Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai prokurorai dabar ėmė tirti paneigtą istoriją apie galimą išprievartavimą?

Istorija apie galimai mokymų metu išprievartautą pareigūnę vėl kelia aistras. Mat anksčiau policija pranešimą neigė kaip neatitinkantį tikrovės, o dabar skelbiama, kad įvykiui tirti sudaryta prokurorų grupė. Internautai stebisi, kad tyrimu virto anksčiau klaidinga pavadinta informacija. Tačiau tai tėra procesinis veiksmas tyrime, kuris vyksta nuo rugsėjo.
Smurtas artimoje aplinkoje
Prievarta / 123RF.com nuotr.

Pasipiktino pletkų tyrimu

Dėmesį į tai praėjusį savaitgalį atkreipė vienas „Facebook“ vartotojas: „Sąmokslo teorijos, pletkai ir visokie nusišnekėjimai, neatitinkantys tikrovės, virsta tyrimais, kuriems atlikti sudaromos net prokurorų grupės.“

Internautas pridėjo naujienų agentūros BNS žinutės, pernai rugpjūčio 29 d. publikuotos portale 15min, ir naujienų agentūros ELTA pranešimo, kurį praėjusį savaitgalį paskelbė dienraščio „Kauno diena“ portalas, ekrano nuotraukas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojams užkliuvo, kad prokurorai tiria pranešimą, kurį policija buvo paneigusi kaip neatitinkantį tikrovės
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojams užkliuvo, kad prokurorai tiria pranešimą, kurį policija buvo paneigusi kaip neatitinkantį tikrovės

Pirmosios pavadinimas – „Policija: R.Žemaitaičio pranešimas apie galimai prievartautą pareigūnę neatitinka tikrovės“, antrosios – „Tyrimui dėl galimos seksualinės prievartos prieš policijos pareigūnę sudaryta trijų prokurorų grupė“.

„Prašau, nustebinkite mane kuo nors. Taip lengva nuspėti, kas vyksta mūsų valstybėje“, – parašė jis savo paskyroje, atkreipdamas dėmesį, kad iš pradžių informacija buvo įvertinta kaip esą melaginga, o dabar ji tiriama.

Tačiau vyras nepateikė viso įvykių ir šių straipsnių, kuriuos skiria 5 mėnesiai, konteksto.

Paneigė, bet patikrinimą pradėjo

Kaip žinoma, pernai rugpjūčio pabaigoje Seimo narys Remigijus Žemaitaitis savo paskyroje „Facebook“ paskelbė apie galimai dviem savaitėmis anksčiau per policijos mokymus Kaune išprievartautą pareigūnę.

Emocingame įraše parlamentaras „girtus pareigūnus“ lygino su Rusijos privačios karinės grupuotės „Wagner“ samdiniais, aiškino, kad Kriminalinės policijos biuro (LKPB) vadovai važiavo pas nukentėjusiąją ir prašė nerašyti pareiškimo policijai, „galimai siūlė paremti finansiškai“ ar pakelti pareigose.

Policijos departamentas suskubo paskelbti tokios informacijos neturintis ir kad įrašas neatitinka tikrovės.

Rugpjūčio pradžioje LKPB išties Kaune organizavo simuliacinius mokymus – pratybas kriminalinės policijos pareigūnams, tiriantiems sunkiausius nusikaltimus.

„Mokymai vyko intensyviu grafiku, dalyvius instruktavo ir stebėjo instruktorių komanda. Jokių incidentų nei mokymų, nei poilsio metu nebuvo, informacijos apie mokymų laikotarpiu įvykdytus galimus drausminius pažeidimus, o juo labiau apie nusikaltimus, nėra“, – tikino departamentas.

Jo pranešime buvo nurodyta, kad biuro vadovai bendravo su pareigūne ir jos artimaisiais, tačiau pokalbio turinys esą visiškai neatitinka R.Žemaitaičio įraše pateiktų duomenų.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio įrašas apie galimą seksualinę prievartą prieš policijos pareigūnę
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio įrašas apie galimą seksualinę prievartą prieš policijos pareigūnę

Visą LKPB komentarą apie parlamentaro paskelbtą informaciją tuo metu publikavo portalas 15min.

Tačiau, kilus triukšmui, generalinis komisaras Renatas Požėla pavedė Imuniteto valdybai atlikti patikrinimą ir išsiaiškinti, kas įvyko mokymuose.

Policijos vadovas tuomet 15min teigė, kad „faktinė situacija“ dar nebuvo žinoma, nors pareigūnė buvo iškart apklausta. Anot jo, matydami poreikį prokurorai galėjo bet kuriuo vidinio patikrinimo metu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tiria senesnius įvykius

Netrukus Generalinė prokuratūra išties paskelbė, jog Imuniteto valdybai atlikus patikrinimą ir jo metu gavus duomenų apie kitomis aplinkybėmis galimai padarytą nusikalstamą veiką, nuspręsta pradėti ikiteisminį tyrimą.

Eltos žinutėje priminta, jog rugsėjo pradžioje R.Požėla žiniasklaidai teigė, kad ikiteisminis tyrimas dėl galimai padaryto seksualinio pobūdžio nusikaltimo prieš pareigūnę neaprėpia 2023 m. Tyrimas esą vykdomas dėl kitu laiku ir kitomis aplinkybėmis atliktų veikų.

Atlikti ikiteisminį tyrimą pavesta Imuniteto valdybai, jį organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas. Tam ir buvo sudaryta trijų prokurorų grupė, apie kurią pranešė naujienų agentūra.

Prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė portalui 15min priminė, kad tyrimas buvo pradėtas siekiant išsiaiškinti, ar buvo padaryta nusikalstama veika.

„Ikiteisminis tyrimas dar tebevyksta“, – sakė Generalinės prokuratūros atstovė.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Policijos departamentas iš karto paskelbė, kad Seimo nario R.Žemaitaičio paviešinta informacija neatitinka tikrovės, bet buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jis apima kitą laikotarpį, nei minėjo politikas. Trijų prokurorų grupė buvo sudaryta tyrime, kuris tęsiasi jau penkis mėnesius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas