Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 27 /14:10

Andrius Kubilius neišrinktas Europos Tarybos generaliniu sekretoriumi

Europos Tarybos Ministrų komitetas balsavimo būdu nusprendė, kad į galutinį rinkimų į organizacijos generalinio sekretoriaus pareigas etapą Lietuvos kandidatas Andrius Kubilius nebus praleistas.
15min studijoje  – Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasak buvusio premjero A.Kubiliaus, balsavimo rezultatas rodo, kad didelė dalis valstybių narių vertino ne formalų kandidatų atitikimą vadinamiesiems „Junkerio“ kriterijams, kuriuos atitinka visi keturi kandidatai, bet priėmė sprendimą politiniais motyvais.

„Jau nuo pat rinkimų kampanijos pradžios, Rusijos valdžios atstovai atvirai paskelbė, kad jai labiausiai yra nepriimtina A.Kubiliaus kandidatūra. Šiandieninis Ministrų komiteto sprendimas rodo, kad Rusijos kategoriška nuostata turi didelę įtaką kitų Europos šalių apsisprendimui. Dėl to galima tik apgailestauti, nes toks nuolaidžiavimas Rusijos įgeidžiams kenkia ne tik pačiai Rusijai, bet ir visai Europos Tarybai. Toks nuolaidžiavimas atvedė ir iki dabartinės „Rusijos krizės“ Europos Taryboje“, – teigė A.Kubilius.

VIDEO: „Krizių premjeras“ Andrius Kubilius: apie naujos krizės nuojautą ir aukšto posto siekimą

A.Kubiliaus manymu, toks Ministrų komiteto sprendimas gali apsunkinti ne tik generalinio sekretoriaus rinkimų, bet ir „Rusijos krizės“ sprendimo procesą. Ministrų komitetui bandant paveikti Generalinį sekretorių renkančios ET Parlamentinės asamblėjos sprendimą, tik gilinamas nesusikalbėjimas tarp šių dviejų ET institucijų, ir tai, deja, nedidina labai reikalingo dialogo tarp šių institucijų galimybių.

„Kartu su visa pagalbininkų komanda, vykdėme intensyvią rinkimų kampaniją. Padarėme tai, kas nuo mūsų priklausė – šimtai susitikimų, pokalbių, diskusijų Strasbūre ir daugelyje Europos sostinių. Tai buvo puiki patirtis ne tik man, bet ir visai Lietuvai, mūsų diplomatinei tarnybai, kolegoms Seime. Neabejoju, kad sukaupta patirtis bus naudinga ir ateityje“, – kalbėjo A.Kubilius.

Iš organizacijai priklausančių šalių atstovų sudarytas Ministrų komitetas pateikė Parlamentinei Asamblėjai svarstyti Belgijos užsienio reikalų ministro Didier Reynderso ir Kroatijos užsienio reikalų ministrės Marijos Pejčinovič Burič kandidatūras.

Už borto taip pat liko Graikijos užsienio reikalų ministrė Dora Bakoyannis.

Generalinis sekretorius renkamas penkerių metų kadencijai balsavimu Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas