Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai iš vabzdžių išgaunamas maisto priedas naudojamas visur: nuo maisto iki vaistų?

„Facebook“ pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame kalbama apie iš vabzdžių išgaunamą ir saldumynų gamyboje naudojamą maisto priedą šelaką, priminė pernai įsiplieskusias diskusijas apie vabzdžių naudojimą maiste. Tačiau šelakas, kuris nedideliais kiekiais dedamas į glajus, vaistų tabletėms ir piliulėms glazūruoti, yra laikomas saugiu.
Šokoladiniai saldainiai
Šokoladiniai saldainiai / Shutterstock nuotr.

„Vabzdžių ekskrementai“

Viena „Facebook“ vartotoja prieš kelias dienas pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame rusiškai pasakojama apie šelako gamybą. Jis jau peržiūrėtas 4 tūkst. kartų.

3 min. trukmės filmuke pasakojama, kad šelakas yra natūrali derva, gaunama iš vabzdžių, surinktų nuo medžių Indijoje. Indai esą jau 3 tūkst. metų žino apie jo universalumą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Interneto vartotojai vėl gąsdinami maisto priedais, gaunamais iš vabzdžių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Interneto vartotojai vėl gąsdinami maisto priedais, gaunamais iš vabzdžių

Nors klipas atrodo informacinio pobūdžio, kai kurios jame nuskambančios frazės – „paprastai tariant, šelakas yra vabzdžių ekskrementai“ arba „pažiūrėk iki pabaigos ir gal tavo racionas taps švaresnis“ – rodo, kad juo bandoma sukelti pasibjaurėjimą, abejonių dėl maisto.

„Kaip iš vabzdžių išgaunamas maisto priedas E904, kuris naudojamas beveik VISUR. Nuo maisto iki vaistų ir produktų vaikams…“ – taip filmuką apibūdino lietuvė.

Triukšmas – dėl vabzdžių miltelių

Šelakas Lietuvos interneto erdvėje jau buvo aptarinėtas praėjusių metų pradžioje. Tuomet įsigaliojo Europos Komisijos (EK) reglamentas, leidžiantis vienai Vietnamo bendrovei tiekti į Europos Sąjungą naminių svirplių Acheta domesticus miltelius, iš kurių pašalinta dalis riebalų, kaip naują maisto produktą.

Nuo tada aktyviai platinama sąmokslo teorija, esą svirplių, kitų vabzdžių ar kirminų miltelių dedama į daugelį produktų, jais keičiamas įprastas maistas, pavyzdžiui, mėsa.

Šios teorijos dalis – ir diskusijos apie šelako naudojimą saldumynuose. Klaidinančią informaciją apie „vabzdieną“ lietuviškuose maisto produktuose pernai analizavo ir portalas 15min.

Skaitykite čia: Šelakas – vabzdžių išskyros – saldumynuose: skamba nekaip, bet nepavojingas

2012 m. kovo 9 d. EK reglamente rašoma, kad „šelakas yra išgryninti ir išbalinti raudonieji sakai, dervinga vabzdžio Laccifer (Tachardia) lacca Kerr. (Coccidae šeimos) sekretas“.

Tai yra maisto priedas, žymimas numeriu E904 (kaip tik jį nurodė cituota „Facebook“ vartotoja). Šelaką leidžiama naudoti kakavos ir šokolado produktų gamyboje quantum satis (neriboto kiekio) principu kaip glazūros medžiagą.

Lietuvos bendrovė „Rūta“, į kurios produkciją pernai buvo nusitaikę sąmokslo teorijų platintojai, paaiškino šelaką naudojanti šokoladinių dražė paviršiui padengti kaip blizgesio suteikiančią ir lipnumą reguliuojančią glazūravimo medžiagą.

123RF.com nuotr./Braškės, aplietos šokoladu
123RF.com nuotr./Braškės, aplietos šokoladu

Tai esą daro dauguma konditerijos produktų gamintojų, kurie gamina dražė.

Šio natūralaus gyvūninės kilmės maisto priedo kiekis produkte, anot įmonės, sudaro tik 0,1-0,15 proc.

Kilmė – kaip medaus

Kilus susirūpinimui dėl šelako, „Rūtos“ atstovai kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Specialistai patikino, kad šios medžiagos naudojimas jų produktuose yra saugus.

Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje rašoma, kad šelakas (ol. schellak – žvynelis) yra gamtinė derva, gaunama iš vabzdžių, parazituojančių ant kai kurių tropinių augalų, išskyrų.

Panašu, kad būtent šis apibūdinimas sukėlė interneto vartotojų nerimą. Tačiau jis nepagrįstas. Terminą „išskyros“ galima taikyti ir tokiam produktui, kaip medus. Šis gaminamas iš augalų nektaro, augalų gyvųjų dalių išskyrų arba ant augalo gyvųjų dalių likusių augalais mintančių vabzdžių išskyrų.

Iš tiesų šelakas maisto produktuose naudojamas jau seniai ir maisto produktuose yra nepavojingas.

Šelaką gamina lako vabzdžių patelės (Kerria lacca), dažniausiai randamos Indijos ir Tailando miškuose. Jos visą gyvenimą praleidžia prisitvirtinusios prie medžio, siurbdamos šio sultis ir paversdamos į aptariamą medžiagą. Norint pagaminti apie pusę kilogramo raudonos dervos, reikia apie 100 tūkst. vabzdžių.

Iš sausų dribsnių pagamintas šelakas ištirpinamas etanolyje. Tokiu būdu gaunamas skystas šelakas, kuris dažniausiai naudojamas kaip lakas medienos apdailai.

Maisto pramonėje šelakas naudojamas konditerinei glazūrai gaminti. Ši naudojama norint skanėstus padengti apsauginiu blizgiu sluoksniu.

Kadangi šelakas netirpsta vandenyje, jis gali apsaugoti maisto produktą nuo išdžiūvimo, sudarydamas drėgmei nepralaidų sluoksnį.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Šokoladas
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Šokoladas

Šelakas jau seniai naudojamas kaip maisto priedas. Bandymai su gyvūnais neparodė jokių nepageidaujamų reakcijų, todėl nėra pagrindo nerimauti dėl jo vartojimo.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. įsakyme, kuriame išvardyti leidžiami vartoti maisto priedai, paminėtas ir šelakas, žymimas kodu E904.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Maisto priedas šelakas, žymimas kodu E904, tikrai išgaunamas iš vabzdžių. Jis laikomas saugiu ir tik nedideliais kiekiais dedamas į glajus ir pan.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas