Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 07 /12:55

Aloyzas Sakalas: „Jei maištininkai nebus nubausti, partija virs palaida bala“

Lietuvos socialdemokratų partijos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas šeštadienį partijos Etikos ir procedūrų komisijai pateikė savo matymą apie susiklosčiusią situaciją, kai dešimt partijos atstovų Seime nutarė nepaklusti partijos tarybos sprendimui ir su „valstiečiais“ pasirašyti „frakcijų koalicijos“ sutartį.
Aloyzas Sakalas
Aloyzas Sakalas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

A.Sakalas tikino, kad situacija yra labai bloga, tačiau ji, pasak politiko, tikrai nesibaigs partijos skilimu net tuomet, jei iš partijos bus pašalinti dešimt atskalūnų, tarp kurių net du buvo partijos pirmininkai Gediminas Kirkilas ir Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratų partijos garbės pirmininkas tikino, kad į Etikos ir procedūrų komisijos posėdį jis buvo pakviestas pareikšti nuomonės apie tai, kas vyksta.

Jeigu paliks juos, tai bus pavyzdys visiems kitiems, kad galima tarybos sprendimų nesilaikyti visiškai. Tada partija darosi palaida bala, – sako A.Sakalas.

„Situaciją vertinu labai blogai. Ta prasme, kad partijai reikia apsispręsti galų gale, ar tai yra partija, ar tai tai koks visuomeninis junginys, kuriame kiekvienas gali daryti, ką nori, kalbėti, ką nori ir nevykdyti sprendimų. Čia ne partija. Jei partija yra, tai ji turi vykdyti sprendimus“, – kalbėjo A.Sakalas.

Jis sako Etikos ir procedūrų komisijai nepiršęs savo nuomonės, kad atskalūnų dešimtuką reiktų mesti iš partijos, tačiau neslėpė, kad, jo nuomone, likti partijos nariais maištininkai negali.

„Jeigu paliks juos, tai bus pavyzdys visiems kitiems, kad galima tarybos sprendimų nesilaikyti visiškai. Tada partija darosi palaida bala“, – teigė A.Sakalas.

Pasak jo, jei partijos sprendimai kam nors nepatinka, jie turi savo nuomonę ginti teisėtais metodais – skųsti suvažiavimui, o ne imtis sabotažo.

„Tarkime, jeigu jie ir bus pašalinti iš partijos, tai suvažiavimas gali juos vėl grąžinti. Jų teiginys, kad reikia naikinti pirmykštį nutarimą dėl įstojimo į koaliciją tik suvažiavime, yra nesąmonė. Taryba priėmė naują sprendimą išeiti iš koalicijos. Ano sprendimo panaikinimas būtų visiškai nelogiškas“, – maištininkų argumentus atmeta A.Sakalas.

Socialdemokratų garbės pirmininko nuomone, net ir pašalinus iš partijos du buvusius pirmininkus ir dar aštuonetą Seimo narių, partijai skilimas negresia.

„Ne, jie susikompromitavo pakankamai tas dešimtukas. Nesuskils partija tikrai. Partija puikiai supranta, kad norint likti partija, turi būti ir tam tikra partinė drausmė. Negali būti taip, kad partijoje kiekvienas daro, ką nori. Nori priima taryboje sprendimą, nori atsisako jį vykdyti. Taip negali būti“, – teigė politikas.

Etikos ir procedūrų komisijai savo vertinimą šeštadienį pateikė ir partijos pirmininkas Gintautas Paluckas. Išeidamas iš partijos būstinės jis tikino buvęs klausinėjamas apie istorijos priešistorę – kaip santykiai su frakcijos dalimi vystėsi nuo liepos mėnesio.

„Aš manau, kad viena iš pagrindinių priežasčių takoskyrai atsirasti buvo konceptualus partijos raidos suvokimo skirtumas. Aš ne kartą sakiau, kad politikos darymą, liaudiškai tariant, aš noriu grąžinti į partijos organus – tarybą, prezidiumą, skyrius, o tai keičia nusistovėjusią partijos organizacinę kultūrą, nes anksčiau pirmu smuiku stengdavosi griežti frakcija“, – sakė G.Paluckas.

Anot jo, Etikos ir procedūrų komisija visus dešimt pažeidėjų turėtų vertinti vienodai, nes visi jie elgėsi lygiai taip pat.

„Nemanau, kad šioje situacijoje galėtų būti diferencijuotas vertinimas, nes, galų gale, visi yra informuoti, visi žino, ką darė ir ką daro, ir kokios galimos poveikio priemonės. Jeigu visi klysta sąmoningai, entuziastingai ir atkakliai, tai matyt yra pasiruošę priimti ir poveikio priemones“, – sakė G.Paluckas.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Etikos ir procedūrų komisija šeštadienį sprendžia, kokių nuobaudų verti bendrą darbą su „valstiečiais“ prieš partijos tarybos valią pasirinkę Seimo socialdemokratai. Nė vienas iš dešimties maištininkų posėdyje nepasirodė.

Rugsėjo pabaigoje Socialdemokratų partijos taryba nutarė pasitraukti iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“, bet tokiam sprendimui nepritariantys Seimo Socialdemokratų frakcijos nariai pasirašė susitarimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl frakcijų koalicijos sudarymo Seime.

Pagal LSDP statutą, aukščiausias partijos organas yra suvažiavimas. Jį šaukia LSDP taryba savo iniciatyva arba reikalaujant trečdaliui partijos skyrių. Tradiciškai partijos suvažiavimai vyksta gegužės pradžioje.

Etikos ir procedūrų komisija vertina dešimties Seimo socialdemokratų – Juozo Bernatonio, Antano Vinkaus, Artūro Skardžiaus, Irenos Šiaulienės, Rimantės Šalaševičiūtės, Algirdo Butkevičiaus, Rimanto Sinkevičiaus, Andriaus Palionio, Gedimino Kirkilo ir Mindaugo Basčio – elgesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas