Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 04 08

Ambasadorius Vygaudas Ušackas: konservatorė Margaret Thatcher atsargiai vertino SSRS griūtį, bet galiausiai atsistojo teisingoje pusėje

Anapilin iškeliavusi britų ekspremjerė Margaret Thatcher buvo šiltas žmogus su puikiu humoro jausmu, mėgdavusi nepiktai pasišaipyti iš oponentų. Nors, būdama konservatorė, ji iš pradžių skeptiškai vertino SSRS byrėjimą, galiausiai politikė atsistojo teisingoje istorijos pusėje. Tokiais prisiminimais pasidalijo buvęs Lietuvos ambasadorius Londone Vygaudas Ušackas.
Margaret Thatcher ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (1987 m.)
Margaret Thatcher ir JAV prezidentas Ronaldas Reaganas (1987 m.) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Su viena iškiliausių britų politikų diplomatui teko bendrauti keletą kartų, o sykį ruošti susitikimą, kuriame dalyvavo tuometis prezidentas Valdas Adamkus ir gausus būrys Londone gyvenančių lietuvių, verslininkų, užsienio diplomatų. M.Thatcher buvo įteiktas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto ordino Didysis kryžius, taip pagerbiant jos indėlį į sovietų imperijos sugriuvimą ir laisvos rinkos įtvirtinimą mūsų šalyje.

Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas

„Ji buvo labai šiltas žmogus. Jau tuo metu jos sveikata buvo trapi, bet visada pasižymėjo puikiu humoro jausmu, mėgdavo pasijuokti, draugiškai pasišaipyti iš žmonių, kurie nusikalba ar kurių nuomonė neatitinka jos. Bet tai darydavo itin šiltai“, – portalui 15min.lt sakė buvęs Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje, dabar – Europos Sąjungos delegacijos Afganistane vadovas.

Ne kartą V.Ušackui su M.Thatcher teko kalbėtis apie Lietuvos kelią į laisvę ir nepriklausomybę. Būdama tvirta konservatorė, ji atsargiai vertindavo didžiules permainas, pavyzdžiui, Vokietijos susivienijimą ir Sovietų Sąjungos subyrėjimą, būdavo linkusi išlaikyti esamą tvarką ir kruopščiai svarstydavo galimas pasekmes.

„Bet vėliau jos nuomonė keitėsi ir galiausiai ji atsistodavo teisingoje istorijos pusėje“, – tvirtino V.Ušackas. Pašnekovas pabrėžė politikės indėlį į SSRS griūtį ir siekiant sustiprinti NATO spaudimą Maskvai. 

Diplomato manymu, istorijon M.Thatcher pateks ne tik dėl konservatoriškų bruožų, bet ir liberalaus pramonės išlaisvinimo iš valstybės kontrolės gniaužtų. Ji privatizavo nemažai įmonių, atvėrė kelius vidaus ir užsienio investicijoms, apribojo valstybės kišimąsi į privatų sektorių, sumažino mokesčius, suvaldė finansų ir ekonomikos krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas