Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vėl analizuoja etiketes: ką iš tiesų reiškia ant vaisių ir daržovių matomi skaičiai?

Internautai vėl kuria savas teorijas, ką reiškia ant maisto produktų esantys ženklai ar etiketės. Jie iššifravo, ką tariamai rodo skaičiai lipdukuose, kurie klijuojami ant vaisių ar daržovių. Iš skaičių esą galima suprasti, kas užaugo ekologiškai, kas – su pesticidais ir pan. ar yra genetiškai modifikuotas. Tai nėra tiesa – šie kodai atskleidžia, ar buvo auginama įprastai, bet cheminių medžiagų naudojimo nerodo.
Turgus Stokholme
Asociatyvinė nuotr. Turgus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Nepirkti – pagal skaičius?

Šiuo paaiškinimu pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

Jos įraše matyti obuolių ir bananų, ant kurių užklijuoti lipdukai su tam tikrais kodais, nuotraukos. Viršuje angliškai parašyta: „Jei ant vaisiaus matote šį lipduką, jokiais būdais jo NEPIRKITE.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Skaičiai lipdukuose nurodo auginimo būdą, bet iš jų negalima suprasti, ar buvo naudojamos cheminės medžiagos
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Skaičiai lipdukuose nurodo auginimo būdą, bet iš jų negalima suprasti, ar buvo naudojamos cheminės medžiagos

Greičiausiai kalbama apie obuolį su kodu 84131, mat būtent šis skaičius apibrauktas.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai lipdukas su varle ant bananų reiškia, kad juose esama vakcinų?

Įraše paaiškintas šis primygtinis siūlymas: „Jei tai prasideda nuo 8 – tai GMO. Jei tai prasideda su 9, tai ekologiška.

Jei jis prasideda 3 ar 4 – tai įprastai auginamas (t. y. naudojami herbicidai, fungicidai, pesticidai).“

Pabaigoje pridėta, kad kalbama apie JAV, ir nežinia, ar kitose šalyse galioja tokia pati tvarka. Mat lietuvė pasidalijo kito „Facebook“ vartotojo (greičiausiai amerikiečio) įrašu anglų kalba. Šis vėliau buvo ištrintas, bet likusi suarchyvuota kopija.

Ši kodų interpretacija – ne visai tiksli. JAV faktų tikrinimo tinklalapis „Lead Stories“ apie tokius įspėjimus rašė dar 2022-aisiais. Tuomet irgi platinti panašūs tekstai.

Kaip „Lead Stories“ teigė Tarptautinės šviežios gamybos asociacijos viceprezidentas Edas Treacy’is, teiginys apie 3 ar 4 kodų pradžioje neteisingas. Mat šie skaitmenys tik „parodo, kad produktas buvo auginamas tradiciniu būdu“.

„Ne visi įprastai auginami produktai buvo purškiami pesticidais“, – tvirtino E.Treacy’is ir pridėjo, kad jie gali būti naudojami ir ekologiškai auginamoms kultūroms.

Palengvinimas kasininkams

Aptariami skaičiai vadinami PLU (price-lookup arba kaino paieškos) kodu. Tai yra skaičiai iš 4 ar 5 skaitmenų, užrašyti ant nedidelio lipduko, klijuojamo ant atskiro šviežio produkto (vaisiaus, daržovės).

PLU numeris identifikuoja gaminius pagal įvairius požymius (prekės rūšį, veislę, auginimo metodiką, dydį). Šiuos numerius po griežtos peržiūros priskiria Tarptautinė produktų standartų federacija (IFPS).

J.Pranskuvienės nuotr./Vaisiai Australijoje
J.Pranskuvienės nuotr./Vaisiai Australijoje

Kaip paaiškinta jos tinklalapyje, šie kodai užtikrina, kad vartotojai sumokėtų tikslią kainą. Nes taip kasininkams nereikia patiems identifikuoti produkto ir aiškintis, kaip jis užaugintas – įprastai ar ekologiškai.

Taip pat skaitykite: Billą Gatesą kaltina nuodijant vaisius, bet technologija nepavojinga ir sukurta ne jo

Tokios etiketės naudojamos nuo 1990 m., kad mokėjimas už prekes ir inventorizacija būtų lengvesni, greitesni ir tikslesni.

Kodai naudojami nesupakuotiems produktams ir kai kuriems kitiems gaminiams, pvz., riešutams bei žolelėms, identifikuoti. Taip kasininkams lengviau suprasti, ar, pavyzdžiui, ant svarstyklių yra paprastas obuolys, ar augintas ekologiškai, kainuojantis brangiau.

Taip pat skaitykite: Varlė ir obuolys ant maisto produktų nesusiję nei su Billu Gatesu, nei su skiepais

2001 m. buvo sutarta šiuos kodus administruoti pasauliniu lygiu. Taigi nesvarbu, kurioje pasaulio šalyje perkate bananus, jų kodas visuomet bus tas pats (4011). PLU numerių paieškos puslapyje galima rasti, kaip žymimi konkretūs produktai.

IFPS įvairių rūšių vaisiams ir daržovėms jau yra priskyrusi daugiau nei 1 500 kodų. Tiesa, jie nėra privalomi, joks valdymo organas negali įpareigoti juos naudoti.

4 ar 5 skaitmenų kodai atsitiktine tvarka priskiriami iš 3000, 4000, 83000 ar 84000 serijų skaičių. Pastarosios dvi bus naudojamos baigus keturženklius skaičius, kurie prasideda 3 ar 4.

Pesticidai – ne tradicinio ūkininkavimo kriterijus

IFPS tvirtinimu, numeriuose nepaslėpta jokių gudrybių ar specifinės informacijos. Keturių skaitmenų kodai skirti įprastai auginamiems produktams.

Shutterstock nuotr./Žemės ūkis
Shutterstock nuotr./Žemės ūkis

Ekologiškiems produktams identifikuoti naudojami penkių skaitmenų kodai, naudojant tas pačias 3000 ir 4000 serijas, tik pradžioje pridedant 9. Todėl PLU kodų bazėje jie atskirai nenurodomi.

Skaitmeniu 8 anksčiau tikrai buvo pradedami kodai, kuriais žymėti genetiškai modifikuoti produktai. Bet to seniai atsisakyta, mat tai neturi įtakos kainai.

Kadangi numerių skaičius ribotas, juos skiria IFPS, patiems pasirinkti negalima. Tačiau kodo paprašyti gali bet kas (tiesa, nebūtinai gauti). Numeriai skiriami produktams, kurie atitinka tam tikrus reikalavimus.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorija nemiršta: aiškina, kad varle pažymėtų produktų skonis pasikeičia

JAV Žemės ūkio departamentas taip apibrėžia vadinamąjį įprastą arba tradicinį ūkininkavimą: „Tai – sėklų, kurios buvo genetiškai pakeistos įvairiais tradiciniais veisimo būdais, išskyrus biotechnologijas, ir nėra sertifikuotos kaip ekologiškos, naudojimas.“

Pestididų, herbicidų ir fungicidų naudojimas čia neminimas, taigi nėra tradicinio ūkininkavimo kriterijus. Kitaip tariant, vaisius ir daržoves galima auginti įprastu būdu, tačiau nenaudojant cheminių medžiagų.

15min verdiktas: iš dalies melas. Skaičiai ant vaisių ir daržovių klijuojamuose lipdukuose nurodo auginimo būdą (tradicinį ar ekologišką), bet iš to negalima suprasti, ar buvo naudojami pesticidai, herbicidai arba fungicidai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas