Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Anglų kalbos patikrinimas – irgi su kliūtimis: įsivėlė klaida

Nacionalinė švietimo agentūra antradienį paskelbė, kad tarpinis anglų kalbos patikrinimas taip pat buvo su nesklandumais, kuriuos sukėlė techninė klaida.
lietuvoje-laikomas-lietuviu-kalbos-ir-literaturos-brandos-egzaminas-647d797452648
Mokiniai. Asociatyvinė nuotr.

Nacionalinė švietimo agentūra antradienį paskelbė gavusi pranešimų dėl techninių trikdžių pirmosios užsienio (anglų) kalbos patikrinime.

„Tai elektroninės testavimo sistemos administratoriaus techninė klaida, tačiau ji nesutrukdė kandidatams atlikti užduoties.

Kai kurie mokiniai, prisijungę prie testavimo sistemos ekrane matė 2 pateiktas užduotis. Vykdytojai nedelsiant buvo informuoti, kad kandidatai atliktų bet kurią vieną iš pateiktų užduočių. Vertinant kandidatų atliktas užduotis, į tai bus atsižvelgta. Jei kandidatai atliko abi užduotis, bus įskaitytas geresnis rezultatas“, – skelbia agentūra.

Patikrinimo išvakarėse agentūra buvo priversta neigti, kad buvo pakeistos anglų kalbos patikrinimo užduotys.

„Paskelbta informacija yra neteisinga ir klaidinanti.

Užsienio kalbos tarpinių patikrinimų struktūra paskelbta Kalbų valstybinių brandos egzaminų užduočių apraše, kuris buvo patvirtintas 2023 m. spalį, o aprašo projektas buvo paskelbtas dar 2023 m. vasarį.

Aprašas paskelbtas čia: https://www.nsa.smm.lt/.../2024-2025-m-pasiekimu.../.

Pagal šį aprašą klausymo dalyje pateikiami keturi skirtingų žanrų ir tipų garso tekstai, iš kurių vienas gali būti audiovizualinis.

Pirmųjų užsienio kalbų (anglų, prancūzų, vokiečių) tarpinio patikrinimo užduočių pavyzdžiai (skaitymo dalis, klausymo dalis su audiovizualiniu pavyzdžiu) paskelbti 2023 m. birželį.

Niekas – nei užduočių pavyzdžiuose, nei patvirtintame apraše – nebuvo keista“, – rašė pirmadienį savo paskyroje „Facebook“ agentūra.

Pirmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė informacija, jog neva likus dienai iki anglų kalbos tarpinio patikrinimo, keičiamas būsimų užduočių skaičius ir tipas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintautas Jakštas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gintautas Jakštas

Dėl to antradienį Seime aiškinosi ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

Tai ne pirmas skandalas, lydintis šių metų tarpinius patikrinimus. Anksčiau kilo nepasitenkinimo bangos dėl sudėtingų fizikos ir matematikos patikrinimų užduočių.

G.Jakštas sako, kad išmintingiausias sprendimas yra dabartiniams vienuoliktokams leisti kitąmet perlaikyti tarpinius patikrinimus, kilus ažiotažui dėl matematikos ir fizikos užduočių.

„Išmintingiausias sprendimas, kad laiko dar vieną kartą tie, kas nori pasikelt balą, o užskaitomas brandos egzamine geriausias rezultatas, kurį pasiekia. Diskusija vyksta, kaip turėtų būt antrasis šūvis, svarstomas variantas, kad kartu su kitų metų vienuoliktokais dabartiniai vienuoliktokai, būsimi dvyliktokai, laikytų, jeigu pageidautų“, – antradienį Seime sakė G.Jakštas.

Ministerijai šiuo metu svarstant siūlymus dėl tarpinio patikrinimo perlaikymo tvarkos, kaip vienas variantų aptariama ir galimybė tarpinį patikrinimą perlaikyti kartu laikant brandos egzaminą, t. y. ne su būsimais vienuoliktokais po metų pavasarį, bet per vėliau vasarą vykstančią abiturientų brandos egzaminų sesiją.

Vienuoliktokai nuo šių metų laiko tarpinius patikrinimus, jie sudarys dalį brandos egzamino įvertinimo.

Daugumos tarpinių patikrinimų metu galima gauti 40 proc. galutinio egzamino vertinimo – to užtenka, kad egzaminas būtų išlaikytas. Mokinys, surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus, ateis į valstybinį egzaminą žinodamas, kad egzaminas jau išlaikytas, kad ir kiek taškų per jį gaus.

Šių metų III klasės gimnazistams tarpinius patikrinimus, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalį, bus galima perlaikyti ir pasirinkti geresnį vertinimą.

Viešumoje kilus pasipiktinimui dėl fizikos ir matematikos B lygio tarpinio atsiskaitymo, švietimo, mokslo ir sporto ministras sudarė komisijas, kuri įvertins užduotis ir pateiks siūlymus dėl jų vertinimo.

Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA) antradienį paskelbė pirmuosius tarpinių vienuoliktokų patikrinimų rezultatus, bendras matematikos A lygio patikrinimo vidurkis neperkopia pusės maksimaliai galimų surinkti balų.

NŠA duomenimis, matematikos (išplėstinio kurso) patikrinime dalyvavo 13 332 vienuoliktokai, o bendras surinktų taškų vidurkis siekia 8,5 iš 20 galimų. Vis dėlto pažymima, kad kandidatai rinko vidutiniškai didesnę taškų dalį lyginant su pernai metais rinkta taškų dalimi per matematikos valstybinį brandos egzaminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas