Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 14

Antano Guogos pokeris: konkurentui dėl partijos pirmininko posto bruka europarlamentaro kortą

Liberalų sąjūdžio laikinuoju pirmininku penktadienį tapęs europarlamentaras Antanas Guoga iškart išrėžė, kad, jei tik partija suvažiavime išrinks nuolatiniu vadovu, jis iškart atsisakys Europos Parlamento nario mandato. Šią žinutę A.Guoga greičiausiai siuntė ne rinkėjams, o vienam iš savo konkurentų partijoje – Seimo nariui Eugenijui Gentvilui. Būtent jam tektų vykti į Briuselį vietoj A.Guogos.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Guoga šią savaitę ėmėsi tikro politinio pokerio. Ketvirtadienį jis pirmas prakalbo apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) dėmesio sulaukusio partijos pirmininko Eligijaus Masiulio pasitraukimą ir sublefavo geriausiu pirmininku vietoj E.Masiulio pasiūlęs savo partinį konkurentą E.Gentvilą.

Ketvirtadienį vakare A.Guoga savo žodžius jau atsiėmė, nes perskaitęs Liberalų sąjūdžio įstatus suprato, kad jam nereikės su niekuo varžytis dėl galimybės bent laikinai pabūti partijos pirmininku.

Liberalų sąjūdžio įstatuose numatyta, kad partijos pirmininkui nesant, jam atsistatydinus ar negalint eiti pareigų, jo pareigas eina pirmininko pirmasis pavaduotojas, o jam nesant ar negalint eiti pareigų – partijos valdybos paskirtas partijos pirmininko pavaduotojas.

Todėl A.Guoga galėjo apsimesti, kad šio posto jis visai nesiekė, bet turėjo prisiimti atsakomybę kaip pirmasis partijos pirmininko pavaduotojas.

Antanas labai teisingai žino mano situaciją. Manęs nevilioja Europos Parlamentas, – sakė E.Gentvilas.

„Jeigu aš atsisakyčiau, atrodytų, kad kažkas irgi yra negerai su manim. Aš negaliu atsisakyti. Neturiu jokių problemų su teisėsauga. Neturiu kaip atsisakyti, turiu priimti tą atsakomybę, kuri man priklauso“, – sakė A.Guoga.

E.Gentvilas 15min pasakojo, kad penktadienį nė nekilo diskusija, ar partijos laikinuoju pirmininku turi tapti A.Guoga, ar kuris nors kitas partijos pirmininko pavaduotojas.

Pasak jo, A.Guoga pasiūlė diskutuoti, tačiau pats E.Gentvilas esą pasakė, kad diskutuoti nėra apie ką, jei A.Guoga sutinka eiti šias pareigas.

„Jis pasakė, kad sutinka, ir viskas“, – sakė E.Gentvilas.

Europarlamentaro mandatas negundo

Kol kas E.Gentvilas sakė neapsisprendęs, ar dalyvaus partijos pirmininko rinkimuose Liberalų sąjūdžio suvažiavime birželio 11 dieną.

„Yra žmonių, kurie sako, kad aš esu tas, kuris galėtų. Visada atsiranda tokių, kurie plekšnoja per petį ir sako saldžius žodžius. Aš žinau, kokia tai atsakomybė, koks reikalas, kokia situacija. Galvosim. Pasitarsime. Nemanau, kad A.Guoga bus vienas, kuris kandidatuos. Net nežinau, ar jis kandidatuos. Remigijus Šimašius, aš, gal dar kažkas“, – šyptelėjo E.Gentvilas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Klausiamas, ar supranta, kad A.Guogos pareiškimas, kad vos tapęs Liberalų sąjūdžio vedliu jis tą pačią dieną atsisakytų europarlamentaro mandato, yra skirtas jam, E.Gentvilas nesutriko.

„Taip. Antanas labai teisingai žino mano situaciją. Jei aš būčiau norėjęs tapti Europos parlamentaru, aš juo būčiau tapęs. Aš nedariau jokios rinkimų kampanijos, bet, nepaisant to, iš penktos vietos netikėtai pakilau į trečią ir visiškai nesiveržiau į Europos Parlamentą. Manęs nevilioja Europos Parlamentas“, – griežtai atrėžė jis.

Rinksis iš 2-3 žmonių

Partijos stratego pozicijas po STT pranešimo apie tyrimą dėl E.Masiulio kyšininkavimo užėmęs E.Gentvilas sako, kad rinkimuose neturėtų būti penkiolikos kandidatų, todėl partija turės apsitarti, kurie iš jų geriausi.

„2-3 turi būti. Tikrai ne vienas“, – sakė E.Gentvilas.

Seimo narys neatmeta galimybės, kad pirmininku gali tapti Vilniaus meras Remigijus Šimašius, nors jis ir negalėtų vesti partijos sąrašo Seimo rinkimuose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

„Gali. Buvo Algirdo Brazausko socialdemokratinė koalicija, pasivadinusi jo vardu, kai jis nedalyvavo sąraše iš viso. Artūras Zuokas buvo Vilniaus meras ir nedalyvavo Seimo rinkimuose. Yra buvę tokių precedentų. Gal tai ir nėra idealus variantas, nes vis dėlto pagrindiniai rinkimai ir čia turėtų būti didžiosios pajėgos mestos, tačiau merai yra išrinkti tiesiogiai ir šiuo mandatu negalima švaistytis. Todėl Remigijui situacija sudėtingesnė. Bet aš manau, kad Remigijus gali kandidatuoti ir laimėti“, – sakė E.Gentvilas.

Seimo rinkimuose partijos vesti negalėtų ir A.Guoga, nes jis vis dar turi Australijos pilietybę ir Lietuvos parlamentaru renkamas būti negali.

Ką vadins premjeru, dar nežino

Iki dabar liberalai savo rinkimų agitacijoje atsistatydinusį pirmininką Eligijų Masiulį vadino premjeru. Kam dabar bus suteiktas šis titulas, kol kas partija nesuskubo pagalvoti.

„Kažką reiktų perdaryti. Nepagalvojome, bet iki suvažiavimo susitarsime“, – sakė E.Gentvilas.

Pasak jo, kol kas nežinia ir kas užims pirmąją vietą Liberalų sąjūdžio kandidatų sąraše. Kol kas liberalai užtikrinti, kad tai tikrai nebebus E.Masiulis, net jei jis ir nuspręstų dalyvauti parlamento rinkimuose rudenį.

„Mano matymas yra toks, kad jis galėtų dalyvauti rinkimuose vienmandatėje apygardoje ne kaip partijos narys, o kaip Eligijus Masiulis“, – tikino politikas pridurdamas, kad tai būtų gera proga pasitikrinti žmonių pasitikėjimą.

„Aš siūlyčiau jam kandidatuoti vienmandatėje apygardoje kaip nepriklausomam kandidatui“, – sakė E.Gentvilas.

Kas užims E.Masiulio poziciją partijos kandidatų sąraše, kol kas neaišku, tačiau E.Gentvilas sako neatmetantis galimybės, kad ši vieta gali atitekti ne partijos pirmininkui.

„Pavyzdžiui, valstiečiai: partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis pirmininkas, bet sąrašą veda Saulius Skvernelis. Jokių stebuklų neatsitiktų, jei ir mūsų sąraše taip būtų“, – dėstė pašnekovas.

R.Šimašius Vilniaus nemes

Vilniaus meras R.Šimašius penktadienį teigė rimtai svarstantis galimybę varžytis dėl partijos pirmininko posto, tačiau pabrėžė Vilniaus mero pareigų į Seimo nario kėdę nekeisiąs.

Abstrakčiai apie galimybę būti išrinktam nuolatiniu partijos vadovu kalbėjo ir A.Guoga.

Jis tikino, kad kol kas apie tai kalbėti anksti.

"Tikrai didelio noro nėra dabar vadovauti. Bet yra tokia pareiga, kurią aš prisiimu sau. Mano dabar tikslas, kad partija būtų suvienyta, kad ji judėtų ir augtų, atsinaujintų tam tikrose prasmėse. Kad mes būtume labai vieningi, o suvažiavimas būtų pats didžiausias, koks kada buvo. Mes norime apie 2 tūkst. žmonių“, – sakė A.Guoga, paklaustas, ar sieks partijos pirmininko posto suvažiavime.

E.Masiulis pasitraukė iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų, sustabdė narystę partijoje ir atsisakė Seimo nario mandato.

Taip jis reagavo į STT pranešimą, kad šiuo metu ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia įtarti, kad galimai „MG Baltic“ koncerno atstovai už politinės partijos veikimą jų naudai perdavė itin stambaus masto kyšį (apie 100 000 eurų) Seimo nariui E.Masiuliui. Kratos atliktos „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus ir už koncerno valdomos žiniasklaidos verslą atsakingo viceprezidento Raimondo Kurlianskio kabinetuose. R.Kurlianskis suimtas 20 parų.

E.Masiulis į Seimą buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje, todėl kitas liberalas jo Seime nepakeis. Iki rudens greičiausiai ir Vyriausioje rinkimų komisija nespės surengti naujų rinkimų vienam Seimo nariui išrinkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas