Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 06 03

Amerikiečiai įvardijo priežastį, dėl kurios miršta daugiau žmonių nei nuo širdies smūgio ar avarijose

Narkotikai JAV tapo viena iš pagrindinių mirties priežasčių. Nauja studija skelbia, kad dėl opioidų miršta vienas iš penkių suaugusiųjų, praneša dailymail.co.uk.
Nuo heroino priklausomas narkomanas
Nuo heroino priklausomas narkomanas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Dėl narkotikų perdozavimo 2016 metais JAV mirė 64 tūkst. gyventojų. Tai tapo viena pagrindinių mirtingumo priežasčių žmonių iki 50 metų amžiaus grupėje.

Studija atskleidė, kad mirtingumas nuo opioidų išaugo 300 proc. palyginti 2001 ir 2016 metus.

Naujojo tyrimo autoriai perspėja, kad, remiantis anksčiau atlikta jaunų suaugusiųjų mirčių Kanadoje analize, opioidai tampa viena pagrindinių sveikatos problemų Šiaurės Amerikoje.

Opioidų vartojimas ir jų perdozavimas pasiekė kritinę ribą ne tik Kanadoje, bet ir JAV.

Šiose dviejose šalyse mirčių skaičius nuo perdozavimo yra didesnis nei bet kur kitur pasaulyje, nepaisant to, kad tai – dideles pajamas gaunančios valstybės, turinčios tvirtas visuomenės sveikatos strategijas opioidų epidemijai valdyti.

Pastaraisiais metais dėl priklausomybės nuo opioidų jauni suaugusieji mirdavo net dažniau nei nuo širdies priepuolių ar automobilių avarijose.

Vien 2016-aisiais dėl perdozavimo mirė 11 552 žmonės nuo 25 iki 34 metų, o tai sudaro 13 proc. visų mirčių šioje amžiaus grupėje.

Dėl narkotikų mirė ir 9 747 žmonės tarp 35 ir 44 metų bei 4 027 žmonės nuo 15 iki 24 metų.

Ir tai visiškai nereiškia, kad perdozavimo problema neaktuali vidutiniame amžiuje. 7 proc. visų mirčių 2016 metais gyventojų 45-54 metų amžiaus grupėje buvo susijusios su opioidų vartojimu.

„Pastaruoju metu mirčių atvejų, susijusių su opioidais, padidėjimas tarp 15-34 metų amžiaus žmonių rodo, kad reikia tikslinių programų priklausomybei gydyti ir žalos mažinimo priemonių šioje didelės rizikos grupėje“, – rašo mokslininkai.

15min primena, kad opioidai yra plačiausiai vartojami narkotikai. Jie gali būti natūralios kilmės (morfinas, kodeinas gaunami iš aguonų), sintetiniai (kai kurie nuskausminantys vaistai) ir pusiau sintetiniai (heroinas).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas