Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
06 25

Ar triumfo šūksniai pagrįsti? Gynybai surinkta mažiau, nei tikėtasi

Seimo ir Vyriausybės politikai skleidė triumfo nuotaikas, kai parlamentas sutarė dėl papildomų priemonių didinti krašto apsaugos biudžetą. Žingsnelis pirmyn žengtas, bet gerokai mažesnis, nei tikėtasi pradedant derybas – gynybai surinkta 100 mln. eurų mažiau, nei planuota. O pagal krašto apsaugos finansavimą dabar atsiliekame ne tik nuo Lenkijos, bet ir nuo Latvijos bei Estijos – visos šios šalys jau viršija 3 proc. BVP rodiklį.
Trumpo nuotolio oro gynybos sistema NASAMS
Oro gynybos sistema NASAMS / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Gegužės pabaigoje, kai Vyriausybė pritarė Finansų ministerijos paruoštam Valstybės gynybos fondo įstatymo projektui, premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad dėl jo sutarė ne tik valdančiųjų koalicija, o laikui bėgant šalies gynybai gali atsirasti ir kitų poreikių ar prioritetų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Tuo metu buvo skaičiuojama, kad, pagal siūlomus pakeitimus, papildomai gynybos finansavimas kitąmet galėtų išaugti 297,8 mln. eurų, 2026 metais 421,2 mln., o 2027-aisiais – 436,5 mln. Į šiuos siūlymus dar nebuvo įtrauktas savivaldybių indėlis po 25 mln. eurų kasmet.

Vis dėlto, gynybos biudžetas tokių reikšmingų įplaukų artimiausiais metais nesulauks, o dalis pirkinių bus finansuojama skolintomis lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius