Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 03

Ar J.Petrauskienę pakeis E.Jovaiša?

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas profesorius Eugenijus Jovaiša sako, kad, sulaukęs siūlymo, prisiimtų atsakomybę vadovauti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM).
Jurgita Petrauskienė ir Eugenijus Jovaiša
Jurgita Petrauskienė ir Eugenijus Jovaiša / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Taip, jeigu partija, jeigu frakcija reikalaus, jeigu premjero bus matymas, kad tai įmanoma. Čia nuo daug ko priklauso, vis tiek reikia ieškoti išeičių ir galvoti, kaip atsakomybę realizuoti“, – pirmadienio Lietuvos radijo laidoje „LRT Aktualijų studija“ kalbėjo E.Jovaiša. Taip jis atsakė į klausimą, ar, siūlant partijai ir premjerui, imtųsi atsakomybės vadovauti ŠMM.

Taip E.Jovaiša sakė dar prieš premjero Sauliaus Skvernelio spaudos konferenciją, kurioje jis paskelbė keičiantis tris savo vyriausybės ministrus – kultūros, švietimo ir mokslo bei aplinkos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

2016 m. E.Jovaiša į Seimą pateko pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą. Iki tol jis buvo Lietuvos edukologijos universiteto profesorius, Istorijos fakulteto dekanas. E.Jovaiša – Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys.

Portalo 15min žurnalistė Liepa Želnienė laidoje prognozavo, kad rasti naują ministrą valdantiesiems bus nelengva.

„Bus tikrai labai sunku. Ir, manau, tas ilgas tempimas su J Petrauskiene – na, ji nepatiko ir valstiečiams, tai turbūt nedaug kam paslaptis, kad ja nebuvo patenkinti nuo seno, ir pats E.Jovaiša konfliktuodavo su ministre“, – sakė ji.

L.Želnienei panašu, kad E.Jovaiša bando imtis lyderio vaidmens– šeštadienį jis atvyko į ministeriją, „bandė vaidinti geradarį“, kad protestuojantiems mokytojams būtų grąžinti minkštasuoliai.

„Ar tai pavyks – aš nežinau, nes atsiminkime ir tai, kad 2017 m. pavasarį buvo labai rimtas konfliktas tarp S.Skvernelio ir E.Jovaišos. Ar premjeras dabar priims su juo kažkada smarkiai susipykusį asmenį į savo kabinetą, yra irgi klausimas“, – dėstė žurnalistė.

Tai, kad E.Jovaiša – realus pretendentas į ministrus, sako ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Aš įsivaizduoju, kad ponas Jovaiša yra vienas rimtų kandidatų vien dėl stipraus palaikymo savo frakcijoje“, – sakė jis.

Pasak G.Landsbergio, E.Jovaiša šiuo metu Seime įtakingiausias ir turintis vieną didžiausių autoritetų sprendžiant švietimo klausimus. Kartu G.Landsbergis neatmetė, kad prezidentė gali išsakyti savo nuomonę dėl kandidatūros, kuri gali būti iš šalies vadovės aplinkos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Mokytojams milijonų nežada, nes reikėtų atimti iš kitų

Komiteto pirmininkas E.Jovaiša praėjusią savaitę pats buvo susitikęs su ministerijoje apsigyvenusiais mokytojais, bandė su jais derėtis. Jis taip pats yra prisiėmęs dalį atsakomybės dėl mokytojų etatinio darbo apmokėjimo reformos.

„Žinote, pasakysiu taip. Pati etatinio apmokėjimo tvarka reikalinga Lietuvai ir tą rodo pirmasis jos etapas. Taip, klaidų yra, aš pripažįstu, ir mes visi pripažįstame, ir siekiame šitas etatinio apmokėjimo klaidas ištaisyti. Nepasitikėjimas, mano galva, žymiai platesnis, išplaukiantis iš kitų padarytų klaidų“, – klausiamas apie J.Petrauskienės veiklą kalbėjo E.Jovaiša.

Jis pripažino, kad dabartiniu metu situacija ministerijoje nevaldoma.

Kartu E.Jovaiša pripažįsta, kad vien ministro keitimas nieko nepakeis: turi būti dialogas ir noras susitarti.

Tačiau jis streikuojantiems mokytojams pažadų nedalija. Esą jei bus nusileista mokytojams dėl papildomai reikalaujamų 300 mln. eurų, bus nuskriaustos kitos visuomenės grupės. „Reikės iš kažko paimti, žinote, mūsų valstybė nėra JAV“, – kalbėjo E.Jovaiša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento