Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 07 03 /2020 07 05

Ar Lietuvos valdžios institucijos išties jau planuoja „antrąjį karantiną“?

Feisbuke skelbiama neva jau žinoma, kada prasidės dar vienas karantinas, o šalies medikai jau žino vakcinos nuo COVID-19 sudėtį. Įrodymų informacijai pagrįsti nėra, o šalies institucijos dar vieno karantino neplanuoja.
COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus
COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus / Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.

„Naujausios naujienos: kita karantino pradžia numatyta spalio 21 d. trims mėnesiams (medikams pranešta, kad ruoštųsi...)“, – skelbia įrašas feisbuke.

15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Įrašas socialiniame tinkle

Taip pat teigiama, kad medikai jau žino skiepo nuo koronaviruso sudėtį, tačiau jos nesupranta. Įrašo autoriai perspėja dėl apsigimimų ir šalutinių efektų ir ragina nesiskiepyti.

Bent vienu tokiu įrašu nuo liepos 1 d. vakaro pasidalinta 1,7 tūkst. kartų, tačiau tikėtina, kad panašaus pobūdžio žinučių lietuviškai kalbančioje feisbuko dalyje yra kur kas daugiau.

Įraše informacijos šaltinis nėra įvardijamas, o į 15min klausimus apie šaltinius įrašo autorė nesureagavo.

Liepos 4 d. feisbuke pasirodė dar vienas panašaus pobūdžio įrašas, skelbiantis neva karantinas turėtų prasidėti spalio 16 d., tik šį kartą teigiama, kad informaciją skelbia neįvardintas asmuo Seime.

Kaip ir prieš tai buvusiu atveju, pateikiama informacija - grandininė žinutė, skelbiama aklai pasitikint feisbuke pamatytu įrašu.

Tiesa, liepos 4 d. skelbta žinutė pasklido kur kas plačiau. Ja pasidalinta per 13 tūkst. kartų.

15min nuotr./Liepos 4 d. feisbuke paskelbtas įrašas
15min nuotr./Liepos 4 d. feisbuke paskelbtas įrašas

„Visiška nesąmonė“

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) spaudos tarnybos atsakyme 15min teigiama, kad jokia antrosios COVID-19 bangos data nėra nustatyta, nes prognozuoti galimo susirgimų skaičiaus negalima.

„Labai apmaudu, kad visuomenę klaidinančios informacijos mastai nors ir mažėja, tačiau vis dar galimai kelia paniką ir tokiu būdu padeda plisti nepagrįstoms, žmonių emocijas dirginančioms sąmokslo teorijoms“, – teigiama SAM atsakyme.

Tuo metu Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas, paklaustas, ar neteko girdėti apie spalio 21 d. planuojamą antrojo karantino pradžią, netuščiažodžiavo ir feisbuko įraše paskelbtus teiginius pavadino „visiška nesąmone“.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Įrašo autorių nuostata neva karantino pradžios datą galima numatyti kelis mėnesius į priekį, kuria naratyvą esą COVID-19 protrūkis bei kova su juo – suplanuoti.

Nuostata esą naujojo koronaviruso protrūkis yra dirbtinis procesas – viena dažniausiai pasitaikančių su liga susijusių sąmokslo teorijų. Apie tai esame rašę ne kartą.

Tuo metu informacijos apie vakcinos nuo COVID-19 sudėtį Lietuvos medikai negali žinoti, nes vakcina nuo ligos dar nėra sukurta. Todėl įraše išsakyti teiginiai apie mirtį ar apsigimimus sukeliantį šalutinį poveikį neturi jokio pagrindo.

VIDEO: Infodemijos simptomai: klaidinančios teorijos apie COVID-19

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia SAM, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas