Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 23

Ar tikrai Greta Thunberg įspėjo apie žmonijos išnykimą 2023 m., o vėliau įrašą ištrynė?

Greta Thunberg vėl užkliuvo sąmokslo teorijų ieškotojams. Internete skelbiama, kad ji ištrynė seną įrašą socialiniame tinkle, jog dėl klimato kaitos žmonija išnyks iki 2023 m. Klimato aktyvistė tikrai ištrynė vieną įrašą apie žmonijai kylančią grėsmę dėl iškastinio kuro naudojimo, bet tokios tikslios pragaištingos prognozės neskelbė.
Klimato aktyvistė Greta Thunberg
Klimato aktyvistė Greta Thunberg / „AP“/„Scanpix“

Mergina taip pasielgė paaiškėjus, kad straipsnyje, kuriuo ji rėmėsi, buvo netiksliai pacituotos vieno klimato eksperto įžvalgos.

Klaidingai interpretavo mokslininko žodžius

„G.Thunberg ištrynė savo 2018 m. įrašą, kuriame žadėjo, kad dėl klimato kaitos žmonija išnyks iki 2023 m.“, – neseniai pranešė viena „Facebook“ vartotoja, kaip šaltinį nurodydama rusišką kanalą susirašinėjimų programėlėje „Telegram“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Gretą Thunberg atkeliavo ir iki Lietuvos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Melagiena apie Gretą Thunberg atkeliavo ir iki Lietuvos

Savo žodžius ji iliustravo JAV konservatyvaus bulvarinio dienraščio „New York Post“ įrašo socialiniame tinkle „Twitter“ (dabar „X“) ekrano nuotrauka.

Tokį įrašą dienraštis tikrai buvo paskelbęs savo paskyroje „X“ šiemet kovo 15 d.

„Pranešama, kad G.Thunberg ištrynė 2018 m. žinutę „Twitter“, kurioje teigė, kad „klimato kaita iki 2023 m. sunaikins visą žmoniją“, – skelbė laikraštis ir pasidalijo nuoroda į straipsnį.

Tekstas tokiu pačiu pavadinimu, kaip cituotas įrašas, buvo publikuotas anksčiau tą dieną. Jau iš pirmo sakinio aišku, kad garsioji švedė buvo paskelbusi, bet paskui ištrynė ne visai tai, ką tiražavo žurnalistai, o paskui juos – ir internautai.

„Pranešama, kad klimato aktyvistė G.Thunberg ištrynė 2018 m. žinutę „Twitter“, kurioje įspėjo, kad, jei ir toliau bus naudojamas iškastinis kuras, iki 2023 m. „klimato kaita sunaikins visą žmoniją“.

Ekrano nuotr. iš „X“/Greta Thunberg savo įraše, kurį vėliau ištrynė, nerašė nieko apie žmonijos išnykimą iki 2023 m.
Ekrano nuotr. iš „X“/Greta Thunberg savo įraše, kurį vėliau ištrynė, nerašė nieko apie žmonijos išnykimą iki 2023 m.

Anot dienraščio, mergina rėmėsi niūria atmosferos chemijos profesoriaus iš Harvardo universiteto Jameso Andersono prognoze. Šis, „Talk TV“ teigimu, įspėjęs, kad dėl iškastinio kuro deginimo sukeltos taršos klimatas grįžta 33 mln. metų atgal į laikus, kai ašigalių nedengė ledo kepurės.

G.Thunberg savo 2018 m. birželio 21 d. įraše buvo pateikusi nuorodą į straipsnį, kuriame skelbta: „Mokslininkas perspėja, kad klimato kaita sunaikins visą žmoniją, jei per ateinančius penkerius metus nenustosime naudoti iškastinio kuro.“ Būtent šią frazę buvo pacitavusi mergina.

Tačiau pasirodė, kad dabar jau nebeveikiančio tinklalapio gritpost.com 2018 m. vasario 19 d. publikuotame straipsnyje (išlikusi jo suarchyvuota kopija) J.Andersono žodžiai buvo apibendrinti netiksliai. Mokslininkas apie klimato kaitą kalbėjo per paskaitą, skaitytą tų metų sausį Čikagos universitete.

Bet jis tuomet nesakė (ir straipsnyje nebuvo pacituotas sakantis), kad žmonijos jau po kelerių metų laukia galas. J.Andersonas tik įspėjo, kad turime imtis skubių pokyčių, jei norime sustabdyti neatitaisomą žalą ledo kepurėms.

Ištrynus – pašaipų banga

Taigi G.Thunberg ištrynė įrašą (galima rasti tik jo suarchyvuotą kopiją) su klaidinančiu įspėjimu iš straipsnio, nuoroda į kurį taip pat buvo pasidalijusi. Kada ir kokiomis aplinkybėmis (kieno nors patarta, ar tik pašalinus cituotą straipsnį ir pan.) ji tai padarė, neaišku.

Daugelis pastebėjo būtent šį faktą, ne tai, kad aktyvistės pacituotame straipsnyje buvo klaidingų teiginių, todėl buvo priežastis įrašą pašalinti.

Tai imta aptarinėti įvairiuose socialiniuose tinkluose bei tinklalapiuose (čia, čia, čia, čia, čia, čia) Šių metų kovą „Twitter“ pasirodęs vienas sakinys apie G.Thunberg veiksmą buvo perskaitytas net 8,8 mln., kitas komentaras su G.Thunberg įrašo ekrano kopija – 5 mln. kartų.

Dėmesį į tai atkreipė net Donaldas Trumpas jaun. „G.Thunberg pasaulio pabaigos pradžia buvo išpranašauta šiandienai, birželio 21 d.”, – kaip tik tą dieną šią vasarą ironizavo jis savo paskyroje „Instagram“ ir sulaukė kone 120 tūkst. „patinka“.

Ekrano nuotr. iš „X“/Gretos Thunberg elgesys, kai ji pasidalijo klaidinančiu straipsniu, bet paskui įrašą ištrynė, sulaukė pašaipų
Ekrano nuotr. iš „X“/Gretos Thunberg elgesys, kai ji pasidalijo klaidinančiu straipsniu, bet paskui įrašą ištrynė, sulaukė pašaipų

Faktą, kad švedė ištrynė savo įrašą, itin aktyviai platino ir aptarinėjo klimato kaitos skeptikai ir konservatyvių pažiūrų veikėjai. Jos žingsnis laikomas vadinamojo klimato aliarmizmo (nepagrįstų perspėjimų apie stiprų klimato kaitos poveikį) pavyzdžiu. Kai kurie šaipėsi, esą, jei klimato mokslas būtų tikslus, žmonija jau turėjo būti išnykusi.

Šią istoriją aprašė JAV faktų tikrinimo tinklalapis „Snopes“, žurnalas „Newsweek“.

„Nebūčiau taip kalbėjęs“

J.Andersonas dabar jau ištrintą straipsnį, kuriame buvo cituojamas, JAV faktų tikrinimo tinklalapiui „FactCheck“ ir naujienų agentūrai AP įvertino kaip savo žodžių sufabrikavimą.

„Žmonijos išnaikinimas iki 2022 m.“ yra visiškas iškraipymas to, ką sakiau, užsiminiau ar turėjau omenyje 2018 m. Čikagos universiteto koliokviume", – elektroniniame laiške tinklalapiui pažymėjo profesorius. – Niekada nebūčiau paskelbęs tokio pareiškimo.“

Pasaulinio garso mokslininkas kalbėjo, kad, laikantis 2018-aisiais plūduriuojančio ledo nykimo tempui, per penkerius metus jo nebeliks.

Ekrano nuotr. iš nypost.com/Greta Thunberg tikrai ištrynė savo įrašą, bet tam buvo priežastis
Ekrano nuotr. iš nypost.com/Greta Thunberg tikrai ištrynė savo įrašą, bet tam buvo priežastis

J.Andersono įžvalgas, nuskambėjusias Čikagos universitete, po kelių dienų aprašė „Forbes“. Šiuo žurnalu, kuris bene vienintelis aprašė paskaitą, panašu, remtasi ir straipsnyje, cituotame G.Thunberg.

Per paskaitą profesorius įspėjo, kad per artimiausius metus būtina imtis aktyvesnių priemonių anglies dvideginio taršai mažinti ir saulės spinduliams nuo ašigalių atspindėti, kad būtų apsaugotas amžinas Arkties ledas.

„Tikimybė, kad po 2022 m. Arktyje liks nuolatinio ledo, iš esmės lygi nuliui, – žurnalas citavo J.Andersoną, nes per ankstesnius 35 metus ištirpo 75-80 proc. šio ledo. – Ar galime prarasti 75-80 proc. nuolatinio ledo ir atsigauti? Atsakymas – ne.“

15min verdiktas: trūksta konteksto. Tiesa, kad G.Thunberg ištrynė savo įrašą „X“ apie klimato kaitos grėsmę žmonijai. Tačiau nei šiame įraše, nei straipsnyje, nuoroda į kurį buvo pridėjusi aktyvistė, nerašyta, kad žmonija iki 2023-iųjų išnyks.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas