Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai medikas teigė, kad b raupai tėra pūslelinė, o ši – skiepų šalutinis poveikis?

Kelias Afrikos šalis apėmus b raupų protrūkiui toliau spekuliuojama apie jų ryšį su COVID-19. Internete platinamas vaizdo įrašas, kuriuo bandoma įteigti, kad pirmųjų simptomai yra tokie pat kaip juostinės pūslelinės ir jie yra šalutinis skiepų nuo koronaviruso poveikis. Nors cituojamas medikas anksčiau yra aktyviai skelbęs melagienas apie COVID-19, tiksliai taip jis nekalbėjo.
Lūpų pūslelinė
Lūpų pūslelinė / 123RF.com nuotr.

Prisiminė seną įrašą

Šiuo maždaug minutės trukmės vaizdo įrašu neseniai pasidalijo ir viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Anot jos, vokiečių gydytojas Wolfgangas Wodargas prieš daugiau nei dvejus metus pasiūlė alternatyvų požiūrį į beždžionių raupus (jau dvejus metus šis ligos pavadinimas nevartojamas, nuspręsta ją vadinti b raupais, angliškai – mpox).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vokiečių medikas Wolfgangas Wodargas ne kartą yra skleidęs melagienas apie COVID-19, bet tiksliai taip, kaip aiškina internautai, skiepų nuo šios ligos ir b raupų nesusiejo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Vokiečių medikas Wolfgangas Wodargas ne kartą yra skleidęs melagienas apie COVID-19, bet tiksliai taip, kaip aiškina internautai, skiepų nuo šios ligos ir b raupų nesusiejo

„Tai, ką mes parduodame kaip beždžionių raupus, daugeliu atvejų iš tikrųjų yra juostinė pūslelinė, vienas iš žinomų COVID-19 vakcinos šalutinių poveikių“, – internautė citavo mediką.

Jo žodžius moteris pakomentavo taip: „Raupai yra dar vienas „siaubiakas“, sukurtas nuslėpti šalutinį mRNA vakcinų poveikį“.

Kaltino klaidinimu ir panikos kėlimu

Įraše matomas W.Wodargas tikrai yra medikas – daktaro laipsnį turintis pulmonologas iš Vokietijos. 1994-2009 m. jis net buvęs šalies parlamento (Bundestago) nariu, atstovavo socialdemokratams. Tačiau vyras labiau žinomas ne dėl pasiekimų medicinoje ar politinės veiklos, o dėl skeptiško požiūrio į skiepus nuo COVID-19 ir įvairių melagienų apie platinimo.

Vos pradėjus vakcinavimą nuo koronaviruso, jis įspėjo Europos vaistų agentūrą (EVA), esą skiepai nuo COVID-19 gali sukelti nevaisingumą. W.Wodargas kartu su kitu šių skiepų skeptiku, buvusiu JAV farmacijos kompanijos „Pfizer“ viceprezidentu Michaelu Yeadonu paprašė skubiai stabdyti visus šių vakcinų tyrimus.

Taip pat skaitykite: Mokslininkai priversti neigti klaidingus gąsdinimus: ne, vakcina nuo COVID-19 nesukelia nevaisingumo

Ši sąsaja jau seniai paneigta, tačiau, kylant panašių abejonių ar klausimų, prieš skiepijimąsi galima pasikonsultuoti su gydytoju.

Abu peticijos iniciatoriai yra žinomi COVID-19 skeptikai ir nuo pandemijos pradžios nuolat figūravo straipsniuose, kurie vertinti kaip melagienos.

W.Wodargas buvo nuolat kritikuojamas dėl melagingų pareiškimų apie koronavirusą. Mokslininko žodžiai buvo neigiami, pažymimi kaip klaidinantys arba skatinantys paniką.

Wolfgango Wodargo tinklalapis pandemijos pradžioje
Wolfgango Wodargo tinklalapis pandemijos pradžioje

Melagienas analizuojantys tinklalapiai jau pačioje pandemijos pradžioje teigė, kad W. Wodargas faktus atmiešia spekuliacijomis, o jo žodžiai dažnai būna menkai susiję su mokslu.

Simptomai panašūs, bet ligos nesusijusios

Klaidingos ir keliamos prielaidos, kad b raupai tėra juostinė pūslelinė bei vienas iš COVID-19 vakcinos šalutinių poveikių. Portalas 15min jas neseniai paneigė.

Pasak infekcinių ligų specialistų, b raupai nesusiję su jokiomis COVID-19 vakcinomis. Jose nėra gyvų virusų, todėl neįmanoma, kad ši liga galėtų būti šalutinis skiepų poveikis.

B raupus sukelia virusas, priklausantis orthopoxvirus giminei. Šia liga žmonės gali užsikrėsti nuo sergančių gyvūnų, taip pat – nuo sergančių žmonių artimo fizinio kontakto metu, per sąlytį su virusu užkrėsta medžiaga.

Taip pat skaitykite: Internautų dėmesį patraukė naujas virusas: ar tikrai b raupus sukelia COVID-19 skiepai?

Pūslelinę (ir vėjaraupius) sukelia varicella zoster virusas (VZV, dar žinomas kaip herpesvirusas). Kaip Vokietijos portalui DW paaiškino Johnso Hopkinso Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos mokrobiologė ir imunologė Kari Moore Debbink, šių dviejų ligų sukėlėjai priklauso skirtingoms virusų grupėms.

„Nors abu virusai gali lemti panašius simptomus, įskaitant bėrimą, karščiavimą, limfmazgių padidėjimą ir blogą savijautą, kiekvieno sukeliami bėrimai pasižymi skirtingomis savybėmis, todėl juos galima atskirti pagal išvaizdą ir simptomus“, – aiškino mokslininkė.

Ji atkreipė dėmesį ir į geografinį aspektą: „COVID iRNR vakcinos buvo naudojamos visame pasaulyje, b raupų atvejai paprastai nustatomi konkrečiose Afrikos šalyse, o už šių regionų ribų atvejų yra nedaug. Todėl nėra geografinio ryšio tarp COVID iRNR vakcinos naudojimo ir b raupų atvejų.“

123RF.com nuotr./Vakcina
123RF.com nuotr./Vakcina

Pirmą kartą ši infekcija žmonėms buvo nustatyta Kongo Demokratinėje Respublikoje dar 1970 m., taigi likus pusei amžiaus iki pirmų COVID-19 atvejų ir vakcinų nuo šios ligos.

Dar 2003 m. šešiose valstybėse buvo nustatyti 47 b raupų atvejai. 2022 m. liepą, b raupams ėmus plisti šalyse, kur anksčiau liga nebuvo pastebėta (šis virusas laikomas endeminiu Centrinės ir Vakarų Afrikos šalyse), buvo paskelbta ekstremalioji situacija.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šių metų rugpjūčio viduryje vėl deklaravo, kad b raupų protrūkis yra pasaulinė ekstremalioji sveikatos problema.

Medikas kalbėjo kiek kitaip

Vaizdo įrašo, kuriame kalba W.Wodargas, viršutiniame dešiniajame kampe matyti ženkliukas „AUF1“. Tai yra Austrijos dešiniųjų ekstremistų transliuotojo pavadinimas. Naujienų agentūros AFP teigimu, ši stotis žinoma kaip sąmokslo teorijų ir melagienų skleidėja.

Atvirkštinė vaizdo paieška pagal įrašo stopkadrą atskleidžia, kad internete platinamas klipas yra ištrauka iš 45 minučių trukmės interviu su W.Wodargu. Pokalbis buvo transliuotas 2022 m. birželio 28 d. Kaip tik tuomet kilo b raupų protrūkis.

Interviu aprašyme teigiama, kad jame aptariamos „tokios karštos temos, kaip b raupai ir vakcinacijos šalutinis poveikis, kurį sukelia skiepijimas nuo COVID“.

AFP žurnalistai, peržiūrėję originalų vaizdo įrašą, išsiaiškino, kad W.Wodargas, priešingai nei teigiama kai kuriuose įrašuose socialinėje žiniasklaidoje, tiesiogiai nesakė, kad b raupai buvo šalutinis skiepų nuo koronaviruso poveikis.

Interviu jis aiškino, kad b raupų simptomai yra regioniškai atsirandančios ir stiprų skausmą sukeliančios pūslelės – „tipiškas juostinės pūslelinės klinikinis vaizdas“. Šis simptomas kai kuriems žmonėms pasireiškė po vakcinacijos nuo COVID-19 dėl nusilpusios imuninės sistemos.

Shutterstock nuotr./Herpes simplex virusas yra linkęs suaktyvėti žiemos ir pavasario arba vasaros ir rudens periodais.
Shutterstock nuotr./Herpes simplex virusas yra linkęs suaktyvėti žiemos ir pavasario arba vasaros ir rudens periodais.

„Tai reiškia, kad šalutinis koronaviruso poveikis naudojamas naujiems verslams kurti (...) ir norint vėl mus išgąsdinti“, – apibendrino W.Wodargas.

2022 m. moksliniame žurnale „Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology“ publikuotame tyrime teigiama, jog varicella zoster virusas (VZV, dar žinomas kaip herpesvirusas), kuris sukelia pūslelinę ir vėjaraupius, gali būti reaktyvuotas skiepijant.

Tyrimas taip pat parodė, kad asmenims, skiepytiems įvairiomis COVID-19 vakcinomis, padidėja juostinės pūslelinės protrūkių rizika.

Faktų tikrintojai iš DW (čia, čia), AFP (čia, čia) paneigė W.Wodargui priskirtus teiginius, esą b raupai tėra juostinė pūslelinė ir pasireiškia kaip šalutinis skiepų nuo koronaviruso poveikis.

15min verdiktas: melas. B raupai nėra susiję su COVID-19 vakcinomis. Nė vienoje iš jų nėra gyvų virusų, todėl neįmanoma, kad ši liga būtų susijusi su skiepais nuo koronaviruso.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas