Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Aštrus kirtis nepakenkė: V.Landsbergis užstoja anūką nuo kritikos

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis remia savo anūko užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio kandidatūrą į Europos komisarus, nepaisant to, kad G.Landsbergis aštriai atsikirto į V.Landsbergio kritiką partijai dėl nusimušusio moralinio kompaso.
Vytautas Landsbergis ir Gabrielius Landsbergis
Vytautas Landsbergis ir Gabrielius Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Landsbergis savo poziciją trečiadienį paskelbė savo paskyroje „Facebook“.

„Taip matau: Gabrielius eina su geroka našta, o kas dėl naujų pareigų ir atsakomybių – seka savo senelio pavyzdžiu.

Jeigu aš reikalingas, jei mane siūlote, kviečiate ir deleguojate – sutinku, dirbsiu. Jei siūlote kitą asmenį – linkiu sėkmės, neraudu ir nekerštauju.

Turiu savo muziką, studentus, kuriuos mėgstu, ir Čiurlionį, kurį taip pat mėgstu. Turiu pradėtų įdomių kultūros istorijos darbų – užteks ir užteks. O dar Lietuvos atgimimo džiaugsmas! Yra kas veikti.

Todėl pritariu Gabrieliaus laikysenai, kai jam teko ir tenka ištverti keistus spaudimus: pirmiausia pasakyk, ar nori, ar trokšti tų pareigų?

Buvo akimirkų, kai turėjau vis dėlto atsakyti: ar sutinki būti kandidatu? Tačiau tik tada, kai rasdavosi keliančių mane kandidatu. Jūsų iniciatyva, aukštieji igaliotiniai.

A.M. Brazauskas: sutinku.

V. Landsbergis: sutinku.

Seka balsavimas. Galbūt deputatai tariasi tarpusavy, tai jau jų reikalas.

Todėl pritariu Gabrieliaus laikysenai, kai jam teko ir tenka ištverti keistus spaudimus: pirmiausia pasakyk, ar nori, ar trokšti tų pareigų?

O gal jūs normaliai pasakykit, ar siūlote? Tai kur kas paprasčiau, ir jokio pažeminimo, jei nesiūlote. Yra kas veikti. Buvau ir vadovas, ir eilinis parlamentaras ir Vilniuje, ir Briuselyje.

Esu jau pasisakęs ir galiu pakartoti nuomonę, kad Gabrielius tinka ES komisaro pareigoms nuo Lietuvos. Pati Lietuva – sudėtingesnė. Jei šiuo pasisakymu kenkiu jo kandidatūrai, tai tokia, regis, mūsų dalia. Savaime. Dar kartą atsiprašau“, – rašo V.Landsbergis.

I.Šimonytė neskuba

Nors dalis valdančiųjų konservatorių kaltina prezidentą Gitaną Nausėdą blokuojant jų partijos lyderio G.Landsbergio kandidatūrą į Europos komisarus ir teigia, jog dėl to gali nukentėti Lietuvos galimybės gauti įtakingą postą, premjerė I.Šimonytė niekur neskuba.

Premjerė, trečiadienį kalbėdama apie kol kas nepateiktą Lietuvos kandidatą į Europos Komisiją (EK), sako, kad nebūtinai reikia skubėti tai daryti.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su Ingrida Šimonyte
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda susitiko su Ingrida Šimonyte

„Gal tas pasipiktinimas yra natūralus, nes pasipiktinti manimi ar konservatoriais yra gero tono ženklas, bet reikia suprasti, koks tai yra procesas. Čia yra sudėtingos derybos, kur nebūtinai yra išmintinga pirmam išbėgti, nei yra gerai paskutiniam būti“, – trečiadienį žurnalistams kalbėjo I.Šimonytė.

Taip ji sakė mažiesiems koalicijos partneriams „laisviečiams“ ir liberalams besitikint artimiausiu metu išgirsti konservatorių siūlomą kandidatą ir teigiant, jog pavėlavusi šalis liks su nesvarbiu portfeliu.

Premjerė trečiadienį su prezidentu Gitanu Nausėda sakė aptarusį procesą dėl eurokomisaro, tačiau detaliau komentuoti jį atsisakė.

Šalies vadovas antradienį buvo pareiškęs, kad jo nepavyks apeiti derybose dėl to, ką Lietuva turėtų deleguoti dirbti Europos Komisijoje.

G.Landsbergio atkirtis seneliui

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis sekmadienį anūko pastabų sulaukė, kai paragino partiją skirti didelį dėmesį etikos klausimams po Monikos Navickienės ir čekiukų skandalų.

Anot profesoriaus, konservatorių krizės kyla iš pačios partijos „silpnybių ir nedorybių“.

Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis

TS-LKD dabartinis pirmininkas Gabrielius Landsbergis šeštadienį tikino, kad tai nėra pirmas kartas, kai jo senelis reiškia kritiką bendražygiams

„Ne pirmas kartas, sakyčiau. Aš tik manau, kad tai yra etapas, kur profesoriui reikėtų atminties supurtymo. Kiek atsimenu, dar tada mačiau jį Europos Parlamente, tai tos išmokos lygiai taip pat būdavo naudojamos ir parlamentinės lėšos nebuvo jam svetimos. Tai nežinau“, – žurnalistams sakė G.Landsbergis.

Šis jo pasisakymas sulaukė visuomenės veikėjų ir opozicijos atstovų kritikos dėl nepagarbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius