Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai ukrainiečiams perduota tik 15 proc. per „Radarom!“ suaukotos paramos?

Akcija „Radarom!“ nepatenkinti žmonės rado naują priežastį ja piktintis. Socialinių tinklų vartotojai platina žinią, esą Ukrainai perduota tik 15 proc. paramos. Tokią išvadą jie padarė perskaitę antraštę, nors po ja slypėjo daugiau informacijos. Nuo Rusijos besiginantys kariai kol kas gavo tokią dalį žadėtos įrangos, nes ne viską suspėta pagaminti, o procesas tęsiasi.
Jonas Ohmanas
Jonas Ohmanas su saugaus kario komplektu / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Situaciją pavadino skandalinga

Vienas „Facebook“ vartotojas balandžio 1 d. pasidalijo LRT tinklalapio žinutės ekrano nuotrauka. Joje matyti kadras iš televizijos informacinės laidos „Laba diena, Lietuva“.

„Radarom!“ paramos perdavimą Ukrainai įvertinęs J.Ohmanas: juos pasiekė apie 15 proc.“ – skelbė kovo 29-osios popietę publikuotos žinutės pavadinimas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš žiniasklaidoje paskelbtos informacijos socialiniuose tinkluose padarytos klaidingos išvados
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš žiniasklaidoje paskelbtos informacijos socialiniuose tinkluose padarytos klaidingos išvados

Į šį faktą sureagavo nemažai internautų. Minėtas „Facebook“ vartotojas prie ekrano nuotraukos parašė: „Aukos, aukokite aukas.

Jei paaukojai „Radarom!“ 100 eurų, tai iš tiesų tu paaukojai tik 15 eurų, o 15 eurų tai niekingai mažai, todėl privalai aukoti daugiau!

Iš 8,2 milijonų eurų Ukrainą pasiekė ~1,2milijono. Radarom!“

Komentaruose kilo pasipiktinimas, esą skandalinga, kad ne visos paaukotos lėšos atiteks Ukrainai.

Tos pačios žinutės ekrano nuotrauka pasidalyta ir vienoje „Facebook“ grupėje. Nors ją publikavęs narys nepridėjo jokio paaiškinimo, komentatoriai diskusiją pasuko ta pačia linkme – esą didžiuma aukų Ukrainos nepasieks.

Šios interpretacijos yra klaidingos, akivaizdžiai gimusios vien iš antraštės, į kurią nepateko daugiau informacijos.

Žada perduoti per kelis mėnesius

LRT tinklalapyje praėjusį penktadienį pasirodžiusį tekstą nesunku rasti internete pagal pavadinimą.

Taip pat skaitykite: Vieni renka paramą Ukrainai, kiti skaičiuoja jų algas: prikibo net prie atostogų JAV

Tai buvo vos trijų sakinių žinutė, visa kita informacija pranešta (nuo 34.40 min.) laidoje „Laba diena, Lietuva“, kurios įrašas įkeltas greta.

Jos vedėja Eglė Daugėlaitė tiesioginiame eteryje kalbino organizacijos „Blue/Yellow“ įkūrėją ir vadovą Joną Ohmaną, kuris tuo metu lankėsi Kyjive ir kaip tik dalino ukrainiečiams įrangą, nupirktą už lietuvių suaukotus pinigus.

E.Daugėlaitei pasiteiravus, kiek paramos perduota tądien ir iki tol, pašnekovas atsakė: „Šiandien perduosim 80 komplektų. Tai yra lazeris, „naktinukas“ – naktinio matymo prietaisas, antidronas.

Ekrano nuotr. iš lrt.lt/Jonas Ohmanas laidos metu kalbėjo per patį įrangos, nupirktos už „Radarom!“ paaukotus pinigus, perdavimą ukrainiečiams
Ekrano nuotr. iš lrt.lt/Jonas Ohmanas laidos metu kalbėjo per patį įrangos, nupirktos už „Radarom!“ paaukotus pinigus, perdavimą ukrainiečiams

Iš viso perdavėme beveik 200 komplektų kol kas. Komplektai gaminami toliau Lietuvoje. Čia yra pakankamai sudėtingas procesas, tie dalykai nesigamina tiesiog per vieną dieną. Ir mes dabar atiduodame dalimis – po šimtą, po porą šimtų. Ir per kelis mėnesius mes jau atiduodam viską.“

„Ar tiesa, kad perduota jau beveik 15 proc. planuojamo paramos kiekio?“ – pasitikslino laidos vedėja. „Taip, panašiai ir bus“, – atsakė J.Ohmanas, tuo metu buvęs Lietuvos ambasadoje Kyjive, kur ukrainiečiams buvo įteikti maždaug 80 vadinamųjų saugaus kario komplektų.

Pašnekovas papildė, kad paramos poreikis yra didžiulis: „Ką tik apvažiavau fronto liniją, matau, kad reikia padėti ir daugiau. Važiuojam tiesiai į pozicijas, matom ir vertinam, stengiamės kuo operatyviau padėti, kaip šiandien, bet ir papildomai darom mažesnius perdavimus“.

„Blue/Yellow“ vadovas patikino, kad parama perduodama gana sklandžiai. „Aišku, supraskite, kad vyksta karas, yra karinės paskirties prekės, reikia vežti per kelis pasienius. Su dokumentais, sakykime, viskas OK, bet pakankamai daug darbo, ne viskas taip paprasta.

Dabar mokomės, jau trečią kartą, mes jau plius minus žinome, kaip daroma. Bet, atvirai kalbant, būtų galima viską padaryti paprasčiau. Turint omeny karo padėtį, priklauso ir nuo Lietuvos, ir nuo Europos. Paramos perdavimas turi būti greitas. Šioj vietoj viskas gerai, mes dirbam savo darbą, bet galima dar greičiau ir efektyviau tai padaryti.“

Suaukojo 8,56 mln. eurų

Nei iš šio trumpo pokalbio, nei iš tinklalapyje paskelbtos žinutės negalima padaryti išvados, kad ukrainiečiams atiteks tik 15 proc. suaukotų lėšų.

Jei pastarojoje nebuvo akcentuota, kad kalbama tik apie dalį perduodamos paramos (o antraštėje tilpo tik esminės detalės), televizijos laidoje kelis kartus paminėta, kad saugaus kario komplektai tiekiami ne vienu ypu. Tam tikras komplektų skaičius buvo perduotas anksčiau, jie tiekiami nuolat, bet, esant poreikiui ir leidžiant galimybėms, galima mažiau perduoti skubiau.

J.Ohmanas pažymėjo, kad visa pažadėta įranga ukrainiečius turėtų pasiekti per kelis mėnesius. Jis paaiškino ir priežastį, kodėl procesas užsitęsė, – neįmanoma visko pagaminti iškart.

Per vasarį jau antrą kartą vykusią akciją „Radarom!“ buvo surinkta 8 563 316 eurų. Už juos žadama nupirkti Ukrainos kariams apsaugoti skirtos įrangos – 1 141 saugaus kario komplektą. Šio skaičiaus 15 proc. yra 171 – beveik tiek, kiek laidoje minėjo vienas iš akcijos organizatorių.

Maždaug 7,5 tūkst. eurų vertės paketą sudaro naktinio matymo monokuliaras, lazerinis taikiklis bei individualus „antidronas“.

Profesionali įranga gaminama Lietuvoje įmonių „Brolis Semiconductors“ ir „NT Service“.

Pernai per pirmą akciją „Radarom!“ buvo surinkta 14 mln. eurų, už juos nupirkta taktinių oro erdvės stebėjimo radarų.

15min verdiktas: iš dalies melas. Ukrainai iki šiol tikrai perduoda apie 15 proc. žadėtos įrangos, nupirktos už gyventojų ir verslo suaukotas lėšas. Bet tai nereiškia, kad likusi parama atiteks kam nors kitam. Organizacijos „Blue/Yellow“ vadovo J.Ohmano teigimu, pagaminti saugaus kario komplektus užtrunka, šis procesas vyksta ir likusi įranga bus perduota per artimiausius kelis mėnesius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi