Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Ar tikrai paskui lėktuvą danguje nusidriekė įspūdinga „chemtreilų“ juosta?

Įspūdingą boingo, kuris už savęs palieka tarytum ilgą debesį, vaizdą internautai pateikia kaip įrodymą, kad į orą leidžiami vadinamieji chemtreilai. Nors filmukas autentiškas, paaiškinimas nėra teisingas – baltą juostą sudaro iš variklių išsiskyrusios ir dideliame aukštyje iškart sušalusios išmetamosios dujos.
„Boeing 787 Dreamliner“ palikta kondensato juosta, kurią nufilmavo kito lėktuvo pilotas
„Boeing 787 Dreamliner“ palikta kondensato juosta, kurią nufilmavo kito lėktuvo pilotas / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Kompiuterinė grafika?

Vaizdą įrašą, kuriame matyti iš tolumos atskrendantis orlaivis ir už jo liekančios dvi didžiulės baltos juostos, neseniai paviešino viena „Facebook“ vartotoja.

Panašu, kad įspūdingas vaizdas užfiksuotas iš dar aukščiau esančio lėktuvo. Dešinėje ekrano pusėje matyti judantis filmuojančiojo atspindys.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tai yra „Boeing 787 Dreamliner“ palikta kondensato juosta, ne „chemtreilai“
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tai yra „Boeing 787 Dreamliner“ palikta kondensato juosta, ne „chemtreilai“

„Vienas iš lėktuvo keleivių nufilmavo įspūdingą vaizdo įrašą, kuriame „Boeing 787 Dreamliner“ palieka didžiulį vadinamąjį „kontrailą“. Vaizdo įrašas buvo nufilmuotas daugiau nei 10 kilometrų aukštyje, danguje virš Rusijos. Ne kartą matėme, kaip tokie „kontrailai“ įsijungia ir išsijungia. Ir, žinoma, mes tikime…“ – prie filmuko paaiškino moteris.

Nesunku suprasti, kad ji kalba apie vadinamuosius chemtreilus – tariamai į orą leidžiamus chemikalus ar biologines medžiagas, kurie neva skirti orams keisti, žmonėms apkrėsti ar pan.

Internaute patikėjo ne visi. Vienas komentatorius suabejojo, ar įrašas apskritai yra tikras: „Belieka mums išmokti skirti kompiuterinę grafiką nuo originalo. Nieko šitas feikas nesudomintų, jeigu nebūtų sukurtas „virš Rusijos“. Virš Vašingtono ar Prancūzijos pilsto šventą vandenį, o va Putinas tai nuodus.“

Kita „Facebook“ vartotoja taip pat stebėjosi: „Čia kokiame lėktuve turėjo būti filmuotojas – lėktuve, kuris skrenda šonu? O gal keleivis paprašė papilotuoti lėktuvą ir jį sustabdė ore, kad galėtų nufilmuoti tokį tipo reginį?

Dėl visa ko primenu – boingo vidutinis greitis 900 km/h. Kitą boingą jis praskristų per porą sekundžių. Na, kodėl žmonės taip subukėjo, prarado elementarų kritinį mąstymą, kad jau neatskiria net banalių feikų.“

Tokia filmuko interpretacija yra klaidinanti, o komentarai – neteisingi. Jis yra autentiškas, o už lėktuvo tikrai driekėsi tai, kas angliškai vadinama contrail (kondensato pėdsakas).

Filmuota dar 2017 m.

„Google“ paieškojus informacijos pagal raktažodžius „787 Dreamliner contrail“, galima pamatyti, kad vaizdo įrašas internete buvo paviešintas mažiausiai prieš septynerius metus.

2017 m. liepos 19 d. jis buvo įkeltas į „YouTube“ su paaiškinimu: „Eismo 1 000 pėdų žemiau kirtimas, žiūrint iš 747. Tai buvo virš Rusijos rytinės pakrantės.“

VIDEO: „Boeing 787 Dreamliner“ palikta kondensato juosta

Jau tuomet komentaruose buvo užuominų apie „chemtreilus“, tiesa, ne visai rimtų. „Tai yra tikras „chemtreilas“. Chemikalas yra dihidrogeno monoksidas“, – pasišaipė vienas filmuko komentatorius. Neatidžius skaitytojus ši frazė galėjo ir apgauti, nors tai yra paprasčiausio vandens pavadinimas.

Pora dienų anksčiau tas pats interneto vartotojas (tai galima suprasti iš slapyvardžio), prisistatantis oro linijų pilotu, šį vaizdo įrašą buvo paviešinęs tinklalapyje „Newsflare“.

Čia taip pat nurodyta, kad įspūdingą šleifą paskui save paliko „Boeing 787“, skrisdamas virš Rusijos rytinės pakrantės. 33 tūkst. pėdų (maždaug 10 tūkst. metrų) aukštyje susidariusi kondensato juosta buvo nufilmuota iš kito lėktuvo – „Boeing 747“ – tų metų birželio 17 d.

Dėl tekančios saulės dangus buvo ne žydras, o sušalęs kondensatas – ne baltas, kaip paprastai atrodo nuo Žemės paviršiaus.

15min nuotr./Lėktuvai
15min nuotr./Lėktuvai

Taip pat skaitykite: Baltos juostos danguje vėl paskatino svaičiojimus apie chemikalus

Taip pat skaitykite: Lėktuvų paliktos baltos juostos vėl gąsdina: bijo ir saulės užtemdymo, ir ligų

Taip pat skaitykite: „Chemtreilų“ teorija nenyksta: jos „patvirtinimą“ rado vieno pensininko sode

Prieš trejus metus tuo pačiu įrašu dalytasi ir socialiniuose tinkluose „Reddit“ bei „Facebook“. Pastarajame buvo nurodytas ir filmuko autorius – Lou Boyer, greičiausiai tas pats asmuo, kuris jį įkėlė į „YouTube“ ir „Newsflare“.

Tai patvirtino faktų tikrinimo tinklalapis „Full Fact“, anot kurio žurnalistų, filmuota iš „Boeing 747“ pilotų kabinos skrendant iš Tokijo į Aliaską.

L.Boyer paaiškino filmavęs virš rytinės Rusijos, o kitas boingas jo kelią kirto 1 000 pėdų (maždaug 300 metrų) žemiau. Kondensato juosta buvusi itin ryški ir tanki dienos meto ir specifinių sąlygų atmosferoje (saulėtekio ir stiprios drėgmės).

Prasidėjo nuo kariuomenės ataskaitos

Teorija, kad lėktuvai į orą leidžia chemikalus ar biologinius agentus (bakterijas, virusus, parazitus ir pan.), gyvuoja jau bemaž tris dešimtmečius.

Jos ištakos siejamos su 1996 m. paskelbta JAV oro pajėgų (USAF) ataskaita, kurioje buvo pristatyti bandymai daryti įtaką orams. Pavadinimas „chemtreilai“ atsirado pakeitus žodžio contrail – taip vadinamas lėktuvų paliekamas kondensacijos pėdsakas (angl. condensation + trail) – pradžią.

Danguje matomos baltos juostos nėra ženklas, kad vyriausybės slapta į orą purškia chemikalus ir taip siekia pakenkti žmonėms, kontroliuoti orus ar užsiima geoinžinerija, kad, be kita ko, būtų lengviau kontroliuoti visuomenę.

Baltos juostos tėra iš lėktuvų variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje bei drėgmėje į ledo kristalus sušalęs oras.

2016-aisiais šią teoriją analizavo 77 atmosferą studijuojantys mokslininkai. Ekspertų išvada buvo vieninga: nėra įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Taip pat skaitykite: Danguje vėl mato „chemtreilus“, dabar – ir kaip karo Ukrainoje ženklą

Taip pat skaitykite: Pro Kauną praskridę JAV kariniai lėktuvai įkvėpė sąmokslo teorijai

15min verdiktas: trūksta konteksto. „Chemtreilais“ vadinamos baltos juostos danguje tėra iš lėktuvų variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje į ledo kristalus sušalęs oras, ne chemikalai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius