Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 06

Artėja mitingo diena: ar jis vyks teisėtai?

Teismas nusprendė nestabdyti savivaldybės sprendimo neleisti įvykti rugsėjo 10 dieną sostinėje prie Seimo planuotam mitingui prieš valdžios veiksmus valdant koronaviruso pandemiją. Mitingo organizatoriai sako, kad šiuo metu svarsto kelis variantus, kaip renginys galėtų vykti. Savivaldybė tikina, kad ji neriboja teisės į susirinkimus, tačiau galutinį sprendimą priims įvertinusi saugumo rizikas.

Apie tai laidoje „15/15“ – pokalbis su asociacijos „Lietuvos Šeimų Sąjūdis" vadovu Raimondu Grinevičiumi ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Adomu Bužinsku.

Laukia nuo 7 iki 15 tūkstančių žmonių

– Pone Grinevičiau, kur jūs planuojate vykdyti mitingą?

– Pirmiausia mes žiūrėsime savivaldybės sprendimą, žiūrėsime teismo sprendimą ir spręsime, ar vien Katedros aikštėje daryti ir, gavus teismo palankų sprendimą, spręsime patys – gal daryti dvejose vietose.

Vienoje vietoje su mažesniu kiekiu žmonių, kitoje vietoje su didesniu kiekių žmonių.

– Ar jūs esate numatę žmonių skaičių, kuris galimai rinksis prie Katedros ir prie Seimo?

– Mes buvome pateikę prašymą nuo 7 iki 15 tūkstančių, tai kaip ir numatytas skaičius.

Bet žiniasklaidos iniciatyva, politikų iniciatyva ir visų kitų, kurie nesuinteresuoti šio mitingo rengimu, išsirutuliojo tokia situacija, kad šiuo momentu žmonių skaičiaus negalima prognozuoti, nes viešoje erdvėje labai daug nuomonių.

Netgi piliečiai, kurie nedalyvavę protestuose, jie pasirengę važiuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Raimondas Grinevičius

– Pone Bužinskai, jūsų noriu paklausti apie tai, ką kalbėjo ponas Grinevičius dėl laukimo iki paskutinės minutės. Kodėl buvo laukta iki šios savaitės, kai mitingas jau penktadienį ir sprendimai įvyks paskutinę dieną?

– Būtų laukimas iki paskutinės minutės, jeigu mes būtume rugsėjo 9-ąją susikvietę organizatorius.

Mes pakvietėme iškart kitą dieną po to, kai gavome iš trečiųjų institucijų atsakymus, tai yra iš Valstybės saugumo departamento (VSD).

Pakvietėme pirmą dieną po to, kai gavome visą papildomą informaciją, kurią žadėjome visuomenei, kad jos prašysime ir, kad gausime.

Aš suprantu, kad visada yra noras, kad per dieną viskas susisuktų, bet čia jau mes esame įpareigoti ne tik savo veiksmų, kadangi yra ir kitos institucijos įtrauktos į tą procesą, todėl mes laukiame atsakymo iš jų.

Atsižvelgė į pastabas

– Kalbant apie trečiadienį įvyksiantį posėdį ir sprendimą dėl mitingo Katedros aikštėje, kokį sprendimą jūs prognozuojate?

Labai didelėmis prognozėmis neužsiimsiu, gal tai ir nebūtų atsakinga.

Bet kokiu atveju kviesime organizatorius, kviesime policijos atstovus ir atsiklausime arkivyskupijos nuomonės, kadangi šalia yra ir pamaldų vieta, kad suderintume tuos visus dalykus, kad jie nesikirstų.

Bet vėlgi, kaip ir minėjau, į tas pastabas, kurias mes praėjusiame susitikime pasakėme, organizatoriai, prašydami naujo leidimo ar suderinimo susirinkimui, atsižvelgė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

– Kokios konkrečiai pastabos buvo, į kurias buvo atsižvelgta, kurios galbūt pakeistų jūsų sprendimą, kad galėtumėte leisti mitingui vykti Katedros aikštėje?

– Prašoma yra kita vieta, yra mažesnis maksimalus žmonių skaičius, trumpesnis renginio laikas, atsisakyta žygiavimo per Gedimino prospektą, kas iš principo palengvina situaciją tiek pareigūnams, tiek ir savivaldybei norint užtikrinti saugumą regione.

– Ar yra kažkokių priežasčių, tokių argumentų, kaip, pavyzdžiui, praeitą kartą buvo dėl riaušių, dėl tikimybės, kad gali kilti riaušės, ar jūs vis tiek nematote ir negaunate tokios informacijos?

– Tai gal dar būtų anksti komentuoti. Bet miesto tikslas yra leisti visiems vykdyti savo teisę į susirinkimus, reikšti politinę nuomonę, bet lygiai taip pat užkardyti visas įmanomas grėsmės, kad neįvyktų šie smurtiniai veiksmai, nenukentėtų aplinkiniai žmonės, tie patys protesto dalyviai ir panašiai.

Kaip ir minėjau, praėjusį kartą mes matėme tas grėsmes dėl tam tikrų objektyvių dalykų, kaip skaičius, vieta, laikas ir panašiai.

Tai, kas yra parašyta VSD ataskaitoje – tos aplinkybės bet kokiu atveju nesikeis, bet visos likusios rizikos, kurias mes minėjome, jos pakankamai reikšmingai keičiasi.

Koks bus tiksliai sprendimas trečiadienį, aš pasakyti negaliu, bet faktas, kad, kaip ir minėjau, tiek, kiek renginio organizatoriai į tai atsižvelgė, tiek ir mes atsižvelgsime.

Visą interviu ir daugiau aktualijų laidos „15/15“ įrašų rasite videogalerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas