Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 03

Apie CŽV kalėjimą Lietuvoje paskelbusi JAV televizija neatskleidžia savo šaltinio Lietuvos parlamentarams

Jungtinių Amerikos Valstijų televizija, paskelbusi apie Lietuvoje neva veikusį slaptą Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą, neatskleidžia savo šaltinio Lietuvos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).
ABC praneša, kad CŽV Vilniuje laikė kalinius
„ABC News“ pranešė, kad CŽV Vilniuje laikė kalinius. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Informaciją, esą Lietuvoje iki 2005 metų veikė slaptas CŽV kalėjimas, rugpjūtį paskelbė „ABC News“, remdamasi neįvardytais buvusiais CŽV pareigūnais.

„Esame gavę atsakymą iš „ABC News“, bet, deja, atsakymas nėra konkretus, jie savo informacijos šaltinių – natūralu, žurnalistai neprivalo, neturi (jų atskleisti – BNS) – iš JAV neatskleidžia, tik teigia, kad turi tokią informaciją ir palinkėjo mums sėkmės tyrime“, – ketvirtadienį sakė NSGK pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas.

Šiuo metu NSGK vis dar laukia oficialių atsakymų apie slaptus CŽV kalėjimus Lietuvoje iš valstybės institucijų – Valstybės saugumo departamento, Teisingumo ir Vidaus reikalų ministerijų. Komiteto vadovas sako besitikintis sulaukti jų atsakymų iki rugsėjo 9-osios – kito trečiadienio.

„Iš institucijų laukiame oficialių atsakymų. Savo laiku europinės institucijos tyrimus yra atlikusios ir tuos duomenis turiu – visus tuos duomenis, kurie susiję su Lietuva, nes Lietuva atsakinėjo į klausimyną savo laiku dėl šių kalėjimų galimo egzistavimo, sąsajų su Lietuva. Visi atsakymai buvo neigiami“, – sakė A.Anušauskas.

Jis rugpjūčio pabaigoje Lietuvos atsakingų institucijų užklausė ir apie tai, ar pastarosios turi duomenų, jog buvo siūlymų, prašymų, derybų, iniciatyvų ar kitokių veiksmų tokiam kalėjimui steigti.

Anot JAV televizijos „ABC News“ pranešimo, Lietuvos pareigūnai CŽV leido naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse. Jame esą po 2001 metų rugsėjo 11-osios iki 2005 metų kalinti aštuoni „Al Qaeda“ kovotojai, rašoma naujienų tarnybos interneto svetainėje.

Šį JAV žiniasklaidos pranešimą paneigė Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir tuometiniai šalies vadovai: prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Algirdas Brazauskas ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai