Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 16

Ambasadorius NATO: po incidento Lenkijoje Aljansas daugiau dėmesio skirs oro gynybai

Lietuvos ambasadorius NATO Deividas Matulionis sako, kad po incidento Lenkijoje, kai į šalį nukrito rusiška raketa, Aljansas daugiau dėmesio skirs oro gynybai.
Deividas Matulionis
Deividas Matulionis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

„Oro gynybai bus daugiau dėmesio skiriama, tas buvo patvirtinta. Mes nemažai tam dėmesio skirsime ir iki Vilniaus viršūnių susitikimo“, – BNS trečiadienį sakė diplomatas.

Taip jis kalbėjo po NATO ambasadorių susitikimo su Aljanso vadovu Jensu Stoltentbergu.

Lenkijos teritorijoje, netoli sienos su Ukraina, antradienį nukrito raketa, pražudžiusi du vietos gyventojus. Kol kas neaišku, iš kur ji atskrido – Rusijos ar Ukrainos.

„Pirmas dalykas, konstatuota tai, kad tai nebuvo sąmoningas veiksmas. Jokios informacijos neturi tiek mūsų žvalgyba, tiek mūsų šalys narės, kad tai buvo sąmoninga ataka, tai – atsitiktinis incidentas“, – sakė D.Matulionis.

Anot jo, kol kas žinoma, kad tai S-300 tipo raketa.

„Manoma, kad buvo dvi (raketos – BNS), kol kas rastos nuolaužos vienos. Kol kas tyrimas nebaigtas, ar tai buvo iš Rusijos paleista, ar vis dėlto iš Ukrainos, kol kas nedrįsčiau ką nors konkretaus sakyti“, – sakė diplomatas.

Jo teigimu, net jei būtų nustatyta, jog tai nuklydusi ukrainiečių raketa, „reikalo esmės tai nekeičia“.

„Atsakomybė už karą ir visas pasekmes visų pirma yra Rusijos pusėje. Šalis kuri ginasi, ji ginasi, visokių techninių incidentų pasitaiko. Tikrai negalima dramatizuoti“, – kalbėjo ambasadorius.

D.Matulionis teigė, kad po incidento aktyvuotos ir papildomos NATO priemonės.

„Tačiau detaliau negaliu komentuoti“, – sakė jis.

Kalbėdamas apie NATO ambasadorių susitikimą, Lietuvos diplomatas pabrėžė, kad Lenkija kol kas neprašė pradėti konsultacijų pagal ketvirtąjį Aljanso straipsnį.

„Bet tai esmės nekeičia. Buvo realiai konsultacijos ketvirto straipsnio lygmens. (...) Galbūt lenkai prašys vėliau, galbūt kai tiksliau suformuluos savo prašymus“, – sakė jis.

Kiek anksčiau Lietuvos vadovai pareiškė palaikantys Lenkijos siekį pradėti konsultacijas pagal ketvirtąjį NATO straipsnį.

Jis numato oficialias Aljanso šalių tarpusavio konsultacijas, jeigu bet kurios iš narių nuomone, kyla grėsmė jos teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui. Konsultacijų metu svarstoma, ar grėsmė egzistuoja ir kaip jai pasipriešinti, o sprendimai priimami vienbalsiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas