Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 22 /15:54

„AstraZeneca“ vakcina paskiepytas A.Dulkys: artimiausios trys savaitės Lietuvai bus išbandymas

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Naujosios Vilnios poliklinikoje pirmadienį buvo paskiepytas „AstraZeneca“ vakcina. Ministras ragino visus, kam dabar priklauso, skiepytis, nes ateinančios trys savaitės Lietuvai taps išbandymu. Ministro teigimu, kai kuriuose Lietuvos regionuose situacija yra prasta. „Dvi – trys savaitės mums yra labai svarbios, kad mėgintume sustabdyti tą galimą bangą, kuri, deja, nuvilnijo per kitas valstybes“, – pabrėžė A.Dulkys.

„Ne taip dažnai turiu galimybę būti be švarko, pasimėgausiu. Puikiai jaučiuosi. Kaip tame filmuke sako: bakst ir viskas“, – po dūrio juokavo ministras.

Ministro teigimu, į klausimą, kiek laiko po skiepo žmogus bus apsaugotas nuo viruso, gautinio atsakymo vis dar nėra.

„Gali būti tam tikro sezoniškumo. Ir aš pats ne kartą esu sakęs, kad tai gali tapti mūsų gyvenimo rutina. O kaip dažnai – bus matyti. Gali būti, kad kaip ir su visais skiepais, jie turės tam tikrą cikliškumą, kaip ir virusas turi savo gyvenimo ciklą“, – sakė jis.

Ministras pabrėžė, jog, reikia pripažinti, kad per visą Europą nuvilnijusi neigiamų „AstraZeneca“ vertinimų banga, neprisidėjo prie vakcinos geros reputacijos.

„Sveikatos apsaugos ministerija nėra reklamos agentūra, visų pirma žmonių saugumas yra pagrindinis dalykas. Vis daugiau randame atsakymų į klausimus ir JAV tyrimai sako, kad beveik 80 proc. ši vakcina efektyvi beveik visų netikėtumų atžvilgiu. Kas dar džiugiau, kad ji praktiškai 100 proc. užtikrina apsaugą nuo pačių sunkiausių ligų ir nuo mirties“, – pabrėžė ministras.

Ministro teigimu, nepanaudotų šiuo metu turime 40 tūkst. „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

Anot A.Dulkio, šią savaitę Lietuva laukia apie 40 tūkst. dozių „Pfizer“ vakcinos siuntos, o iš viso šią savaitę sandėliuose turėtų atsirasti 90-100 tūkst. vakcinų dozių.

Ministras ragino vakcinavimo centrus kuo greičiau jas sunaudoti.

Jo teigimu, šiuo metu svarstoma į prioritetinių grupių sąrašą įtraukti švietimo darbuotojus, kad būtų galima dar labiau atverti šią sritį.

Artimiausios savaitės taps išbandymu

„Raginu visus, kam priklauso, pasiskiepyti. Artimiausios trys savaitės Lietuvai bus išbandymas. Dviejuose trečdaliuose ES valstybių šiuo metu didėja sergamumas, dviejuose trečdaliuose Lietuvos savivaldybių pradėjo augti skaičiai, Vilniaus regione sugrįžome į ligoninių pilnėjimą“, – pabrėžė jis.

Ministras priminė, kad Marijampolėje, Vilniaus regione tyrimai rodo britiškosios viruso atmainos įsigalėjimą.

„Tai yra labai pavojinga. Taip kad dvi – trys savaitės mums yra labai svarbios, kad mėgintume sustabdyti tą galimą bangą, kuri, deja, nuvilnijo per kitas valstybes“, – kalbėjo jis.

A.Dulkys pabrėžė, kad savaitgaliais panaudojamų vakcinų kiekiai yra netenkinantys.

Pavyzdžiui, Lietuvos statistikos departamento duomenimis, sekmadienį pirmąja skiepo doze vakcinuoti 10 žmonių, antrąja – 18.

„Ne, netenkinančios, rytoj turime susitikimą su savivaldybių vakcinacijos centrais. Ruošiamės tartis ir jau kviesime pradėti darbą ir šeštadieniais, ir sekmadieniais. Šiandien situacija jau yra kita, jau turime pradėti dirbti ir šeštadieniais, ir sekmadieniais“, – paklaustas, ar tenkina vakcinavimo tempai savaitgaliais, sakė ministras.

Jo teigimu, iki šiol tai nebuvo daryta sąmoningai, nes su tais kiekiais, kurie buvo anksčiau, būdavo pilnai susitvarkoma ir paprastomis darbo dienomis.

Kada prasidės masinis vakcinavimas?

Pirmadienio rytą SAM viceministrė Jurgita Grebenkovienė atskleidė, kad masinė vakcinacija, kuri buvo planuojama nuo gegužės, turės prasidėti vėliau.

Apie tai paklaustas A.Dulkys sakė, kad jam gaila, jog „AstraZenecos“ vakcinos kovo mėnesiui tiekimas sumažintas 40 proc.

„Ta žinia atitolina norą pradėti masinį vakcinavimą. šią savaitę planuojame atnaujinti vakcinavimo grafiką sudėdami visas žinias į vieną vietą, ką mes turime iš gamintojų šiuo metu“, – kalbėjo jis.

Dėl politikų skiepijimo apsisprendė po sukrėtimo

A.Dulkio teigimu, politikams ir aukščiausiems šalies vadovams anksčiau nesiūlyta skiepytis ir rodyti pavyzdį, nes nebuvo pakankamai vakcinų.

„Kai vakcinos kaupiasi, laikas parodyti pavyzdį“, – patikino jis.

Pirmadienį „AstraZeneca“ vakcina buvo paskiepyta premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen bei prezidentas Gitanas Nausėda.

Sprendimą paskiepyti aukščiausius šalies vadovus, ministrus, Seimo narius sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys priėmė praėjusį ketvirtadienį, kai atnaujino skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Antradienį popiet dalyvaudamas Vyriausybės pusvalandyje Seime A.Dulkys abejones dėl „AstraZeneca“ vakcinos vadino emocijomis ir net pabrėžė, kad kai tik galės, ir pats skiepysis būtent šia vakcina.

Todėl daugelį nustebino tai, kad praėjus vos kelioms valandoms ministras sušaukė spaudos konferenciją ir pranešė, kad Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendavimu stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Tai jis padarė likus dviem paroms iki laukto Europos vaistų agentūros (EVA) sprendimo dėl šios vakcinos.

Ketvirtadienio vakarą agentūra patikino, kad vakcina saugi, tad ministras pranešė, kad nuo penktadienio ryto vakcinacija ja yra atnaujinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas