Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 01

Apdovanojimą Lenkijoje gavęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prabilo lenkiškai

Lietuvoje neramius laikus išgyvenantis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Lenkijoje ypatingai pagerbtas. Jam įteiktas ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Didysis kryžius. Padėkos kalbą Seime jis sakė lenkiškai.
Lenkijos Seime apdovanotas Viktoras Pranckietis
Lenkijos Seime apdovanotas Viktoras Pranckietis / Lenkijos Respublikos Seimo nuotr.

Prieš išvykdamas į Lenkiją V.Pranckietis neslėpė besidžiaugiąs tokiu apdovanojimu. „Šį įvertinimą priimu kaip draugystės įrodymą už pastangas tvirtinti ryšius tarp mūsų tautų. Šiandien galime džiaugtis, kad abipusės pastangos lėmė, jog Lenkija ir Lietuva yra artimos pagarba, gera kaimynyste ir draugyste“, – teigė parlamento vadovas.

Seimo pirmininkas pirmiausia dėkojo savo kolegoms Lenkijos parlamento vadovams už žengtus svarbius žingsnius, lėmusius naujo dvišalių santykių etapo pradžią.

„Nuoširdžiai noriu padėkoti Lenkijos Respublikos Seimo maršalkai Marekui Kuchcinskiui ir Lenkijos Respublikos Senato maršalkai Stanisławui Karczewskiui. Per dvejus su puse metų bendravome tiek, kad galime vadintis draugais – kartu švenčiame mūsų valstybėms svarbias datas, gerbiame vienas kitą ir susikalbame viena kalba“, – sakė Seimo pirmininkas.

Apdovanojimą įteikė Lenkijos Respublikos Seimo maršalka Marekas Kuchcinskis, kuris sakydamas sveikinimo kalbą paminėjo Liublino unijos 450-ųjų metinių minėjimą ir susiejo šią progą su Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos skirtu apdovanojimu V.Pranckiečiui.

M.Kuchcinskis pabrėžė, kad V.Pranckietis tapo simboliu tikro bendradarbiavimo tarp abiejų šalių. Neapsieita ir be žymių asmenybių, susijusių su abiem tautomis, paminėjimo: Adomo Mickevičiaus, Czeslawo Miloszo, Tomo Venclovos ir t.t., kurie vienijo mūsų tautas. O taip pat prisimintas a.a. prezidentas Lechas Kaczynskis ir Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, kurie kartu kovojo dėl Sakartvelo nepriklausomybės.

Kaip vieną iš pasiekimų pastaraisiais metais M.Kuchcinskis įvardijo ir lenkiškų televizijų retransliaciją, kadangi tai suteikia Lietuvos lenkams žiūrėti Lietuvos ir Lenkijos televizijų laidas, mažiau naudojantis propagandiniais Rusijos kanalais.

„Manau, kad galime išspręsti visas esančias tarp mūsų problemas, kurios dar yra. Didysis Kryžius rodo mūsų pripažinimą ir dėkingumą Seimo pirmininkui už tai, kad stipriai identifikuojasi su lenkų ir lietuvių tautomis. Labai ačiū, ponas pirmininke“, – lietuviškai pabaigė M.Kuchcinskis.

Gavęs apdovanojimą V.Pranckietis padėkos kalbą sakė lenkiškai: „Nesvarbu, kokia kalba sakomi žodžiai, svarbu, kad jie sakomi iš širdies ir teisingai suprasti būtų.“

„Šiandien čia, Lenkijos Respublikos Seime, Lenkijos Respublikos vardu valstybinis apdovanojimas „Ordino už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Didysis Kryžius įteiktas kukliam Žemaitijos sūnui, Lietuvos valstybės tarnautojui, Lenkų tautos draugui, Adomo Mickevičiaus, Jerzy Gedroyco, Czeslawo Miloszo gerbėjui.

Antrą kartą man suteikta garbė kalbėti Lenkijos parlamento rūmuose. Pirmoji proga buvo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimas, už kurio iškilmingą šventę ir galimybę ją minėti drauge dėkoju Lenkijos kolegoms“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Jis priminė ir pasidžiaugė, kad naujasis Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmą savo užsienio kelionę suplanavo būtent į Lenkiją.

„Turime daug bendrų draugų, turime bendrus istorijos herojus, literatūros genijus ir kultūros puoselėtojus, kurie visada tikėjo Lenkijos ir Lietuvos bendryste. Ši bendrystė atvedė mus į strateginę partnerystę, kur jau neįsivaizduojame bendrų reikalų sprendimo atskirai. Tai ir bendri energetikos projektai, kelių ir geležinkelių infrastruktūra, tautinių bendrijų ir su jomis susijusius švietimo klausimus pradėjome spręsti drauge“, – kalbėjo V.Pranckietis.

Varšuvoje pagerbtas Lietuvos Seimo pirmininkas ceremonijos išvakarėse dalyvavo Liublino unijos 450-ųjų metinių minėjime Liubline.


15min žurnalistės kelionę į Varšuvą apmokėjo Lenkijos Seimas, straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento