Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai vyriausybėms nurodyta ruoštis didžiuliams karantinams dėl b raupų?

Socialiniuose tinkluose platinama melaginga informacija, neva Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nurodė vyriausybėms rengtis didžiuliams karantinams dėl „mirtinos beždžionių raupų“ atmainos“. Nieko panašaus nebuvo – PSO ne tik neprašė, bet ir negali įsakyti atskiroms šalims įvesti karantiną. Ši melagiena paplito iš tinklalapio, kuriame nuolat skelbiama klaidinanti informacija.
Beždžionių raupai
Beždžionių raupai / 123RF.com nuotr.

Melas išplito plačiai

Vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos neseniai pasidalijo puslapyje „The People's Voice“ publikuoto rašinio ekrano nuotrauka.

„PSO reikalauja vyriausybių pasirengti „didžiuliams karantinams“ dėl „mirtinos beždžionių raupų atmainos“, – teigiama rugpjūčio 15-ąją pasirodžiusio teksto antraštėje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pasaulio sveikatos organizacija nenurodė valstybėms ruoštis didžiuliam karantinui, nes net neturi tokių galių
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pasaulio sveikatos organizacija nenurodė valstybėms ruoštis didžiuliam karantinui, nes net neturi tokių galių

Žemiau – organizacijos generalinio direktoriaus dr. Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso atvaizdas. Šia ekrano nuotrauka pastarosiomis dienomis dalijosi tūkstančiai įvairių socialinių tinklų vartotojų visame pasaulyje (čia, čia, čia, čia, čia, čia. Kai kurie internautai, gąsdindami neišvengiamais uždarymais ir privalomais skiepais, ėmėsi organizuoti kampaniją „nepakluskite“.

Šią informaciją jau paneigė faktų tikrintojai iš JAV dienraščio „USA Today“ ir naujienų agentūros AFP. PSO neįsakė nė vienai šaliai ruoštis karantinui ir net neturi tam įgaliojimų, patikino organizacijos atstovas.

Įspėjo dar 2017 m.

Vien šiemet visame pasaulyje pranešta apie daugiau nei 14 tūkst. b raupų, kuriais užsikrečiama nuo sergančių gyvūnų, taip pat – nuo žmonių artimo fizinio kontakto metu, atvejų, daugiau nei 500 mirčių. PSO rugpjūčio viduryje paskelbė, kad b raupų protrūkis yra pasaulinė ekstremalioji sveikatos problema.

VIDEO: PSO b raupų protrūkį paskelbė pasauline ekstremaliąja sveikatos problema

„Naujos b raupų viruso atmainos atsiradimas, spartus plitimas rytinėje Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) dalyje ir pranešimai apie atvejus keliose kaimyninėse šalyse kelia didelį nerimą, – tuomet pažymėjo organizacijos vadovas. – Be to, KDR ir kitose Afrikos šalyse pasireiškė kitų užkrato atmainų protrūkiai, todėl akivaizdu, kad norint sustabdyti šiuos protrūkius ir išgelbėti žmonių gyvybes būtina imtis koordinuotų tarptautinių atsakomųjų veiksmų.“

Tarptautinių sveikatos taisyklių nepaprastųjų situacijų komiteto pirmininkas prof. Dimie Ogoina savo ruožtu pabrėžė, jog atėjo laikas imtis ryžtingų veiksmų, kad istorija nepasikartotų. Šis Nigerijos infekcinių ligų specialistas turėjo omeny 2022 m. kilusį b raupų protrūkį.

D.Ogoina dar 2017 m. įspėjo apie galimą šios infekcijos protrūkį Nigerijoje, bet tuo metu jo nuogąstavimai nesulaukė deramo dėmesio.

Tarptautinio masto visuomenės sveikatos ekstremalioji situacija dėl b raupų paskelbta jau antrą sykį per dvejus metus. Bet pirmą kartą ši infekcija, anksčiau vadinta beždžionių raupais, žmonėms buvo nustatyta dar 1970 m. KDR.

Užpernai liepą buvo paskelbta ekstremalioji situacija, nes b raupai plito šalyse, kur anksčiau šis virusas nebuvo pastebėtas (jis laikomas endeminiu Centrinės ir Vakarų Afrikos šalyse). Mažėjant susirgimų atvejų ji buvo atšaukta 2023 m. gegužę, kai visame pasaulyje nuolat mažėjo susirgimų atvejų.

Neseniai pradėtas rengti vadinamasis Skubaus naudojimo sąrašas, kuris leistų skurdesnėms šalims greičiau gauti vakcinų nuo užkrato. PSO taip pat bendradarbiauja su valstybėmis ir vakcinų gamintojais dėl galimo jų dovanojimo, koordinuoja veiksmus su partneriais dėl vienodų galimybių gauti skiepų, terapijos, diagnostikos bei kitų priemonių.

PSO kartu paragino gamintojus paspartinti dviejų vakcinų nuo infekcijos gamybą ir paprašė valstybių, kurios turi atsargų, paaukoti jas šalims, patiriančioms ligos protrūkius.

Skaičiuojama, kad nedelsiant reikės 15 mln. JAV dolerių tam tikroms priemonėms įgyvendinti.

Pandemija negresia

Nei rugpjūčio 14-osios PSO pranešime, nei viešuose jos vadovo pasisakymuose neužsiminta apie jokį karantiną, per COVID-19 pandemiją patirtus uždarymus ar kitas ribojančias priemones. Nekalbėta ir apie „didelę tikimybę“, kad kils nauja pandemija.

Ekrano nuotr. iš „X“/Pasaulio sveikatos organizacija nenurodė valstybėms ruoštis didžiuliam karantinui, nes net neturi tokių galių
Ekrano nuotr. iš „X“/Pasaulio sveikatos organizacija nenurodė valstybėms ruoštis didžiuliam karantinui, nes net neturi tokių galių

Priešingai, teigiama, kad situacija dabar yra kitokia. B raupus sukeliantis orthopoxvirus giminės virusas plinta ne oru, kaip koronavirusas, o per glaudų kontaktą su oda arba per nešvarius skalbinius, todėl pandemijos tikimybė yra mažai tikėtina.

Mokslininkai, nors ir reiškia susirūpinimą dėl ligos plitimo bei ragina geriau koordinuoti veiksmus, pripažįsta, kad dar per anksti suprasti problemos mastą.

Teiginiai, neva PSO nurodė vyriausybėms ruoštis naujiems apribojimams ar net karantinui, kaip rašoma „The People’s Voice“ straipsnyje, yra neteisingi. Organizacija tokių įgaliojimų neturi, ji tik teikia visuomenės sveikatos rekomendacijas.

„PSO negali ir nenurodė vyriausybėms ruoštis „didžiuliams karantinams“ arba bet kokiems ribojimams dėl b raupų“, – dienraščiui „USA Today“ patvirtino atstovas spaudai Tarikas Jasarevičius.

Anot jo, būdama moksline ir technine organizacija PSO teikia technines konsultacijas bei paramą 194 valstybėms narėms. Šalys yra suverenios priimti sprendimus ir imtis veiksmų, susijusių su gyventojų sveikata.

Nei organizacijos rekomendacijose, nei kovos su b raupais nuostatose neminimi kelionių ar kitokie ribojimai. Priešingai, PSO net paragino specialiai neriboti kelionių.

„The People‘s Voice“ (buvęs „NewsPunch“), kurio tekstu paremta melagiena apie laukiantį karantiną, yra žinomas melagienų tinklalapis (čia, čia, čia).

15min verdiktas: melas. PSO ne tik neprašė, bet ir negali įsakyti atskiroms šalims įvesti karantiną. Ši melagiena paplito iš tinklalapio, kuriame nuolat skelbiama klaidinanti informacija.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas