Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 12

Aplinkosaugininkų koalicija: Aplinkos ministerija tapo rinkimų laikotarpio įrankiu

Aplinkosaugininkų koalicija išplatino kreipimąsi į Saulių Skvernelį, kuriame premjero prašoma skirti aplinkos ministrą. Aplinkosaugininkai baiminasi, kad Aplinkos ministerija tapo rinkiminio laikotarpio įrankiu.
Lietuvos aplinkos ministerija
Lietuvos aplinkos ministerija / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Už aplinką atsakinga ministerija tapo rinkiminio laikotarpio įkaitu. Aplinkos ministerija dar nuo gruodžio mėnesio neturi ministro ir neaišku, ar artimiausiu metu jį turės. Svarstymai apie ministerijų apjungimus pristatomi skubotai ir neapgalvotai, ir atrodo, kad jie turi tik vieną tikslą – išvengti nesutarimų ieškant tinkamo ministro“, – rašoma aplinkosaugininkų koalicijos išplatintame tekste.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Kreipimesi baiminamasi dėl problemų, kurias kelia tuščia aplinkos ministro kėdė: „Neturėdami aplinkos ministro, jau matėme nerimą keliančių pavyzdžių, įrodančių, koks svarbus yra vadovas ir atstovavimas aukščiausiu lygiu. Tai 10 milijonų eurų paėmimas iš klimato kaitos specialiosios programos ir skyrimas ne aplinkos problemoms spręsti. Kitas pavyzdys – vykstantis Lietuvos kaimo plėtros ir žemės ūkio politikos strategijos rengimas su itin silpna aplinkosaugine dalimi.

Aplinkos ministerija yra atsakinga už sveiką aplinką, t.y. orą, vandenį, atliekas, cheminių medžiagų valdymą, taršos prevenciją ir kontrolę, klimato kaitą. Ji rūpinasi teritorijų planavimu, statyba ir būstu. Taip pat yra įpareigota saugoti gamtą, miškus, kraštovaizdį bei užtikrinti saugomų teritorijų priežiūrą. Žinant šiandienos iššūkius, visos šios sritys turi būti stiprinamos, o ne silpninamos.“

Aplinkosaugininkų koalicijai priklauso Aplinkosaugos informacijos centras, Baltijos aplinkos forumas, bendrija „Atgaja“, Darnaus vystymosi iniciatyvos, gamtos apsaugos asociacija „Baltijos vilkas“, Lietuvos entomologų draugija bei „Žiedinė ekonomika“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irma Gudžiūnaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Irma Gudžiūnaitė

Praėjusią savaitę prezidentei atsisakius patvirtinti Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministrus, premjeras pareiškė, kad su dabartine prezidente dėl aplinkos ministro posto deramasi nebus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento