Sportas gyvai

Ar tikrai šiaurės pašvaistes sukūrė Aliaskoje veikiantis galingas lazeris?

Praėjusią savaitę danguje švytėjusi šiaurės pašvaistė ne tik sukėlė daugelio susižavėjimą, bet ir pagimdė sąmokslo teoriją, esą buvo sukurta dirbtinai. Socialiniuose tinkluose plinta teiginiai, esą šį reiškinį sukėlė amerikiečių finansuojama atmosferos tyrimų programa HAARP. Tai nėra tiesa – dangus įvairiomis spalvomis žaižaravo dėl galingiausios per du dešimtmečius Saulės audros.
Šiaurės pašvaistė
Šiaurės pašvaistė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sąmokslų ieškojo ir Lietuvoje

„Su mumis ir toliau daro eksperimentus, o chebra kaifuoja nuo rūžavai violetinių aurorų borealių“, – piktinosi viena „Facebook“ vartotoja.

Ji pasidalijo kitu įrašu iš šio socialinio tinklo, kuriame paskelbtos dvi nuotraukos – koliažas iš šiaurės pašvaistės vaizdų ir rašto apie High-Frequency Active Auroral Research Program (angl. Aukšto dažnio aktyviosios auroros tyrimų programą) kopija.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamos klaidingos versijos, iš kur atsirado šiaurės pašvaistės
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamos klaidingos versijos, iš kur atsirado šiaurės pašvaistės

„Štai dvi nuotraukos, kurios paaiškina viena kitą.

Šitiek naivių ir lengvabūdiškų širdelių nemačiau nei Velykų nei Kalėdų rytą. Žmonės, atsipeikėkite, tai ekogenocidas (ekocidas) prieš žmoniją ir Motulę Žemę. Onkologijos kepykla, mikrobangų aukštakrosnė viršum galvos.

Palaukime šio eksperimento pabaigos ir atkreipkime dėmesį į mirčių suvestines nurodytomis datomis.

Pasibaigs visi aikčiojimai, estetiniai selpėjimai bei širdelių katlavanai“, – pakomentuota prie šių vaizdų.

Panašių įrašų – apie tariamas pašvaisčių sąsajas su HAARP ar šią programą – socialiniuose tinkluose esama daugiau, taip pat kitomis kalbomis.

„Šiomis dienomis vyksta saulės ir žemės energijų sinchronizavimasis (tai matėsi kaip pašvaistės) Juodieji įjungė harpus tam sutrukdyti“, – tvirtino dar viena „Facebook“ vartotoja.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamos klaidingos versijos, iš kur atsirado šiaurės pašvaistės
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamos klaidingos versijos, iš kur atsirado šiaurės pašvaistės

Komentaruose prie kai kurių įrašų dalijamasi ne tik minėto rašto apie HAARP kopija, bet ir informacija apie šią programą bei įspėjimais apie tomis dienomis, kai buvo laukiama pašvaistės, numatytus bandymus.

Praėjusią savaitę Lietuvos ir daugelio kitų šalių danguje tikrai buvo galima stebėti jose neįprastą reiškinį – šiaurės pašvaistes. Panašiu metu buvo atliekami ir HAARP bandymai. Taip pat tiesa, kad šiaurės pašvaistę gali sukurti žmogus.

Bet melas, kad matytosios pastarosiomis dienomis buvo sukurtos dirbtinai – jas sukėlė galinga geomagnetinė audra.

Sukurta pašvaistė matyta tik už 480 km

Kai kurie internautai dalijosi (čia, čia) pranešimu apie planuojamus HAARP bandymus gegužės 8-10 d. Jį dar gegužės 2 d. išplatino programos biuras, veikiantis Aliaskos Fairbankso universiteto Geofizikos institute.

„Ši kampanija vykdoma pagal Aliaskos Fairbankso universiteto mokslinių tyrimų pasiūlymus, – rašoma pranešime. – Jos metu tiriami orbitoje skriejančių kosmoso šiukšlių aptikimo mechanizmai.

Kosmoso šiukšlės kelia didelį pavojų visoms kosminėms operacijoms, įskaitant pilotuojamus erdvėlaivius ir ryšių palydovus. HAARP atliekami eksperimentai padės nustatyti būdus, kaip palydovuose pagerinti susidūrimų aptikimą.“

Taip pat skaitykite: Šiaurinių pašvaisčių grožis užgožia pavojų visai planetai

Kaip nurodyta pranešime, bandymai turėjo būti atliekami 2,8-10 MHz dažnyje. Faktinės perdavimo dienos ir laikas priklausė nuo jonosferos ir (arba) geomagnetinių sąlygų realiuoju laiku.

Žemiau buvo pateikta lentelė, kurioje detalizuota, kada ir kokiu dažniu bus atliekami eksperimentai.

HAARP (angl. High-Frequency Active Auroral Research Program – Aukšto dažnio aktyviosios auroros tyrimų programa) yra viso pasaulio mokslinkų mėginimai ištirti jonosferos (viršutinio atmosferos sluoksnio, esančio 50-965 km virš Žemės paviršiaus) savybes ir elgseną. Tai yra riba tarp žemutinės atmosferos, kurioje gyvename, ir kosmoso vakuumo.

Tyrimai vykdomi iš Gakonos (Aliaskos valstija). Šią mokslinių tyrimų vietą praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje sukūrė JAV kariuomenė; nuo 2015 m. ją valdo Aliaskos universitetas Fairbankso mieste. Programą finansuoja kariuomenė, universitetas ir JAV vyriausybė.

Tyrimams naudojamas galingiausias pasaulyje aukšto dažnio siųstuvas, kuris gali būti naudojamas laikinai sužadinti ribotą jonosferos sritį. Joje vykstantys fizikiniai procesai stebimi pasitelkus sudėtingą mokslinių arba diagnostinių prietaisų rinkinį. Šis stebėjimas turėtų padėti mokslininkams geriau suprasti procesus, kurie nuolat vyksta natūraliai stimuliuojant Saulei.

„HAARP observatorijoje įrengti moksliniai prietaisai taip pat gali būti naudojami įvairiems tęstiniams tyrimams, kurie nesusiję su jonosferos tyrimo instrumento naudojimu, bet yra griežtai pasyvūs“, – nurodyta programos tinklalapyje.

Pastarieji HAARP bandymai neturi nieko bendro su šiaurės pašvaiste, faktų tikrinimo tinklalapiui „PolitiFact“ nurodė programos atstovė spaudai Becky Lindsey: „Eksperimento metu buvo tiriami orbitoje skriejančių kosminių šiukšlių aptikimo mechanizmai.“

Tiesa, kad HAARP lazeriu galima sukurti dirbtinę pašvaistę – per 2023 m. lapkritį vykusį eksperimentą ji buvo matoma už maždaug 480 km. Tačiau jis nesukuria tiek energijos, kad vaizdas atitiktų natūralų.

Tai – jau ne pirmas kartas, kai HAARP apkaltinta dėl įvairių nelaimių, pavyzdžiui, dėl 2010 m. įvykusių žemės drebėjimų Haityje ir Čilėje, dėl 2011-aisiais Japonijoje įvykusio žemės drebėjimo ir cunamio. Po pernai vasarį Turkiją ir Siriją supurčiusių didžiulių žemės drebėjimų taip pat aiškinta, neva dėl to kalta ši tyrimų programa.

Ji nepagrįstai kaltinta ir dėl didžiulių miškų gaisrų, potvynių. HAARP nėra ir masinio naikinimo ginklas – šią sąmokslo teoriją yra paneigęs faktų tikrinimo tinklalapis „AfricaCheck“.

Pašvaistes sukūrė Saulė, ne lazeris

Praėjusią savaitę dangus Lietuvoje ir daugelyje šalių nušvito ne dėl HAARP bandymų. Šį renginį sukūrė Saulės vėjas, sukeltas stiprios geomagnetinės audros ir patekęs į viršutinius Žemės atmosferos sluoksnius.

Taip pat skaitykite: Žemę užklupo stipriausia per 20 metų Saulės audra

JAV Nacionalinė vandenynų ir atmosferos administracija (NOAA) šią audrą numatė ir įspėjo mokslininkus apie tokį įvykį.

HAARP tyrimai buvo suplanuoti likus maždaug pusantro mėnesio iki geomagnetinės audros. Šios yra nenuspėjamos, o laikas, per kurį tam tikras Saulės reiškinys aptinkamas iš Žemės, matuojamas ne mėnesiais, o minutėmis.

„Saulė nuolat išmeta Saulės medžiagą į kosmosą – ir pastoviu srautu, vadinamu Saulės vėju, ir trumpesniais, energingesniais Saulės išsiveržimų pliūpsniais.

Šių magnetinių audrų poveikis gali būti nuo švelnaus iki itin stipraus, tačiau pasaulyje, kuris vis labiau priklauso nuo technologijų, jų poveikis tampa vis labiau trikdantis“, – rašoma Aliaskos universiteto tinklalapyje.

15min verdiktas: melas. HAARP yra programa viršutiniam atmosferos sluoksniui tirti. Jai naudojamas lazeris pernai buvo sukūręs šiaurės pašvaistę, bet ji buvo ne tokia stipri, kad būtų matoma daugelyje šalių. Praėjusią savaitę matytos pašvaistės susidarė dėl stiprios geomagnetinės audros.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius