Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 07

Ar tikrai vaikai mokyklose bus mokomi „pasigaminti kontracepciją oraliniam seksui“?

Apie galima kandidatavimą į prezidento postą į TV3 laidą „Dėmesio centre“ atėjęs pasikalbėti advokatas Ignas Vėgėlė tarp kitų klausimų aptarė ir lytinio ugdymo programą mokyklose. Jo teiginys, esą septintokai bus mokomi „pasigaminti kontracepcijos priemones oraliniam seksui“ sukėlė tikrą emocijų ir apkalbų audrą informacinėje erdvėje.
Prezervatyvas
Prezervatyvas / „Fotolia“ nuotr.

I.Vėgėlės nuomone, Gyvenimo įgūdžių programa (GĮP) yra parengta blogai, mat joje nebeliko rengimo šeimai elementų, o pati programa tapo neutrali lyčiai.

„Nežinau, ar 12-13 metų vaikui reikia aiškinti, kokias kontracepcijos priemones galima pasirinkti pačiam, o kokias – tik su gydytojo skyrimu.

Taip pat nežinau, ar tam vaikui reikia aiškinti, kaip tą priemonę pasigaminti pačiam – oraliniam seksui“, – tokie laidos svečio žodžiai įplieskė ištisą audrą kalbų socialiniuose tinkluose.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Vėgėlė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Vėgėlė

Taikinyje – naujoji programa

Prieš pat rugsėjį Lietuvos informacinėje erdvėje imta platinti spausdinto dokumento nuotrauka.

Jame tvirtinama, neva naujoji Gyvenimo įgūdžių programa numato, jog nei metų neturintys lopšelinukai bus mokomi masturbuotis, sulaukus 6 metų vaikai sužinos apie pastojimo galimybes, o vyriausiesiems moksleiviams privalomai teks pripažinti savo netradicinę seksualinę orientaciją.

Plačiau skaitykite čia: Susirūpinę tėvai ar interneto trolių ataka: ką reiškia sujudimas dėl lytinio švietimo pamokų?

Apie šią programą laidoje užsiminė ir I.Vėgėlė. Anot jo, pavyzdys, kaip reikėtų pasigaminti kontracepcijos priemones oraliniam seksui, yra pateiktas programos nuorodoje. Tačiau tai nėra tiesa – moksleiviams skirtoje programoje nieko panašaus nėra.

Atrastas gandų šaltinis

Jau visai netrukus po laidos socialiniuose tinkluose imta platinti paveikslėlį, neva patvirtinantį I.Vėgėlės žodžius apie savadarbes kontracepcijos priemones.

Pasirodė interpretacijų, neva tai yra septintokams skirtos medžiagos ištrauka.

„Beje, iš mokytojams siūlomos metodikos paėmiau šio įrašo pagrindinę iliustraciją. Jei neaišku, kas ten pavaizduota, pateikiu atsakymą – barjerinės plėvelės gamyba oraliniam seksui. Taip, perskaitėte teisingai, metodikoje ši iliustracija skirta septintokams“, – tvirtinama viename socialinio tinklo „Facebook“ įraše.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinamoje nuotraukoje pasakojama kaip pasigaminti barjerinę kontracepcijos plėvelę
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinamoje nuotraukoje pasakojama kaip pasigaminti barjerinę kontracepcijos plėvelę

Puslapyje patalpintos nuorodos veda ne į lietuviškąją Gyvenimo įgūdžių programos svetainę, o į JAV JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) tinklalapį.

Kaip 15min informavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), šis paveikslėlis yra iš Jaunimo reikalų agentūros parengto „Lytiškumo ugdymo praktinio gido“ , kuris yra skirtas ne mokiniams, o mokytojams kaip papildoma, kontekstinė medžiaga.

„Lytiškumo ugdymo praktinis gidas“ yra vienas iš programą papildančios rekomendacinės medžiagos mokytojams, kurioje pateikiamas platus leidinių spektras“, – rašoma ministerijos komentare.

Išties, šių metų pradžioje Jaunimo reikalų agentūra pristatė Nikos Norvilos leidinį „Lytiškumo ugdymo praktinis gidas“, kuriame yra kalbama ir aiškinama, kaip pasigaminti barjerinę plėvelę (angl. dental dam) oraliniam seksui.

Svarbu pabrėžti, kad ši plėvelė yra skirta ne saugotis nuo pastojimo, o sumažinti lytiškai plintančių ligų perdavimą.

Ji galėtų apsaugoti partnerius nuo tokių ligų kaip sifilis, gonorėja, chlamidiozė, hepatitas ar ŽIV.

Septintokų nemokys

Minėto leidinio įžangoje informuojama, kad jis yra skirtas ne moksleiviams, o pedagogams ir švietimo darbuotojams, be to, jis nėra privaloma, o savanoriška programos dalis.

„Sveikiname! Jūs jau esate jaunimo darbuotojas ir kiekvieną dieną savo darbu darote teigiamą pokytį valstybėje bei didžiulę įtaką jaunimui.

Nusprendę skaityti šį gidą, parodote, kad Jums rūpi gilinti savo žinias bei ugdyti naujus įgūdžius, kad dar prasmingiau ir visapusiškiau palaikytumėte jaunus žmones ir atsilieptumėte į jų poreikius“, – rašoma įžangoje.

Kad septintokai nebus mokomi patys pasigaminti kontracepcijos priemones oraliniam seksui, tvirtina ir ministerijos atstovai.

„Mokiniams ši informacija nepateikiama, tai yra papildoma, kontekstinė medžiaga mokytojams“, – rašoma 15min atsiųstame ŠMSM komentare.

ŠMSM tinklalapyje išplatintuose Gyvenimo įgūdžių programos aprašuose detaliai nurodyta, ko tiksliai bus mokomi vaikai ir kokių rezultatų tikimasi.

„Gyvenimo įgūdžių dalyko tikslas – sudaryti galimybę kiekvienam mokiniui nuosekliai ugdytis gyvenimui svarbius įgūdžius: socialinius ir emocinius įgūdžius bei gebėjimus, sveikos gyvensenos nuostatas, mokytis saugoti savo ir kitų sveikatą ir gyvybę, pasiruošti kurti asmeninius ir profesinius santykius, pasirinkti profesinį kelią bei tapti jautriems ir atliepiantiems kitų asmenų, bendruomenės, visuomenės gerovės poreikius“, – skelbiama aprašyme.

123RF.com nuotr./Paauglių nėštumas
123RF.com nuotr./Paauglių nėštumas

15min verdiktas: Trūksta konteksto. Vaikai mokyklose nebus mokomi patys pasigaminti kontracepcijos priemonių. I.Vėgėlės minėta medžiaga yra skirta pedagogams ir jaunimo darbuotojams, be to, tai yra papildoma medžiaga susipažinimui ir nėra privaloma.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas