Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 23

Aplinkosaugininkai: Nemuno tarša naftos produktais Kaune sustabdyta pirmadienio rytą

Sekmadienį Aplinkos apsaugos departamento (AAD) Kauno valdybos būdraujantys pareigūnai gavę pranešimą, kad ties Juozapavičiaus prospektu į Nemuną patenka naftos produktai, reagavo nedelsdami. Šiandien aplinkosaugininkai, atlikę vietos apžiūrą, nustatė, kad tarša naftos produktais sustabdyta. Situacija ir toliau bus stebima, – pranešimu spaudai informuoja AAD.
Nemune Kaune pastebėti teršalai
Nemune Kaune pastebėti teršalai / Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Aplinkosaugininkai sekmadienį atvykę į vietą nustatė, kad nuotekų išleistuvu ties geležinkelio tiltu Juozapavičiaus prospekte į Nemuną patenka galimai skalūno alyva – teršalai nusidriekė iki Kauno Santakos. Todėl buvo skubiai iškviesti UAB „Kauno švaros“ darbuotojai, kurie pastatė bonines užtvaras.

Taip pat, įvertinus susidariusią situaciją, nuspręsta pranešti ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojams, kurie, plaukdami valtimi, specialiomis priemonėmis skaidė Nemune pasklidusius naftos produktus.

Pastebėjus, kad dalis teršalų ir toliau pro bonines užtvaras patenką į upę, buvo nuspręsta kiek toliau pastatyti dar vieną boninę užtvarą, kad tarša naftos produktais būtų visiškai sustabdyta.

Pirmadienio rytą aplinkosaugininkams atlikus vietos apžiūrą, nustatyta, kad tarša sustabdyta ir naftos produktų tekėjimo į Nemuną nefiksuota.

Ši probleminė vieta aplinkosaugininkams yra žinoma, tačiau tarša naftos produktais šį kartą buvo intensyvesnė.

Pasak, aplinkosaugininkų, tokia situacija galėjo susidaryti dėl Nemuno lygio keitimosi Kauno hidroelektrinėje. Dažnu atveju vandens lygio keitimasis susijęs ir su sniego tirpsmu.

Vandens lygiui pakilus iki užterštos teritorijos ir greitai atslūgus į Nemuną pateko naftos produktai.

Primename, kad dėl praeityje Kaune veikusios geležinkelio pabėgių gaminimo įmonės veiklos bei galimai dėl netinkamai sandėliuojamų naftos produktų buvo užterštos aplinkinės teritorijos A.Juozapavičiaus prospekte ir Nemuno krantinėje.

Kauno valdyba užterštų teritorijų sklypų savininkams yra davusi privalomuosius nurodymus dėl užterštų teritorijų tvarkymo planų parengimo. Tvarkymo planą yra parengęs vieno sklypo savininkas. Dėl privalomųjų nurodymų kitiems dviem sklypų savininkams tebevyksta teisminiai procesai.

15min skaitytojo nuotr./Nemune pastebėti teršalai
15min skaitytojo nuotr./Nemune pastebėti teršalai

Kol vyksta teisminiai ginčai dėl sklypų tvarkymo, AAD, siekdamas, kad ši tarši teritorija būtų kaip įmanoma greičiau sutvarkyta, pasirašė trišalę sutartį su AB „LTG Infra“ ir UAB „VentEko Lietuva“ dėl taršos stabdymo priemonių parengimo.

Preliminariai, rangovas planuoja sistemos įrengimo darbus pradėti šių metų vasario mėnesio viduryje ir baigti iki šių metų kovo mėnesio.

Jei pastebėjote aplinkos teršimo atvejus ar kitus aplinkos apsaugos pažeidimus, prašoma kuo skubiau kreiptis telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas