Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Atmerk akis – patikrink veisėją“: tokiu šūkiu VMVT šiemet kviečia pasitikti gyvūnų globos dieną

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) spalio 4-ąją, Tarptautinę gyvūnų globos dieną, siekia atkreipti dėmesį į sąmoningą ir atsakingą augintinių įsigijimą. Šių metų VMVT socialinės akcijos šūkis – „Atmerk akis – patikrink veisėją“ akcentuoja pirkėjo atsakomybę, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Jauni šuniukai Labradorai
Jauni šuniukai Labradorai / 123RF.com nuotr.

Dažnai dėl finansinių paskatų, susigundžius mažomis kainomis, nepastebima arba nenorima matyti nelegalaus ir gyvūnų sveikatai kenkiančio veisimo ir perkami pigesni augintiniai, taip pat atvežti ir trečiųjų šalių, kuriems neretai tenka įveikti ilgus atstumus, keliauti prastomis sąlygomis.

„Naminių gyvūnų skaičius visoje Europoje auga nuolat – skaičiuojame, kad mūsų žemyne gyvena apie 106 mln. šunų, 129 mln. kačių ir daugiau nei 100 mln. įvairių kitų augintinių: paukščių roplių, žuvų. Vien Lietuvoje šiuo metu registruota daugiau nei 400 tūkst. šunų, kačių ir šeškų. Taip pat prekyba šunimis ir katėmis yra paklausi ir pelninga veikla – apskaičiuota metinė šunų ir kačių pardavimo vertė ES siekia 1,3 mlrd. eurų. Dėl didelės paklausos, gyvūnų augintinių veisimas ir vėliau pardavimas ypač patraukli veikla norintiems užsiimti nesąžininga ar net neteisėta verslo praktika.

VMVT nuotr./„Atmerk akis – patikrink veisėją“
VMVT nuotr./„Atmerk akis – patikrink veisėją“

Nelegalūs veisėjai nesilaiko taisyklių ir teisės aktų reikalavimų, taigi dažnai ir gyvūnų gerovės. Tikrai ne retas atvejis, kai siekiant kuo daugiau pasipelnyti, gyvūnai veisiami tam nepritaikytose patalpose, būna išnaudojami, pateles verčiant vesti vadas daug dažniau nei leistina, nesudarant galimybių jai atsigauti po buvusios vados, o tokiu atveju ir jaunikliai dažnai gimta silpni bei ligoti. Todėl prieš įsigyjant šunį ar katę labai svarbu ne tik pasitarti su šeima, bet ir pasidomėti veisėjo reputacija, augintinių veisimo sąlygomis.

Tai padaryti pakankamai paprasta: nuvykite pas veisėją, apžiūrėkite visą vadą, jauniklių motiną ir įsitikinkite, kad gyvūnai auga tinkamai. Kilus įtarimui ar klausimams, visuomet rekomenduojame pasikonsultuoti su VMVT specialistais. Nepalaikykite šešėlinio verslo, kuris išnaudoja gyvūnus“, – teigia VMVT Gyvūnų gerovės skyriaus vedėja Gintarė Mockevičienė.

Perkant augintinį atsakomybė už tinkamą pasirinkimą tenka ne tik veisėjui, bet ir pirkėjui. Kiekvienas, nusprendęs įsigyti augintinį, turi įsitikinti, kad gyvūnas atkeliauja iš patikimo veisėjo, kuris laikosi visų reikalavimų ir rūpinasi gyvūnų gerove bei sveikata.

Minint Pasaulinę gyvūnų dieną, spalio 4-ąją, 10 val. VMVT organizuoja renginį ir kviečia prisijungti prie tiesioginės transliacijos VMVT Facebook paskyroje. Renginio metu specialistai aptars gyvūnų gerovės pasiekimus ir iššūkius, su kuriais teko susidurti 2023 m. LSMU dėstytojas dr. Vytautas Ribikauskas pasidalins įžvalgomis apie pasaulines tendencijas gyvūnų priežiūros srityje, o gyvūnų elgsenos specialistė Laura Abraškevičiūtė papasakos apie pagalbą jautriems ir bailiems šunims.

Po pranešimų bus paskelbti, šiemet išrinkti, gyvūnų gerovės herojai, prisidėję gyvūnų gerovės gerinimo Lietuvoje. Šia akcija, VMVT siekia įkvėpti pokyčius ir skatinti atsakingą požiūrį į gyvūnų gerovę, keičiant nusistovėjusias nuostatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas