Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 04

Andrius Kubilius reikalauja nušalinti Seimo komiteto pirmininką Julių Sabatauską

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Andrius Kubilius pranešė kreipęsis į Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę ir Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnę Ireną Šiaulienę, reikalaudamas nuo pareigų nušalinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką socialdemokratą Julių Sabatauską.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Viešai pasirodžius informacijai apie tai, kad šią vasarą Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas su Seimo nariais Broniumi Bradausku, Vytautu Gapšiu ir kitais įtakingais asmenimis Kaišiadorių restorane aptarinėjo generalinio prokuroro paieškas, o po šių aptarimų pastaruoju metu viešumoje pasirodžius svarstymams, kad į generalinius prokurorus galėtų būti siūloma to paties Juliaus Sabatausko kandidatūra bei tokiai idėjai palaikymą viešai išreiškus netgi Socialdemokratų frakcijos seniūnei Irenai Šiaulienei, kyla abejonių, ar Julius Sabatauskas nešališkai gali užimti Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pareigas tuo metu, kai yra plačiai svarstomi naujo generalinio prokuroro skyrimo tvarkos pakeitimai ir galimos naujo Generalinio Prokuroro kandidatūros“, – rašoma kreipimesi.

A.Kubilius prašo paskirti naują komiteto vadovą.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pranešė, kad antradienį per Seimo valdybos narių susitikimą su prezidente Dalia Grybauskaite ši užsiminė, kad prieš pat slaptą balsavimą dėl Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūros į generalinius prokurorus Kaišiadoryse esą įvyko susitikimas, kuriame greičiausiai buvę šio miesto teisėjai bandė paveikti būsimą politikų sprendimą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Meilutis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Meilutis

A.Kubilius trečiadienį BNS sakė negalįs paneigti, kad išgirdo tokią informaciją prezidentūroje.

Tačiau ir J.Sabatauskas, ir V.Gapšys, ir B.Bradauskas, BNS kategoriškai paneigė vykus tokį susitikimą. Socialdemokratas J.Sabatauskas ir „darbietis“ V.Gapšys tvirtino jau kelerius metus nebuvę Kaišiadoryse.

„Pirmą kartą girdžiu. Aš asmeniškai su J.Sabatausku nebuvau susitikęs niekada akis į akį. J.Sabatauską žinau iš televizijos, spaudos, bet asmeniškai akis į akį nesu matęs, nebent prieš kokius dešimt metų. (...) Pas mus tikrai jie nebuvo, bent kiek aš turiu informacijos.

Manau, kad jei būtų J.Sabatauskas, kiti, tai aš žinočiau – administracija neprivalo, bet mane paprastai informuoja. (...) V.Gapšį taip pat žinau tik iš televizijos, nesu rankos spaudęs“, – BNS antradienį sakė Algimantas Radvila, kurio valdomame restorane Kaišiadorių rajone, neoficialiomis žiniomis, esą vykęs prezidentūroje minėtas politikų susitikimas.

Tuo metu A.Kubilius teigia, kad paskelbta informacija meta šešėlį ant J.Sabatausko.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Julius Sabatauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Julius Sabatauskas

„Seimo Statuto 18 straipsnio 2 dalis numato prievolę Seimo nariams vengti interesų konflikto, o kol ant J.Sabatausko krinta šešėlis dėl dalyvavimo neviešuose pasitarimuose, kuriuose su interesų grupėmis buvo galimai aptariamos generalinio prokuroro kandidatūros, ir kol naujas generalinis prokuroras nėra paskirtas, J.Sabatauskas veikia kaip akivaizdžiai suinteresuotas asmuo“, – rašoma opozicijos lyderio kreipimesi.

Pagal Seimo statutą, paskirti ir atleisti komiteto pirmininką iš pareigų gali komiteto nariai. Jų sprendimą po to turi patvirtinti Seimas.

Parlamentas šiemet du kartus yra atmetęs prezidentės teiktas kandidatūras į generalinio prokuroro pareigas.

Valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ prezidiumas yra pasiūlęs koalicijos partneriams prezidentei teikti dabartinio Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko socialdemokrato J.Sabatausko kandidatūrą į šalies generalinius prokurorus.

Be to, dauguma Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narių bei valdančiųjų socialdemokratų ir „tvarkiečių“ frakcijų seniūnai pasiūlė keisti generalinio prokuroro skyrimo tvarką. Iš prezidento norima atimti teisę parinkti kandidatą į šį postą ir perduoti ją Vyriausybei.

Pagal įregistruotą Prokuratūros įstatymo pataisą, generalinį prokurorą penkeriems metams Vyriausybės teikimu, Seimo pritarimu, skirtų ir iš pareigų atleistų prezidentas. Taip pat numatoma, kad generalinio prokuroro kandidatūras Vyriausybei siūlytų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir teisingumo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas