Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 01 03

Alytuje tebegalioja ekstremali padėtis ir kada bus atšaukta, neaišku

Kilus gaisrui naudotų padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“, Alytaus miesto ir rajono savivaldybės paskelbė ekstremalią situaciją. Praėjus daugiau nei dviems mėnesiams po nelaimės suvaldymo, savivaldybės pripažįsta, kad išskirtinės padėties atšaukti dar neketinama. Atstovų teigimu, iki šiol tęsiasi pavojingų padarinių aplinkai ir sveikatai likvidavimo darbai.
Alytaus gaisras iš paukščio skrydžio
Alytaus gaisras iš paukščio skrydžio / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Gaisras „Ekologistikoje“ kilo spalio 16 dieną – tądien Alytaus miesto savivaldybė paskelbė ekstremalią padėtį. Po kelių dienų, spalio 18 dieną, tą patį padarė ir rajono savivaldybė. Nuo tos laiko prabėgo daugiau nei 70 dienų, atversti 2020-ųjų metų kalendoriai, bet ekstremali situacija abejose savivaldybėse vis dar galioja.

Pasak rajono savivaldybės administracijos direktorės Gintarės Jociunskaitės, kada ketinama ją atšaukti, neaišku. Tikėtina, kad bus sulaukta ir pavasario.

„Dar yra paskelbta, nes gaisro situacijos padariniai nelikviduoti. Dalies ūkininkų pienas dar nėra priimamas, kalbama apie gyvulių utilizavimą, žmonių sveikata netirta. Pavasarį laukia pakartotini dirvožemio matavimai, labai daug dar neaiškumų“, – teigė ji.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į atliekų deginimo gamyklą Klaipėdoje atvežtas užterštas pienas iš Alytaus regiono.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Į atliekų deginimo gamyklą Klaipėdoje atvežtas užterštas pienas iš Alytaus regiono.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gruodžio mėnesį paskelbė rekomendaciją skersti Alytaus rajone esančius gyvulius ir paukščius dėl taršos ypač pavojingais dioksinais. Pasak G.Jociunskaitės, rekomendacija yra gauta, tačiau galutinio sprendimo dėl utilizavimo nepriimta.

VMVT lapkričio pabaigoje taip pat skelbė, kad žaliavinį pieną iš Alytaus rajono dar draudžiama tiekti 9-iems ūkiams. Ūkininkai iš 67 ūkių tą daryti gali.

TAIP PAT SKAITYKITE: Multimedija. Mažasis Černobylis Alytuje: pasitikėjimo valdžia ir vadovais krizė

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus rajono savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alytaus rajono savivaldybė

Savų rūpesčių turi ir miestas

Ekstremalios padėties kol kas atšaukti neplanuojama ir Alytaus mieste, sako meras Nerijus Cesiulis. Jo teigimu, šiuo metu vis dar vyksta pavojingų atliekų vežimo darbai, taip pat valomas užterštas vanduo.

„Taip, dar kol kas yra (ekstremali situacija – red.) Kadangi ne visas vanduo dar yra išvalytas. Jis yra išvalomas, mažėja. Bijočiau pasakyti, bet apie pusė vandens jau yra išvalyta. Kai bus išvalytas vanduo – reikės kalbėti apie dumblo utilizavimą ir kitką. Kol kas su atliekom yra viena, su vandeniu kita. Kol paskutinis vanduo nebus išvalytas, tol ekstremali situacija nebus atšaukta“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis

Aplinkos ministerijos teigimu, vandens problemą išspręsti tikimasi iki kovo mėnesio. Atliekas išvežti, jeigu bus palankios oro sąlygos, ketinama iki sausio galo, teigia pavojingų atliekų „Ekologistikoje“ tvarkytoja „Toksika“.

Ekstremali padėtis skelbiama dėl ekstremaliojo įvykio, kuris gali sukelti staigų didelį pavojų gyventojų gyvybei ar sveikatai, turtui, aplinkai arba gyventojų žūtį, sužalojimą ar padaryti kitą žalą. Praėjusiais metais ekstremali padėtis Lietuvoje buvo paskelbta 13 kartų. 2019-aisiais tą padarė 12 savivaldybių. Vienąsyk, vasarą, dėl sausros ekstremali padėtis buvo paskelbta ir valstybiniu lygiu.

Gaisrininkai su „Ekologistikoje“ kilusia ugnimi ir jos padariniais kovojo 10 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas