Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 26 /16:08

Antrųjų prezidento Algirdo Mykolo Brazausko mirties metinių minėjimas – be dukrų ir anūkų

Purškiant nelabai vasariškam lietui į Antakalnio kapines rinkosi prezidento Algirdo Mykolo Brazausko bendražygiai ir kolegos. Viena pirmųjų atėjo našlė Kristina Brazauskienė. Tačiau minioje nesimatė nei prezidento dukrų Audronės Usonienės ir Laimos Mertinienės, nei anūkų.
Algirdo Mykolo Brazausko mirties metinės
Algirdo Mykolo Brazausko mirties metinės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antrosios prezidento A.M.Brazausko mirties metinės paminėtos kukliai. Atėję buvę kolegos, bendražygiai padėjo gėlių, nulenkė galvas. Kalbą pasakė tik socialdemokratas Česlovas Juršėnas, kurio teigimu, tai didžio žmogaus kapas, prie kurio susirinkusieji mąsto tiek apie patį A.M.Brazauską ir jo darbus, tiek apie epochą, kurioje jis gyveno.

„Skiriamasis A.M.Brazausko bruožas yra tas, kad jis sujungė dvi epochas, sugebėjo dalyvauti didžiojo virsmo įvykiuose. Jo nuopelnai – ypatingi. Jis dirbo Lietuvai“, – kalbėjo Č.Juršėnas.

Č.Juršėnas prisiminė, kad A.M.Brazauskas labai didžiavosi, kad jam teko garbė pasirašyti stojimo į Europos Sąjungą ir NATO sutartis. „Buvo momentų, kai jis klydo, nes taip pat buvo žmogus. Tačiau suklydęs prisipažindavo, po diskusijų sutikdavo su partijos kolegų nuomonėmis. Jis mokėjo išklausyti kiekvieną – viršininką, pusviršininkį ir paprastą žmogų. Tai buvo visos Lietuvos žmogus, todėl ir buvo gerbiamas, mylimas ir vertinimas. Jo mirtis – didžiulis praradimas visai Lietuvai“, – teigė ilgametis A.M.Brazausko bendražygis.

K.Brazauskienės kalba prie A.Brazausko kapo buvo trumpa. Ji padėkojo susirinkusiems ir pakvietė į šv. mišias Šv. Petro ir Povilo bažnyčioje.

K.Brazauskienė žurnalistams susijaudinusi kalbėjo, kad jai vis dar liūdna, prisiminimai nuolat grįžta, ypač per mirties metines. „Per metines turbūt būtina aplankyti tokio žmogaus kapą, kitaip negalėčiau įsivaizduoti“, – sakė prezidento našlė.

Paklausta, kodėl minėjime nedalyvauja prezidento dukros ir anūkai, ji teigė nežinanti, nes su jais visiškai nebendrauja. „Gal išvykę, nežinau... Bet tokią dieną turėtų prisiminti“, – sakė K.Brazauskienė.

K.Brazauskienė įsitikinusi, kad ne viskas A.M.Brazauskui patiktų, kas dabar vyksta Lietuvoje, kai ką jis tikrai pateisintų, tačiau ji, dalyvaudama Seimo rinkimuose, pabandysianti tai, kas jam nepatiko, pakeisti.

Kuklus minėjimas, koks įvyko antrųjų mirties metinių proga, K.Brazauskienės teigimu, yra kaip tik tai, ko ir reikia. „Aš nesakyčiau, kad mažoka (dėmesio – aut.past.). Reikia gyvam dėmesį rodyti, o mirusiam reikalinga ramybė. Man atrodo, kad šiandien labai gražiai pagerbė visi“, – kalbėjo našlė.

Tarp susirinkusiųjų pagerbti prezidento atminimą buvo Seimo pirmininkė Irena Degutienė, Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, kiti partijos, Seimo nariai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento