Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar tikrai žinomas kardiologas prieš TV kameras buvo užpultas ir išvarytas iš studijos?

Ekspertai nuolat įspėja žmones neužkibti ant sukčių kabliuko, bet šie ir toliau vilioja lengvatikius. Naujausias pavyzdys – žinutė apie žinomą Lietuvos kardiologą, kuris buvo „išvarytas iš studijos, kai atskleidė širdies ir kraujagyslių ligų gydymo paslaptį“. Incidentas, kurio įrašu dalijamasi, įvyko Ukrainoje prieš keletą metų, o tokie sensacingi pranešimai paprastai naudojami apgaulingoms investicijų platformoms reklamuoti.
Iš tiesų konfliktas TV studijoje kilo Ukrainoje tarp parlamentaro Igorio Mosijčuko ir politologo Aleksandro Semčenkos
Iš tiesų konfliktas TV studijoje kilo Ukrainoje tarp parlamentaro Igorio Mosijčuko ir politologo Aleksandro Semčenkos / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Prisidengė LRT ženklu

Įrašas su intriguojančia antrašte – „Skandalas televizijos studijoje“ – sausį pasirodė vienoje „Facebook“ paskyroje.

Žemiau rašoma: „Garsus Lietuvos kardiologas gyvai užsipuolė atskleidęs baisią paslaptį...“, dar paraginta: „Perskaitykite istoriją, kol ji nebus ištrinta“ (tekstų kalba netaisyta).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie tariamai TV studijoje į muštynes patekusį mediką patikėjo ir kai kurie internautai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Žinia apie tariamai TV studijoje į muštynes patekusį mediką patikėjo ir kai kurie internautai

Po įrašu matyti tinklalapio adresas ir jame paskelbto teksto pavadinimas „Čia gydytoja pasakė visą tiesą“.

Virš įrašo dar pakomentuota: „Žinomas Lietuvos kardiologas buvo užpultas ir išvarytas iš studijos už tai, kad atskleidė širdies ir kraujagyslių ligų gydymo paslaptį“.

12 sekundžių trukmės klipe užfiksuoti ant žemės parkritę du vyrai ir dar keli aplink, bandantys juos pakelti. Iš aplinkos galima suprasti, kad veiksmas vyksta TV studijoje, tai patvirtina ir kampe matomas Lietuvos radijo ir televizijos logotipas.

Tačiau studijoje nematyti jokių televizijos ar konkrečios laidos ženklų, iš dekoracijų jos taip pat negalima atpažinti, neatrodo, kad matomi žmonės – galimai laidos vedėjas ir dalyviai – būtų žinomi Lietuvoje.

Paspaudus nuorodą atsidaro tuščias langas. Iš adreso (lei.mainnews.shop) panašiau, kad tai yra interneto parduotuvės, o ne Lietuvos naujienų tinklalapio, juoba lrt.lt, adresas.

Gali būti, kad šiame puslapyje tikrai buvo paskelbtas koks nors straipsnis, mat įrašu dalijosi kai kurie „Facebook“ vartotojai. Tačiau, jei tekste buvo pasakojama apie kažkokį mediką, kurio tariamos muštynės matyti klipe, istorija buvo sufabrikuota. Mat jos vyko seniai ir ne Lietuvoje.

Istorija apie kardiologą – metų senumo

Panašus įrašas „Facebook“ jau buvo pasirodęs pernai pavasarį. „Savaitės naujiena: Lietuvos sveikatos apsauga nenori rūpintis savo žmonėmis, daktaras sako visą tiesą!“ – tuomet skelbta prie panašios ištraukos su muštynėmis iš kitos TV laidos. Ekrane taip pat buvo matyti LRT ženklas.

Įraše buvo paminėta ir mediko pavardė. Toks gydytojas (taip pat kardiologas) iš tiesų dirba vienoje Lietuvos ligoninėje. Tuomet jis portalui 15min paneigė turintis ką nors bendro su įrašu.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Panaši žinia apie tariamai TV studijoje į muštynes patekusį mediką platinta ir pernai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Panaši žinia apie tariamai TV studijoje į muštynes patekusį mediką platinta ir pernai

Atvirkštinė vaizdo paieška pagal stopkadrą iš klipo mediko žodžius patvirtino – tai buvo ištrauka iš Ukrainos televizijos laidos „Žodžio laisvė“, rodytos 2022 m. vasario 18 d.

Tiesioginės transliacijos metu susikibo žinomas žurnalistas Jurijus Butusovas ir Aukščiausiosios Rados narys, Ukrainos nacionalsocialistų partijos lyderis Nestoras Šufryčius.

J.Butusovas užsipuolė parlamentarą, kai šis prieš pat Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą pareiškė, kad Kremliumi reikia rasti kompromisą. Ukrainiečiai netruko į jų konfliktą sureaguoti memais.

Panašus konfliktas buvo užfiksuotas ir pastaruoju metu paskelbtame įraše, kurį taip pat padeda rasti atvirkštinė vaizdo paieška.

Aukščiausiosios Rados narys iš „Radikaliosios partijos“ Igoris Mosijčukas tiesioginėje TV kanalo „NewsOne“ laikoje užpuolė politologą Aleksandrą Semčenką.

Parlamentaras pareiškė, kad pastarasis yra „Kremliaus propagandininkas“, gauna pinigų iš Rusijos. A.Semčenka atsikirto fraze „psichinis ligonis“.

Laidos dalyvių apsižodžiavimas tęsėsi, kol I.Mosijčukas sviedė į oponentą lazdą. Šis išsisuko, sugriebė politiką už kaklo ir pargriovė. Priešininkai kelis kartus smogė vienas kitam.

Šis incidentas įvyko 2018 m. gruodžio pabaigoje. Jokių pranešimų, kad kurioje nors laidoje būtų dalyvavęs mūsų šalies medikas ar tokias laidas būtų transliavusi LRT, nėra.

Ekrano nuotr. iš google.com/LRT jokios žinios apie tariamai TV studijoje į muštynes patekusį mediką neskelbė
Ekrano nuotr. iš google.com/LRT jokios žinios apie tariamai TV studijoje į muštynes patekusį mediką neskelbė

Įspėja saugoti savo pinigus

Panašūs įrašai ar reklamos socialiniuose tinkluose paprastai yra sukčių vilionė investuoti į apgaulingas investavimo platformas. Jų jau būta ne vieno, kai kuriuos yra aprašęs ir portalas 15min.

Taip pat skaitykite: Neapsigaukite: iš jūsų nori ne dėmesio istorijai apie dingusį Mykolą, o pinigų

Taip pat skaitykite: Socialiniuose tinkluose siaučiančių sukčių įrankiu tapo ir prezidentas, ir žiniasklaida

Taip pat skaitykite: Tragedija tapo pinigų šaltiniu: Mykolo istoriją sukčiai naudoja kaip jauką lengvatikiams

Taip pat skaitykite: Saugokite pinigus nuo sukčių: Dalios Grybauskaitės nuotrauka nereiškia lengvo pelno

Dezinformacijos analizės centras Debunk.org, išanalizavęs dešimtis tokių paskyrų ir šimtus melagingų reklamų, rudenį įspėjo, kad vyksta didžiausia dezinformacinė ir sukčiavimo ataka Lietuvoje.

Pagrindinis įrašų, kai imituojami populiarių portalų tekstai, naudojami jų ženklai, prisidengiama žinomais vardais ir pavadinimais, intriguojama sensacingais pavadinimais ir turiniu, kuriamos fiktyvios istorijos, tikslas – apgaulės būdu įtraukti „Facebook“ vartotojus į fiktyvias investavimo schemas.

Lietuvos bankas (LB) yra įspėjęs, kad iš pradžių investicija gali pasirodyti labai sėkminga, uždarbis sąskaitoje didėja, bet tuomet staiga dingsta ir lėšos, ir dėmesį rodę konsultantai.

Dėl to pirmiausia siūloma vengti pasiūlymų investuoti į rizikingas priemones, nesuprantamus produktus, pasidomėti siūlomais produktais.

Taip pat skaitykite: Sukčiai lengvatikių ieško pasitelkdami žinomų žmonių vardus ir veidus

Jei, bandant prisijungti prie investavimo sistemos, reikia pereiti kelis puslapius, tai yra ženklas, kad būtina atkreipti dėmesį.

LB interneto svetainėje galima patikrinti, ar investavimo paslaugas siūlanti įstaiga turi reikiamą licenciją ir gali teikti paslaugas Lietuvoje, nėra įtraukta į „juodąjį“ sąrašą.

Taip pat skaitykite: 20 milijonų eurų: tiek per metus lietuviai atidavė sukčiams

Kaip suprasti, kad gali apgauti sukčiai

  • Žadama greita grąža, o pasiūlymo laikas „labai ribotas”.
  • Sulaukiate įkyrių pasikartojančių skambučių su siūlymu investuoti.
  • Pasiūlymas galioja tik jums ir juo prašoma su nieko nesidalinti.
  • Pasiūlyta aplankyti interneto svetainė neturi saugumo sertifikatą žyminčios spynelės arba bendraujama susirašinėjimo programėlėmis („Viber”, „WhatsApp”).
  • „Brokeris” siūlo viską sutvarkyti už jus, tereikia pateikti el. bankininkystės, kortelės ar asmens dokumento informaciją. O gal prašo atsisiųsti programą (dažniausiai „AnyDesk”) ir prisijungti prie interneto banko, neva padės greitai viską „sutvarkyti”. Neskubėkite suteikti atstovavimo teisių „agentui”. Tikri tarpininkai padeda savo žiniomis, o ne mygtukų paspaudimu už klientą.

15min verdiktas: melas. Įraše, kuriuo viliojama paskaityti straipsnį apie Lietuvos kardiologą, esą išvarytą iš TV studijos, kai galimai susimušė su dalyviais, užfiksuota situacija buvo nufilmuota prieš keletą metų Ukrainoje. Jis greičiausiai tėra būdas privilioti lengvatikius r apgaulingą investicijų platformą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas