Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai saulėgrąžos nebesisuka saulės link, nes jai kažkas atsitiko?

Saulėgrąžų pavadinimas reiškia, kad jos visuomet turėtų gręžtis į saulę. Bet taip elgiasi ne visos iš šių geltonžiedžių – daugelis lieka visuomet atsisukusios į rytus. Dėmesį į tai atkreipę socialinių tinklų vartotojai aiškina, neva taip yra dėl to, kad su saule kažkas negerai, ji tariamai net nesanti tikra.
Saulė
Saulė / Marko Blazevic nuotr./ Unsplash nuotr.

Saulė netikra?

Internete platinamas minutės trukmės vaizdo įrašas, kuriame Kolorado valstijos (JAV) gyventojas rodo nedidelį saulėgrąžų lauką. Saulė jau yra pasukusi vakarop, bet didžiuma gėlių žvelgia į priešingą pusę (tai rodo filmuojančio vyro šešėlis). Jam tai sukėlė nuostabą.

Prieš mėnesį šiuo įrašu pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Saulėgrąžos tikrai nusisukusios nuo vakaruose esančios saulės (tai patvirtina filmuojančiojo šešėlis), bet tai lemia ne jos pokyčiai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Saulėgrąžos tikrai nusisukusios nuo vakaruose esančios saulės (tai patvirtina filmuojančiojo šešėlis), bet tai lemia ne jos pokyčiai

„Pastebėjome ir aš su sese, kad gėlės – saulėgrąžos, net jurginai atsisukę yra visad į rytus ar pietus. Nors saulė būna jau pasislinkusi“, – pakomentavo ji.

„Tai – visas laukas saulėgrąžų, žiūrinčių netinkama kryptimi nuo saulės, – dar rusiškai pridėjo ji. – Daug sodininkų ir ūkininkų visame pasaulyje visą vasarą kalbėjo tą patį – tai negali būti atsitiktinumas.“

Šiuo įrašu dalijosi ir kiti socialinių tinklų vartotojai, taip pat – ir rusakalbiai, pavyzdžiui, „Telegram“ kanale „Pasaulinis perkrovimas“ (būtent iš čia paimta dalis aukščiau cituoto įrašo).

Jis pasirodė ir komentaruose po vienos „Facebook“ vartotojos įrašu, kuriame dėl rugsėjį Alpėse pasirodžiusio sniego reikšta abejonė dėl klimato kaitos

„Kaži ar Saulė tikra šiuo metu“, – retoriškai klausė nuoroda į klipą pasidalijusi komentatorė.

Panašių filmukų internete esama ir daugiau (čia, čia, čia). Kai kurie jų platinami jau kurį laiką. Nors ne visuose skelbiamos aiškios išvados, galima suprasti prielaidas, esą su saule daroma kažkas blogo.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Lietuvos interneto erdvę vaizdo įrašas apie paskui saulę nesisukančias saulėgrąžas iš JAV pasiekė per Rusiją
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Lietuvos interneto erdvę vaizdo įrašas apie paskui saulę nesisukančias saulėgrąžas iš JAV pasiekė per Rusiją

Vienas filmukas jų rugpjūčio pabaigoje buvo paskelbtas „TikTok“ paskyroje „The Hidden Agenda“ (angl. „Paslėpta darbotvarkė“). Šis pavadinimas yra užuomina, kad egzistuoja kažkokia slapta darbotvarkė ar planas, kuriuo vadovaudamosi vyriausybės ir elitas siekia pertvarkyti pasaulį bei užvaldyti žmoniją.

Daugelis komentavo panašiu stiliumi: saulėgrąžos nebesigręžia į saulę, nes ji tariamai pakeista, naudojamas saulės simuliatorius arba dirbtinė saulė. Kažkas pusiau juokais iškėlė versiją, kad sėklos buvo pasėtos atbulai, kitas spėjo, kad nebesisukioja jau apdulkintos saulėgrąžos.

Dar vienas internautas paminėjo heliotropizmą. Tik šis buvo teisus, iš dalies ir tas, kuris rašė apie apdulkinimą.

Turi vidinius laikrodžius

Heliotropizmas (nuo graikų kalbos žodžių „saulė“ ir „suktis“) yra augalų dalių (žiedų ar lapų) judėjimas, reaguojant į saulės kryptį. Jis gali būti paros, kai žiedai sukasi paskui dangaus skliautu keliaujančią saulę, arba sezoninis, kai augalai prisitaiko prie jos padėties danguje.

Tai ypač gerai matyti stebint saulėgrąžas, kurių didelės galvos vis ieško saulės šviesos, kad padidintų fotosintezę. Šią savybę atspindi net jų pavadinimas (lot. Helianthus annus).

Kalifornijos universiteto Davise tyrėjų grupė dar 2016 m. išsiaiškino, kad saulėgrąžos, kaip ir žmonės, turi vidinius laikrodžius, kuris leidžia joms prisitaikyti prie paros laiko. Nors žmonės šiuos laikrodžius – cirkadinį ritmą – dažniausiai sieja su miego ciklais, jaunos saulėgrąžos jį pasitelkia saulei sekti.

Grupės tyrimai parodė, kad jauna saulėgrąža seka saulę augindama tik vieną stiebo pusę, priklausomai nuo paros laiko. Kai saulė pateka, stiebas labiau auga rytinėje pusėje, stumdamas gėlės galvą į vakarus. Nakties metu, priešingai, stiebas labiau paauga vakarinėje pusėje, stumdamas žiedą atgal į rytus, kur ryte patekės saulė.

VIDEO: Saulėgrąžos sukasi paskui saulę

Saulėgrąžai subrendus, cirkadinis ritmas pasikeičia, kad būtų labiau išnaudojama ryto šviesa. Taigi gėlės nurimsta ir lieka žiedus visada nukreipusios į rytų pusę.

Į rytus žiūri ir dėl bičių

2021 m. paskelbta dar daugiau paaiškinimų, kodėl saulėgrąžos mieliau žvelgia į rytus. Pasirodė, kad ryto šiluma pritraukia pritraukia daugiau bičių, o tai leidžia daugintis efektyviau.

Heliotropizmas ne tik augančioms, bet ir sėklų dar nesubrandinusioms saulėgrąžoms. Subrendus sėkloms, jų stiebas sustabarėja ir sumedėja.

Žurnale „New Phytologist“ buvo aprašytas vienos iš tyrėjų Nicky Creux atliktas eksperimentas. Ji pakeitė saulėgrąžų kryptį tiesiog apsukdama vazonus. Mokslininkė pastebėjo, kad į rytus nusuktos gėlių galvos pritraukė kur kas daugiau bičių, ypač ryte, nei tos, kurios žvelgė į vakarus.

123RF.com nuotr./Bitė
123RF.com nuotr./Bitė

Tyrėjai nustatė, kad į rytus nukreiptos gėlės ryte buvo žymiai šiltesnės. Panašus efektas pastebėtas ir saulėgrąžų žiedus tiesiog pašildžius dirbtinai.

VIDEO: Bitės lanko į rytus atsisukusias saulėgrąžas

Universiteto Biologijos mokslų koledžo augalų biologijos profesorė, viena iš pagrindinių tyrėjų Stacey Harmer nurodė, kad ši šiluma suteikia energijos ir bitėms, kurios maitinasi (taigi ir apdulkina gėles) anksti ryte.

Į rytus žiedus nukreipusios saulėgrąžos subrandindavo didesnes sėklas ir anksčiau ryte išleisdavo žiedadulkes, o tai sutapdavo su bičių apsilankymo metu, taigi aktyviau vyko apdulkinimas.

Be to, tiesioginiai saulės spinduliai apšviečia ultravioletinius ženklus ant gėlių žiedlapių, kurie matomi bitėms, bet ne žmogaus akims.

Liko dar 5 mlrd. metų

Saulė yra 4,5 mlrd. metų amžiaus geltonoji žvaigždė nykštukė – karštai švytintis vandenilio ir helio rutulys.

Mokslininkai prognozuoja, kad Saulė gyvuos dar 5 mlrd. metų, iki taps baltąja nykštuke.

123RF.com nuotr./Pora paplūdimyje
123RF.com nuotr./Pora paplūdimyje

Be Saulės energijos tokia gyvybė, kokią mes žinome, Žemėje negalėtų egzistuoti. Tad, jei kas nors šiaip žvaigždei nutiktų, mūsų planetą greičiausiai ištiktų pragaištingi pokyčiai.

Taip pat skaitykite: Taip, B.Gatesas finansuoja Saulės prislopinimo tyrimus, ne, milijardierius nenori jos užtemdyti

Tačiau Saulės, kuri nuo mūsų nutolusi maždaug 150 mln. km, niekas nekeičia. Panašūs teiginiai yra sąmokslo teorija.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Saulės niekas nepakeitė. Internete platinamuose vaizdo įrašuose matomos saulėgrąžos yra subrendusios ir sustabarėjusios, todėl į saulę nebesisuka. Taip daro tik jaunos saulėgrąžos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas