Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 04

Artėjant savaitgaliui – įspėjimas, kur geriau nesimaudyti: Vilniuje toks ežeras vienas

Savaitgalis žada būti karštas – Vilniuje prognozuojama iki 30-31 laipsnio karščio. Tad daugelis ieškos vandens telkinio, kuriame galėtų atsigaivinti. Tačiau ar visur tai daryti saugu dėl vandens kokybės? Populiariausiose maudyklose vanduo nuolat tikrinama. Šiuo metu Vilniuje vienas ežeras neatitinka nustatytų normų, tad bristi į jį nerekomenduojama. Nors ši maudykla turbūt viena populiariausių sostinėje.
Salotės ežeras
Salotės ežeras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vasara persirito į antrą pusę. Tačiau pirmasis rugpjūčio savaitgalis žada palepinti išties vasariška kaitra.

Vilniuje termometrų stulpeliai, kaip prognozuojama, kils iki 30-31 laipsnio. Panašiai bus ir Kaune, Panevėžyje, bent sekmadienį – ir Klaipėdoje bei Šiauliuose.

Tad nors išmaudyti savaitgalį gali ir trumpos liūtys, vis dėlto turbūt dauguma ieškos atokvėpio prie vandens telkinių. O ten traukiant pravartu pasitikrinti, ar ežero, tvenkinio, upės vanduo atitinka nustatytas higienos normas.

Normas atitinka vanduo ne visur

Tokius tyrimus atlieka Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras, nuolat skelbiantys tyrimų rezultatus. Yra bent keletas maudyklų, kur maudytis nerekomenduojama, o kai kur ir draudžiama.

„Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras informuoja, kad liepos mėnesio antroje pusėje gauta informacija apie 119 maudyklų iš 121 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų vandens kokybę. Vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normos HN 92:2018 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų (nustatytų mikrobiologinių parametrų) Kauno marių I-ojo, Kuršių marių ties Kintais, Žeimenos upės Pabradėje ir Salotės ežero paplūdimių maudyklose.

Liepos 24 d. Kauno marių I ir Kauno marių II paplūdimių maudyklose, atlikus melsvabakterių tyrimus, nustatyta didelis kiekis melsvabakterių mililitre vandens, todėl Kauno marių I paplūdimio maudykloje rekomenduojama nesimaudyti, o Kauno marių II paplūdimio maudykloje draudžiama maudytis.

Vandens kokybė neatitiko higienos normos reikalavimų Kauno marių I-ojo, Kuršių marių ties Kintais, Žeimenos upės Pabradėje ir Salotės ežero paplūdimių maudyklose.

Liepos 17 d d. Kuršių marių ties Kintais maudykloje aptiktas 1,4 karto didesnis nei leidžiama žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens, liepos 18 d. Kauno marių I-ojo paplūdimio maudykloje nustatytas 1,7 karto didesnis nei leidžiama žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens, Žeimenos upės Pabradėje maudykloje − 1,6 karto didesnis nei leidžiama žarninių lazdelių kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens, liepos 31 d.

Salotės ežero maudykloje – 1,4 karto didesnis nei leidžiama žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens. Liepos 21 d. pakartotinai atlikus mikrobiologinių parametrų tyrimus Kauno marių I paplūdimio, liepos 27 d. Kuršių marių ties Kintais maudyklose vandens kokybė atitiko higienos normos reikalavimus.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežeras
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežeras

Kol kas nėra gauta tyrimų rezultatų apie Širvintų ir Molėtų maudyklų vandens kokybę“, – teigia Higienos institutas.

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal du mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens.

Salotėje nustatyta, kad „žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml neatitinka HN 92:2018 verčių“ – tų vienetų nustatyta 140 šimte mililitrų. Žarninių lazdelių – 440/100 ml, tad iki normos ribos, kuri yra tūkstantis, dar toloka.

Nustačius trumpalaikę taršą, per 72 valandas turi būti paimtas papildomas mėginys vandens kokybės tyrimams atlikti, kuris patvirtintų taršos įvykio pabaigą, ir dar vienas mėginys – praėjus 7 dienoms po trumpalaikės taršos pabaigos.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežeras
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežeras

Visų nuolat tiriamų maudyklų vandens kokybę galite pasitikrinti čia.

Paiso ne visi

Salotės ežero paplūdimys Vilniuje – vienas populiariausių sostinėje. Čia šiuo metu stovi įspėjimas, kad maudytis nerekomenduojama. Tik ar visi jo paiso?

Kaip 15min sakė Vilniaus paplūdimius prižiūrinčios bendrovės „Grinda“ Miesto tvarkymo departamento vadovas Egidijus Jokubauskas, nustačius paplūdimio vandens taršą yra pastatomas skelbimas su rekomendacija nesimaudyti.

„Tikrai yra dalis poilsiautojų kurie laikosi rekomendacijos, bet yra ir tokių, kurie nepaiso nieko ir maudosi“, – neslėpė jis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežeras
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Salotės ežeras

Iš viso „Grinda“ Vilniuje prižiūri 13 viešųjų Vilniaus miesto paplūdimių: Valakampių I, Valakampių II, Žirmūnų, Vingio parko, Grigiškių (Vokės), Salotės, Balsio (Žaliųjų ežerų), Balžio I, Balžio II, Tapelių I, Tapelių II Gilužio ir Dvarčionių paplūdimius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas