Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 14

Analitikai: V.Putino sprendimas rodo jo baimę ir gėdą

Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino sprendimas atšaukti kasmetinę spaudos konferenciją rodo jo baimę ir gėdą, rusams patyrus daug pralaimėjimų kare Ukrainoje ir šalyje stiprėjant antikarinėms nuotaikoms, teigia analitikai.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Tai jie kalbėjo praėjus dienai po to, kai Kremlius paskelbė, kad V.Putinas pirmą kartą per dešimtmetį atsisakė kasmetinės spaudos konferencijos maratono. „Iki Naujųjų metų jos nebus“, – pirmadienį per žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Spaudos konferencija Putinui visada buvo nemaloni pareiga. Tačiau tai buvo būtinas ritualas, siekiant išlaikyti, jo manymu, demokratinį režimą“, – sakė Tatjana Stanovaja, Prancūzijoje veikiančios politinių konsultacijų bendrovės „R.Politik“ įkūrėja.

Ji pridūrė, kad prasidėjus karui režimas tapo nesiskaitančiu su kitais ir nemato poreikio palaikyti išorinio padorumo regimybę.

Pastaruoju metu V.Putinas surengė keletą surežisuotų pokalbių su tariamais visuomenės atstovais, kad atsakytų į klausimus apie tokius opius dalykus kaip antrosios šaukimo bangos tikimybė ar prastos sąlygos, kurias patiria mobilizuotieji.

Stop kadras iš video/Vladimiras Putinas susitikime su tariamomis motinomis
Stop kadras iš video/Vladimiras Putinas susitikime su tariamomis motinomis

Lapkričio pabaigoje V.Putinas tariamai surengė susitikimą su kareivių motinomis, tačiau stebėtojai atkreipė dėmesį, kad jame buvo glaudžius ryšius su valdžia palaikančios moterys ar net aktorės.

„Jis mano, kad to pakanka ir nereikia eikvoti daugiau energijos dar vienam formalumui“, – sakė T.Stanovaja.

„V.Putino invazija į Ukrainą atnešė tik terorą ir mirtį Ukrainos žmonėms, o Rusijai – gėdą. Nenuostabu, kad jis bijo atsakyti į klausimus apie tai“, – teigia nevyriausybinės organizacijos „Human Rights Watch“ atstovas Andrew Stroehleinas.

Britų karinė žvalgyba atkreipė dėmesį, kad spaudos konferencija buvo tapusi svarbia V.Putino viešųjų ryšių kalendoriaus dalimi ir dažnai buvo naudojama kaip proga pademonstruoti tariamą V.Putino sąžiningumą.

„Nors klausimai beveik neabejotinai paprastai tikrinami iš anksto, tikėtina, kad susitikimas atšauktas dėl didėjančio susirūpinimo dėl Rusijoje paplitusių antikarinių nuotaikų. Kremliaus pareigūnai beveik neabejotinai itin jautriai reaguoja į galimybę, kad bet kokį renginį, kuriame dalyvauja V. Putinas, gali užgrobti nesankcionuotos diskusijos apie specialiąją karinę operaciją“, – kasdienėje ataskaitoje pastebėjo britų karinė žvalgyba.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Ankstesniais metais Putinas didžiąją renginio dalį skirdavo tam, kad atsakinėtų į švelnius vietinių žurnalistų klausimus, o nepatogius užsienio žiniasklaidos klausimus atmesdavo, kad jo administracija galėtų pasigirti savo skaidrumu.

V.Putinas tapo kur kas nuošalesnis, kai prasidėjo koronaviruso pandemija ir kai jis įsiveržė į Ukrainą. Dėl agresijos Kremlius atsidūrė tarptautinėje izoliacijoje ir beveik visiškai nuslopino nesutinkančiųjų balsus namuose.

V.Putinas kelioms dienoms dingsta iš viešumos, todėl kartais kalbama, kad Rusijos vadovas slepiasi bunkeryje. O jo administracija susiduria su sunkiais klausimais dėl karo strategijos, kariuomenės atsitraukimo, masinės mobilizacijos ir pranešimų apie netinkamą elgesį su rusų rekrūtais tiek fronte, tiek mokymų metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas