Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 07

Ar kartą atmetusi Baracko Obamos kvietimą Dalia Grybauskaitė pateks į Baltuosius rūmus ne kaip turistė?

Politologams ir amerikiečių diplomatams tvirtinant, kad perrinkus Baracką Obamą dvišaliai santykiai su Lietuva nesikeis, kyla klausimas, kokie jie bus aukščiausiame lygmenyje. Prieš keletą metų prezidentei Daliai Grybauskaitei atsisakius susitikimo Prahoje, britų žurnalistas Edwardas Lucasas įgėlė, kad ji į Baltuosius rūmus galės patekti nebent kaip turistė. Tačiau dabar apžvalgininkas Kęstutis Girnius tvirtina, kad kelionė į Vašingtoną įmanoma, jei šalies vadovė duotų suprasti norinti tokio vizito.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Daugiau pastangų reikia parodyti. D.Grybauskaitės akibrokštas (sprendimas nevykti į Prahą, kur 2010-aisiais B.Obama susitiko su Centrinės ir Rytų Europos lyderiais – red. past.) – kitaip jo nepavadinsi – yra užregistruotas. Prezidentas gal pamiršo, bet Valstybės departamentas užregistravo, – 15min.lt sakė K.Girnius. – Nemanau, kad tai daug ką lemtų – nepakenks, bet ir nepagerins santykių. Kita vertus, jei prezidentė duotų suprasti, kad tikrai nori susitikimo, ir būtų imtasi priemonių, jis įvyktų.“

BFL nuotr./Kęstutis Girnius
BFL nuotr./Kęstutis Girnius

Ankstesnis prezidentas Valdas Adamkus su JAV lyderiais buvo susitikęs ne kartą. Politologo žodžiais, nereikia tikėtis, kad Amerika suinteresuota aukščiausių Lietuvos pareigūnų vizitais, ir laukti, kol Vašingtonas teiksis pakviesti. Baltiesiems rūmams esą reikia duoti suprasti, kad mums būtų svarbu susitikti, išreikšti nuoširdų susidomėjimą ir aktyviai ruoštis tokiai kelionei.

Kęstutis Girnius: nereikia tikėtis, kad Amerika suinteresuota Lietuvos pareigūnų vizitais, ir laukti, kol Vašingtonas pakviess.

Kai 2010 m. pradžioje D.Grybauskaitė atsisakė vardinio kvietimo keliauti į Prahą susitikti su B.Obama ir ėmė rodyti palankumą Baltarusijai, įtakingo britų žurnalo „Economist“ žurnalistas E.Lucasas pacitavo vieno JAV Nacionalinės saugumo tarybos pareigūno žodžius, esą vienintelis būdas jai, buvusiai Europos Komisijos žvaigždei, patekti į Baltuosius rūmus – kaip turistei.

K.Girniaus manymu, žurnalistas kiek sutirštino spalvas, nors atsisakymas susitikti su B.Obama be rimto pagrindo negalėjo pradžiuginti Vašingtono. Tačiau Lietuva laikoma lojalia NATO nare, abi valstybės yra ilgametės ir ištikimos partnerės, todėl dvišaliai santykiai turėtų išlikti pakankamai tvirti ir „šiek tiek dėmesio“ sulauksime. Dirbtinių būdų jo gauti daugiau esą nėra, o ir nebūtina. Daugiau dėmesio pelnytume, jei rinkimai vyktų nedemokratiškai ar būtų anuliuoti demokratinių rinkimų rezultatai ir kiltų chaosas.

 
 

Politologas Raimundas Lopata taip pat nesitiki pokyčių: „Kol mes patys nesudominsime Amerikos, niekas nesikeis. O kadangi nerodome tokio noro, situacija daugiau nei aiški.“

Trečiadienį D.Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino B.Obamą. „Nuoširdžiai sveikinu Jus perrinkimo JAV prezidentu proga ir linkiu visokeriopos sėkmės toliau einant šias atsakingas pareigas bei tęsiant pradėtus darbus.

JAV yra svarbiausia partnerė užtikrinant Lietuvos ir Baltijos valstybių saugumą, stabilumą bei gerovę. Esu įsitikinusi, kad pagarba bendroms vertybėms pagrįsti glaudūs ir konstruktyvūs mūsų šalių ryšiai ir toliau leis stiprinti abipusiškai naudingą dvišalį ir daugiašalį bendradarbiavimą.

Raimundas Lopata: „Kol patys nesudominsime Amerikos, niekas nesikeis. Kadangi nerodome tokio noro, situacija daugiau nei aiški.“

Prezidentės oficialūs vizitai į JAV, kaip ir į Rusiją, planuojami nuo kadencijos pradžios, bet iki šiol nėra įvykę. Su galingiausių valstybių vadovais ji bendrauja tik tarptautinių renginių metu arba telefonu. 2010 m. tuometis jos patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška vylėsi, kad vizitas į Vašingtoną gali įvykti netrukus, esą jau kurį laiką derinamas susitikimo laikas, pokalbių temas ir kitos detalės.

„Visi užsienio vizitai vyksta tik tuomet, kai yra abipusis interesas ir tam pasirengusios abi šalys. Prezidentės D.Grybauskaitės teigimu, užsienio vizitai turi būti ne parodomieji, o duodantys Lietuvai apčiuopiamų rezultatų“, – anksčiau dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė jis.

Savo ruožtu Geopolitinių studijų centro ekspertas Vadimas Volovojus dienraščiui pažymėjo, kad aukščiausio lygio vizitai demonstruotų siekį palaikyti šiltus dvišalius santykius, juos pagerinti. Tai, kad D.Grybauskaitė su vizitu dar nesilankė Vašingtone, esą galėjo lemti ir tai, kad prezidentė siekė atitolinti Lietuvą nuo JAV ir subalansuoti mūsų krašto poziciją Europos kontekste. „Tai, kad dvišaliai santykiai yra ne tokie intensyvūs, galėjo lemti, jog vizitas neįvyksta. Gal tiesiog nėra apie ką kalbėtis?“ – svarstė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai