrtas Almos Adamkienės labdaros ir paramos daugiausia rūpinosi Lietuvos kaimo vaikų rėmimu, vaikų namų auklėtinių globa.

A.Adamkienė ne kartą išsakė norą padėti vyresnio amžiaus žmonėms, tiems, kurie yra vieni, neturi šeimos, kurie jaučiasi atskirti. „Jiems daugiausiai reikia ne materialinės, o moralinės pagalbos – juos reikia aplankyti, pabūti, nusiųsti kad ir mažą dovanėlę ar tiesiog pasveikinti, ir jau žmogus žinos, kad nėra užmirštas“, – 15min yra sakiusi A.Adamkienė.

V.Adamkus: pakerėjo jos šiluma

2021 metų rugsėjo 1-ąją A.Adamkienė su vyru V.Adamkumi minėjo ypatingą progą – 70-ąsias vestuvių metines, dar vadinamas palaimintosiomis.

V.Adamkus, kalbėdamas apie savo žmoną, visuomet pabrėždavo jos jautrumą, šilumą kitiems žmonėms.

„Jos jautrumas, švelnumas, bendravimas su žmogumi, supratimas ir šiluma, kurią jaučiu ne tik aš, bet ir visa aplinka. Tai mane labai sužavėjo, šiluma kito žmogaus atžvilgiu joje yra gyva ir šiandien“, – 70-ųjų santuokos metinių proga prisiminęs pažintį su Alma 15min pasakojo prezidentas V.Adamkus.

„Mūsų charakteriai ir asmenybės sutampa. Per 70 metų nesu nė karto susipykęs su Alma. Kai būdavo nuomonių skirtumų, visada buvo išsikalbama, išsprendžiama“, – sakė jis.

„Svarbiausia yra niekada nepamiršti kito žmogaus, su kuriuo tu daliniesi gyvenimu. Negali būti „aš“, visą laiką turi būti „mes“. Kai tai išmoksti, problemų nebelieka“, – yra sakiusi A.Adamkienė.

Plačiau apie tai skaitykite čia

Adamkų pažinties istorija

Pora žurnalui „Legendos“ yra pasakojusi savo pažinties ir meilės istoriją. Skirtingose pabėgėlių stovyklose gyvenę Alma ir Valdas Adamkai susitiko Eichšteto gimnazijoje 1945-aisiais. Vieną popietę būsimasis Lietuvos prezidentas išvydo laiptais besileidžiančią mėlynakę blondinę. Savo pačios pasiūtu sijonu pasipuošusi mergaitė atrodė žaviai – vis kartojo prezidentas.

„Pažiūrėjau aš į ją ir nusprendžiau: jei kada nors vesiu, tai tik šitą. Nuo tos dienos praėjo ilgi šešeri metai, kol užkariavau jos širdį“, – kalbėjo V.Adamkus.

Buvęs šalies vadovas yra prisipažinęs, kad jo žmona pirmoji išklausydavo ir prezidento kalbas. „Ji sakydavo, kad „tavo pasisakymai galėdavo būti tokie, o ne tokie“. Pasakysiu jos garbei, visas kalbas jai balsu namuose perskaitydavau. Ji sakydavo, ką galiu pataisyti stipriau. Ji nebijojo pasakyti tiesos“, – gyrė žmoną V.Adamkus.

Pastaraisiais metais A.Adamkienę kamavo sveikatos problemos. 2019 m. ji patyrė insultą, po kurio niekaip nepavyko atsigauti. Vėliau A.Adamkienei dar kelis kartus teko gulėti ligoninėje dėl kraujotakos problemų. A.Adamkienei buvo sunku judėti, ji tik retkarčiais pasirodydavo viešumoje, todėl namuose Turniškėse ja nuolat rūpinosi vyras V.Adamkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius