Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 13

Aplinkosaugininkai Lietuvos teritoriniuose Baltijos jūros vandenyse ieškos ir trauks gamtai kenkiančius nuskendusius žvejų tinklus

Ketvirtadienį iš Klaipėdos į pirmąjį reisą išplaukė laivas, kurio įgula Baltijos jūroje trauks žvejų pamestus ar nuskendusius tinklus, per vasarą ketinama iškelti maždaug šešias tonas tinklų.
Mokslininkų ir narų komanda ketina ištraukti apie 4 tonas jūros dugne paliktų tinklų.
Mokslininkų ir narų komanda ketina ištraukti apie 4 tonas jūros dugne paliktų tinklų. / Lietuvos gamtos fondo nuotr.

Tinklai bus traukiami tose vietose, kuriose dažniausiai žvejojama – aplink jūros vartus, ties Juodkrante, Karkle, Šventąja, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Švarinti Baltiją ėmėsi projekto „Pamestos žvejybinės įrangos surinkimas Baltijos jūroje“ nariai. Projektą įgyvendina Lietuvos gamtos fondas ir Pasaulio gamtos fondas Lenkijoje, finansuoja Švedijoje įsteigtas fondas „Baltic Sea 2020“. Bendra jo vertė – 1 mln. 287 tūkst. litų.

Darbai Lietuvai priklausančiuose teritoriniuose vandenyse truks iki kitų metų kovo mėnesio ir kainuos 517 tūkst. litų.

Ištrauktus tinklus mokslininkai išmatuos, nustatys, iš kokių medžiagų jie pagaminti, bandys aiškintis, kada jie buvo prarasti, kas jų savininkas, kiek ir kokių žuvų į juos įkliuvo.

Dalis radinių bus perduota perdirbėjams, kai kurie jų papildys Lietuvos jūrų muziejaus ekspoziciją, galbūt taps kavinių ar barų interjerų dalimi.

Kasmet Baltijos jūroje dėl įvairių priežasčių lieka nuo 5,5 iki 10 tūkst. tinklų ir tralų. Juos nuo laivų nuneša audros ar vandens srovės, supjausto laivų sraigtai, o kartais žvejai patys taip atsikrato susidėvėjusios žvejybos įrangos.

Į nuskendusius tinklus įkliūva ir žūsta žuvys, paukščiai ir jūros žinduoliai. Pernai įsipainioję į tinklus užduso du Lenkijos narai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento