Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atminimo vakaras Kaune kviečia susitelkti ir prisiminti

Lietuvos žydų genocido atminimo dienos, rugsėjo 23-iosios, vakarą nuo 18 valandos visuomenė kviečiama susiburti Kauno IX forto muziejuje – nemokamai apsilankyti Holokaustą pristatančiose ekspozicijose ir dalyvauti atminimo eisenoje, rašoma Kauno IX forto muziejaus pranešime spaudai.
IX fortas ir monumentas nacizmo aukoms atminti
IX fortas ir monumentas nacizmo aukoms atminti / Karolinos Jurevičiūtės nuotr.

Prarastoji visuomenė

Šią datą, pasak Kauno IX forto muziejaus direktoriaus Mariaus Pečiulio, mes prisimename kaip per labai trumpą laiką, nacistinės okupacijos metus, prarastą svarbią Lietuvos visuomenės dalį – žydų tautą. Anot jo, kartkartėmis stebint viešąją erdvę tenka išvysti formuluotes, kad vienos ar kitos atmintinos dienos minėjimas mus „verčia“ prisiminti, „verčia pagalvoti“, „verčia paminėti“.

„Atminties dienos nieko „neverčia“. Jomis siekiama atkreipti dėmesį, ugdyti sąmoningą norą prisiminti, pagarbą prieš mus gyvenusiems. To siekiame Kauno IX forto muziejuje ir šiais metais organizuodami atminimo vakarą bei kviesdami visuomenę dalyvauti, pagerbti Holokausto aukas. Mes kviečiame visus – ateikite, aplankykite IX fortą, muziejaus ekspozicijas bei tyliai ramybėje visi nueikime prie masinių žudynių lauko prisimindami tūkstančius žmonių be kaltės, per prievartą priverstus palikti šį pasaulį“, – sako pašnekovas.

Jolantos Levinaitės nuotr./Atminimo vakaras Kaune
Jolantos Levinaitės nuotr./Atminimo vakaras Kaune

Nacių okupacijos laikotarpiu IX forte nužudyta apie 30 tūkstančių žydų. Žmonių, kurių gyvybės buvo brutaliai nutrauktos, gyvenimą ir likimus, Holokausto įvykius Lietuvoje ir IX forte atskleidžia autentiškose forto kamerose įrengtos ekspozicijos. Rugsėjo 23-iosios vakarą nuo 18.00 iki 20.00 valandos jas bus galima aplankyti nemokamai. Ekspozicijas pristatys ir jų kontekstą lankytojams plačiau paaiškins muziejaus specialistai. Vakarą užbaigs meninė programa, kurią atliks aktorius Dainius Svobonas ir VDU Muzikos akademijos studentai, ir Holokausto aukoms pagerbti skirta atminimo eisena nuo IX forto iki masinių žudynių lauko. Į eiseną kviečiama atsinešti atminimo žvakutę ar akmenuką.

„Žydų tautos tradicijoje akmuo vaidina svarbų vaidmenį. Yra net keletas paaiškinimų, bet pirmiausia tai amžinumo bei atminties simbolis. Dėl šios priežasties žydų palaidojimo vietose matome padėtas ne gėles, bet akmenis. Gėlės gražios, tačiau jos trapios, greitai nuvysta. Tuo tarpu akmuo – tai, kas amžina, kaip ir atmintis apie į kitą pasaulį iškeliavusius žmones“, – sako M.Pečiulis.

Pareiga – atminti

Anot jo, Kauno IX forto muziejus yra dinamiška kultūros įstaiga, nuolat atnaujinanti savo ekspozicijas bei parodas.

„Tokiu būdu mes skatiname lankytis muziejuje reguliariai, orientuojamės ne tik į naujus, bet ir siekiame išlaikyti esamus muziejaus paslaugų vartotojus“, – pabrėžia direktorius.

Viena iš naujausių muziejaus ekspozicijų – „Pabėgimas iš IX forto“, skatinanti atidžiau pasižiūrėti į nacistinės okupacijos metu 1943 m. įvykusį IX forte įkalintų pasmerktųjų pabėgimą. Pasak M.Pečiulio, jautriai, meninėmis formomis perteikta tema nepaliks abejingų. Apie šią ir kitas ekspozicijas atminimo vakaro dalyviai galės sužinoti išsamiau.

„Muziejaus lankytojai turės galimybę pabendrauti ir su muziejaus specialistais, kurie plačiau papasakos apie IX fortą, jo erdvėse pristatomas istorines temas“, – sako pašnekovas.

Rugsėjo 23 dieną prieš atminimo eiseną ištraukas apie tragišką Nachmano Šapiros šeimos likimą skaitys aktorius Dainius Svobonas.

„Tai kraupus, kontraversiškas mūsų istorijos puslapis. Sunkiai suprantamas. Daugelis nedovanotinų dalykų pasaulyje vyko iš keršto. O šis jausmas gimdo naują kerštą. Nutraukti grandinę gali tik atleidęs, o atsiprašyti – nulenkęs galvą“, – kalba aktorius.

Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Gercas Žakas sako, jog istorijos ištaisyti nepavyks, todėl belieka jos nepamiršti.

„Atminti žuvusius ir juos gelbėjusius yra mūsų pareiga. Būtų prasminga šią dieną prisiminti ir mokyklose, nes per Holokaustą nužudyti tūkstančiai mūsų šalies piliečių“, – sako pašnekovas.

Į atminimo vakarą tikimasi suburti skirtingas kartas – nuo moksleivio iki senjoro, taip skatinant domėjimąsi Holokausto įvykiais ir užtikrinant, kad jie nebūtų pamiršti. „Kartu su partneriais bendram prisiminimui siekiame sutelkti vietos bei švietimo bendruomenę. Kauno žydų bendruomenė ir Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti padeda Holokausto atminimo svarbą skleisti tarp skirtingų kartų. Bendromis pastangomis stengiamės išsaugoti istorinę atmintį ir skatinti tarpusavio supratimą“, – pažymi Kauno IX forto direktorius Marius Pečiulis.

Atminimo vakaras, skirtas Lietuvos žydų genocido atminimo dienai paminėti, Kauno IX forto muziejuje (Žemaičių pl. 75, Kaunas) vyks rugsėjo 23 dieną nuo 18 valandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas