Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai už kepsnio Palangoje kainą Graikijoje galima valgyti visą dieną?

Kur pigiau atostogauti – Lietuvos ar kurios nors Viduržemio jūros šalies pajūryje? Tokia diskusija vyksta jau daugelį metų, o šiltuoju metu ji dar labiau suaktyvėja. Ne išimtis ir ši vasara. Internete dalijamasi vieno tinklaraščio įrašu, kuriame palygintos maisto kainos Palangoje ir viename Kretos miestelyje. Ar tikrai maitintis Graikijoje pigiau?
Patiekalų kainos Palangoje
Patiekalų kainos Palangoje / 15min nuotr.

Palyginimas – po vienų pietų

„Už pinigų sumą, išleistą kepsniui Palangoje, Graikijoje valgytum visą dieną“, – toks įrašas prieš keletą savaičių pasirodė vienoje „Facebook“ grupėje.

Paieška internete rodo, kad tai yra teksto, publikuoto tinklaraštyje „Riebus katinas“, pavadinimas. Šiuo įrašu buvo dalijamasi ir kitur internete.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Išvada apie pigesnį maistą Graikijoje padaryta po vienų pietų greito maisto restoranėlyje
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Išvada apie pigesnį maistą Graikijoje padaryta po vienų pietų greito maisto restoranėlyje

Tinklaraštininkas dalijosi įspūdžiais apie atostogas rytinėje Kretos dalyje esančiame Chersonisos miestelyje.

Jis nurodė su antrąja puse 4 žvaigždučių viešbutyje apsistojęs 7 naktims. Pora jame ne tik pusryčiaudavo – užsisakė ir vakarienes. Jas tinklaraštininkas lygino su maistu viename Turkijos viešbutyje ir ne pastarojo naudai.

Tad pietus pora galėjo valgyti viešojo maitinimo įstaigose. Kaip tik tai jie padarė pačią pirmą dieną, belaukdami, kol juos įleis į kambarį. Lietuviai prisėdo viename greito maisto restoranėlyje.

Souvlaki (kiaulienos gabaliukų ant iešmelio) porcija atsiėjo 11,90 eurų, gyros (kepta ir smulkiai supjaustyta mėsa, su daržovėmis sudėta į pitos paplotėlį) – 4,50 eurų.

123RF.com nuotr./Graikiškos salotos
123RF.com nuotr./Graikiškos salotos

Panašu, kad iš šių vienų pietų buvo padaryta išvada apie kainų skirtumą (jei buvo išbandyta daugiau vietų ir patiekalų, tai šiame tekste neatsispindi).

Tinklaraštininkas nurodė, kad valgė greito maisto restoranėlyje, tad tikėtina, kad kitur pietūs būtų brangesni. Be to, neužsisakė nei užkandžių, nei deserto, bet gėrė alaus – kitokie pasirinkimai gali turėti įtakos išlaidoms.

Lietuviai viešbutį užsisakė su vakariene, tad mažiausiai tokia pat suma iš jų buhalterijos eliminuota. To paties patiekalo kaina vienur ir tam tikru metu gali būti vienokia, kitur ir kitu metu (pavyzdžiui, labiau turistinėje vietoje, per aktyvesnį turizmo sezoną) – kitokia.

Be to, neatsižvelgta į tai, kad žmonės maitinasi skirtingai. Vieni mėgsta pavalgyti rimčiau, tad jų išlaidos bus didesnės. Kiti pasisotina mažesnėmis porcijomis, ne tokiais sočiais patiekalais, tad galėtų prasisukti dar pigiau.

Portalas 15min apžvelgia, kokiomis kainomis šiemet svečius pasitiko Palanga ir kokias išlaidas prognozuoja patarimus apie viešnagę Graikijoje dalijantys keliautojai.

Palangoje kainos kilo

15min tuo metu, kai buvo dalijamasi tinklaraštininko įspūdžiais iš Graikijos, skelbė, kokios kainos šiemet laukia Palangos svečių. Per metus ekonominė situacija pakito (didėjo darbo užmokestis, buvo panaikintas kavinėms ir restoranams galiojęs laikinas lengvatinis 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifas), tad jos daug kur ūgtelėjo, lyginant su praėjusia vasara.

Vienoje J.Basanavičiaus gatvėje veikiančioje kavinėje dauguma patiekalų pabrango vidutiniškai 10 proc. Cepelinai ar bulviniai blynai su mėsa pernai kainavo 6,29 euro, o šiemet – jau 6,99 euro. Lietuviškas karbonadas, pernai kainavęs 9,29 euro, šiemet kainuoja 10,59 euro. Kyjivo kotletas ir kiaulienos šašlykas brango nuo 10,49 iki 11,49 euro.

Kitur toje pačioje gatvėje cepelinų porcija su spirgučių padažu pernai kainavo 9 eurus, šiemet – jau 10 eurų. Bulviniai blynai su mėsa ir spirgučių padažu, šašlykas įvertinti 15 eurų. Pernai šie patiekalai kainavo tiek pat.

15min nuotr./Patiekalų kainos Palangoje
15min nuotr./Patiekalų kainos Palangoje

Vienu euru (iki 16 eurų) pabrango ir plokštainis su kiaulės koja ar kiaulės ausimi bei grietinės padažu.

19 eurų (2 ir 3 eurais brangiau nei pernai) kainuoja oto nugarėlės kepsnys ir befstrogenas su grybais vienoje J.Basanavičiaus gatvės kavinėje. Dar labiau (nuo 14 iki 17,50 euro) pabrango kiaulienos sprandinės kepsnys.

Dar vienoje kavinėje šaltibarščiai kainuoja 6 eurus, jautienos burgeris su bulvių lazdelėmis – 16 eurų.

Kiek atokiau nuo J.Basanavičiaus gatvės esančioje populiarioje kavinėje kainos kito nedaug. Kiaulienos šonkauliai kainuoja 16,50 euro, vištienos šnicelis su grybų padažu – 15,40 euro. Kita atokiau esanti kavinė cepelinų siūlo už 7 eurus, šaltibarščių – už 5 eurus, bet karka čia atsieis 20 eurų.

Ant jūros kranto esančioje kavinėje kibiną su mėsa galima įsigyti už 3,50 euro, čebureką – už 5,50 euro.

Beje, gatvėje sutikta vokiečių turistų pora teigė vienoje Palangos kavinėje pietus pavalgę už 25 eurus, taigi panašiai kaip lietuviai Kretoje.

Kokios kainos buvo liepos pradžioje, galite pamatyti nuotraukų albume.

Graikijoje maistui – iki 50 eurų per dieną

Kiek turistams gali atsieiti maistas Graikijoje, nesunku rasti internete – įvairia informacija dalijasi po šią šalį keliaujantys žmonės.

Graikija laikoma gana nebrangia atostogų vieta. Tačiau išlaidos vis tiek laukia nemažos. Viename tinklalapyje paskaičiuota, kad diena atostogų šioje valstybėje gali atsieiti vidutiniškai 184 eurus. Šio išlaidos apima viešbutį, vietos transportą ir maistą.

Shutterstock nuotr./Kreta
Shutterstock nuotr./Kreta

Vien pastarajam siūloma numatyti 49 eurus. Ši suma pateikta remiantis įvairių keliautojų išlaidomis ir vidutine vieno valgymo kaina – 20 eurų. Pusryčiai, vadinamasis gatvės ar greitas maistas kainuoja pigiau nei pietūs arba vakarienė restorane.

Kitur nurodyta panaši, bet ir gerokai mažesnė suma – nuo 10 iki 50 eurų. Šiame puslapyje keliautoja Mathilde Magnier atkreipė dėmesį, kad atostogų Graikijoje kaina gali stipriai varijuoti. Išlaidos priklauso nuo to, kaip žmogus keliauja į šią šalį ir po ją, kur apsistoja, kaip pramogauja, kiek išgeria alkoholio, kur ir ką valgo.

M.Magnier teigimu, maistas Graikijoje paprastai nėra brangus, tačiau nuolat valgant viešojo maitinimo įstaigose piniginę gali tekti gerokai patuštinti.

Graikiškų salotų porcija, anot jos, restorane kainuoja nuo 6 iki 9 eurų. Žuvies patiekalas gali kainuoti ir 25 eurus dviem. Gabaliuką baklavos galima gauti už 3,4 euro.

Dar mažiau gali kainuoti kai kurie patiekalai ne itin prabangiose užkandinėse, kurias M.Magnier siūlo rinktis nenorint grįžti tuščiomis sąskaitomis. Be to, ji pataria gaminti patiems (apsistojus hostelyje arba per „Airbnb“ rastame bute), o alkoholį gerti tik per „laimingas valandas“.

Panašūs patarimai, kaip sutaupyti maistui, pateikiami ir šiame tinklalapyje: pirkti šviežius produktus turguje ir gaminti patiems, vengti turistinių vietų, rinktis vegetariškus arba žuvies, jūros gėrybių patiekalus, dalintis maistu, mat porcijos dažnai būna didelės.

Taip pat nurodytos patiekalų kainos: nuo 3-8 eurų greito maisto užkandinėje iki 20 eurų žmogui restorane. Pusryčiai, priklausomai nuo vietos, gali kainuoti 5-10 eurų. Vakarienė – 10 eurų taupant, 18 eurų – vidutinės klasės restorane, 35 eurai – prabangesnėje vietoje.

Graikiškos salotos arba souvlaki pietums – atitinkamai 6 ir 10 eurų. Gabaliukas picos – 2,50 euro, visa pica arba risotto – 11 eurų, kepsnys – 17,50 euro, jūrų gėrybių patiekalas – 20 eurų.

Vida Press nuotr./Graikiški vištienos iešmeliai
Vida Press nuotr./Graikiški vištienos iešmeliai

15min verdiktas: trūksta konteksto. Maitinimosi Palangoje ir Graikijoje kainų palyginimas po vienų pietų pastarojoje šalyje nėra tikslus. Meniu analizė rodo, kad Lietuvos pajūryje galima rasti ir dar pigesnių patiekalų, o vakarienė prabangiame užsienio šalies restorane gali gerokai patuštinti piniginę. Tikslios išlaidos priklauso ne tik nuo vietos, bet ir valgomų patiekalų (kai kurie renkasi paprastesnius, pigesnius – pavyzdžiui, vegetariškus – patiekalus), sutaupyti galima ir neinant į restoranus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus