Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 04 /15:25

Atnaujinamas Kauno klinikų planinis darbas: paslaugos bus teikiamos kita tvarka nei įprastai

Vyriausybei praėjusį trečiadienį nusprendus leisti teikti planines sveikatos priežiūros paslaugas bei konsultacijas, gegužės 4 dieną Kauno klinikos paskelbė atnaujinančios planinį darbą – bus teikiamos ambulatorinės ir stacionarinės paslaugos. Tiesa, šalyje tebesitęsiant karantinui, pacientams sveikatos priežiūros paslaugos bus teikiamos kita tvarka nei įprastai. ​Ilgės pacientų aptarnavimo laikas.
Kauno klinikų konsultacinė poliklinika
Kauno klinikų konsultacinė poliklinika / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie atnaujintą planinį Kauno klinikų darbą nuotolinės spaudos konferencijos metu pirmadienį papasakojo Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius ir direktorius medicinai bei slaugai doc. Kęstutis Stašaitis.

„Beveik po dviejų mėnesių pertraukos dėl paskelbto karantino Kauno klinikos nuo šiandien atnaujina planinę pagalbą“, – spaudos konferencijos metu džiaugėsi Kauno klinikų generalinis direktorius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Renaldas Jurkevičius

Pradedama teikti planinė pagalba bus kitokia nei iki šiol buvo. Didžiausia naujovė yra ta, kad pirmiausiai pacientas turės kreiptis į savo šeimos gydytoją telefonu, su kuriuo galėtų aptarti savo sveikatos būklę, nes per tuos kelis mėnesius, kurių metu planinės paslaugos nebuvo teikiamos, galėjo pasikeisti jo sveikatos būklė – galbūt reiks atlikti papildomų tyrimų. Tuomet šeimos gydytojas kreipsis į Kauno klinikas nurodytais registratūros telefonais ir pasitars su įstaigos specialistu dėl pacientui reikalingos tolimesnės pagalbos.

Šeimos gydytojas, surinkęs duomenis apie paciento sveikatos būklę ir pasitaręs su reikiamu gydytoju specialistu, spręs dėl konsultacijos būtinumo. Jeigu gydytojo specialisto konsultacija bus paskirta, Kauno klinikų registratūros darbuotojas susisieks su pacientu atskirai ir paskirs tinkamą laiką konsultacijai.

Gydytojo specialisto konsultacijos paskirtu laiku vyks ne taip, kaip vykdavo iki karantino: tiek pacientas, tiek medicinos personalas privalės dėvėti apsauginę kaukę, atvykti į konsultaciją reikės prieš 10 minučių ir be lydinčių asmenų. Visus būtinus tyrimus gydytojai stengsis atlikti tos pačios konsultacijos metu, siekiant sumažinti kontaktų skaičių su kitais darbuotojais ir pacientais.

Jeigu iki karantino paskelbimo pacientui buvo numatytas instrumentinis tyrimas, bet jis nebuvo atliktas, per 14 darbo dienų su kiekvienu pacientu atskirai susisieks Kauno klinikų darbuotojas ir paskirs naują tyrimo laiką.

„Infekcijos fone tikriausiai nė viena ligoninė negalės dirbti taip pat, kaip iki karantino paskelbimo. Po kontaktinės konsultacijos reikės tuos pačius kabinetus parengti, išvėdinti. Dezinfekuoti kabinetus reikės apie 20 minučių, tad vienam pacientui teks skirti apie 40 minučių su kabineto parengimu kitai konsultacijai“, – naujoves pristatė R.Jurkevičius.

Paslaugų apimtys sumažės perpus

Pirmajame etape, tik atnaujinus planinių paslaugų teikimą, paskaičiuota, bus galima teikti tik iki 50 proc. prieš tai turėtų Kauno klinikose atliekamų konsultacijų apimčių. Bus prašoma, kad pacientas atvyktų likus ne daugiau nei 10 minučių iki numatyto vizito. Taip bus išvengiama pacientų grūsčių gydymo įstaigoje.

„Situacija yra pasikeitusi. Dirbti tokiomis pačiomis sąlygomis (kaip iki karantino paskelbimo – aut. past.) asmens sveikatos priežiūros įstaigos negali. Natūralu, kad mūsų teikiamų paslaugų apimtys mažės, todėl kiekviena profilinė klinika nusistatys prioritetus tų ligų ir susirgimų, kurie bus konsultuojami pirmiausia ir kuriems stacionarinės paslaugos bus teikiamos pirmiausia. Vienas iš tų kriterijų yra ligos, kurių bloga kontrolė gali lemti būtinosios pagalbos poreikį ar bendrą situacijos blogėjimą“, – teigė K.Stašaitis.

Jis dar kartą pabrėžė, kad pacientui nereikės skambinti į Kauno klinikas registruotis konsultacijai – skambinti teks šeimos gydytojui.

„Iš patirties matome, kad yra nemažai atvejų, kai eilės laukiančiam pacientui net išnyksta poreikis konsultacijai, tad kreipimasis į šeimos gydytoją yra privalomas. Jei šeimos gydytojas nuspręs, kad konsultacija yra reikalinga, jis susisieks su Kauno klinikų specialistų, aptars situaciją.

Po tokio aptarimo gali būti keletas sprendimų. Mūsų specialistas pakonsultuos šeimos gydytoją dėl ambulatorinio gydymo ir galbūt pacientui nereiks kreiptis į Kauno klinikas. Gali būti priimtas sprendimas atlikti papildomus tyrimus. Tokiu būdu pacientas sutaupys laiko konsultacijai ir atvyks į ją jau su pilnu ištyrimu. Taip pat gali būti nuspręsta susisiekti su pacientu. Tuomet mūsų specialistas suteiks jam konsultaciją telefonu ar pasikvies kontaktiniai konsultacijai“, – papildė jis.

Bus privalomas COVID-19 testas

Stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sudėtingumas, pasak R.Jurkevičiaus, bus tas, kad prieš numatomą stacionarizaciją privalės būti atliktas COVID-19 ligos tyrimas. Jei testas bus neigiamas, pacientui toliau bus teikiamos stacionarinės paslaugos. Bus tiriami visi pacientai, kurie stacionarizuojami Kauno klinikose.

„Esame numatę izoliacines palatas. Tie, pacientai, kurie turės galimybes saviizoliuotis ir laukti tyrimo atsakymo namuose, tą ir darys. Nebūtinai turės atsigulti į Kauno klinikas. Reikalavimas yra tas, kad stacionarizavimo dieną pacientas turėtų neigiamą COVID-19 testo atsakymą, kuris atliktas ne vėliau kaip prieš 48 valandas.

Planinių paslaugų teikimas priklausys nuo paciento būklės ir nuo susirgimo. Jeigu tuo metu, kol bus laukiama testo atsakymo, pacientui reikės atlikti vieną ar kitą būtiną procedūrą, tokios procedūros bus atliekamos“, – teigė K.Stašaitis.

Likus dienai iki numatyto stacionarizavimo, su pacientu susisieks Kauno klinikų specialistas ir informuos dėl COVID-19 ėminio paėmimo ir tolesnės stacionarizavimo tvarkos.

Ėminys dėl infekcijos pacientams bus paimtas Kauno klinikose esančiame COVID-19 tyrimo punkte, veikiančiame drive-in principu. Jeigu pacientas neturės galimybės likus 24 val. iki stacionarizavimo atvykti į ligoninę tyrimui dėl COVID-19, tuomet jis bus stacionarizuotas į izoliacinę palatą. Joje bus paimtas ėminys ir palatoje pacientas lauks tol, kol bus gautas tyrimo dėl COVID-19 atsakymas.

Tie, kurie atvyks ambulatoriškai, anot K.Stašaičio, prie durų bus apklausiami dėl ligos simptomų, jiems bus matuojama temperatūra. Jei simptomai nebus pasireiškę, pacientas bus įleidžiamas į bendras patalpas ir jiems bus atliekama konsultacija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Stašaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kęstutis Stašaitis

Paklaustas, ar bus leidžiamas Kauno klinikų pacientų lankymas, jis atsakė, kad tvarka nesikeičia. Pacientų lankymas Kauno klinikose ir toliau išlieka draudžiamas, o lydintys asmenys bus priimami tik išskirtinais atvejais, kai lydintis asmuo yra būtinas. Į ligoninę karščiuojantys, čiaudintys ir kosėjantys lydintys asmenys neįleidžiami.

Taip pat į gimdyklas toliau nebus įleidžiami gimdyvių artimieji – sutuoktiniai ar kiti šeimos nariai. Dantų ir žandikaulių ortopedijos klinikoje taip pat toliau bus teikiama tik būtinoji pagalba.

„Turime 7 konsultacines poliklinikas skirtingų sričių. Yra pakankamas registratorių skaičius. Tikimės didelio skambučių srauto, esam pasiruošę. Gyvenimas parodys, ar yra poreikis didinti darbo vietų skaičių. Jei toks poreikis bus, tą ir darysime. Lanksčiai reaguosime į besikeičiančią situaciją“, – paklaustas, ar nesibaimina registracijos skambučių didžiulio srauto, atsakė K.Stašaitis.

Daugiau informacijos Kauno klinikų pacientams pateikiama įstaigos internetiniame puslapyje: https://www.kaunoklinikos.lt/pacientams-ir-lankytojams/covid-19/.

Planinių paslaugų teikimą atnaujino praėjusią savaitę

15min primena, kad Vyriausybė balandžio 29 dieną nusprendė leisti teikti planines sveikatos priežiūros paslaugas bei konsultacijas. Pagal Vyriausybės dokumentą, jos galėjo būti atnaujinamos jau nuo balandžio 30-osios.

Prieš atnaujindamos planines procedūras ligoninės privalo užtikrinti lovų rezervą koronavirusu sergantiems pacientams.

Planines procedūras leista teikti tik tuo atveju, jei įstaiga turi infekcijų kontrolės specialistą, su kuriuo derinami paslaugų atnaujinimo planai, o jei tokio nėra, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui reikia pateikti paslaugų teikimo atnaujinimo planus.

Taip pat Vyriausybė sutiko su Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu, kad visi paciento duomenys, susiję su paslaugomis, būtų tvarkomi tik per elektroninę sistemą, tai yra e.sveikatą.

Taip pat numatyta, kad visiems naujai į ligonines guldomiems pacientams tyrimas koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti PGR metodu, t. y. imant tepinėlį iš nosiaryklės, gali būti atliekamas ne tik pačiose įstaigose, bet ir mobiliuose punktuose. Toks tyrimas turi būti atliktas likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento stacionarizavimo. Svarbu tai, kad pacientui reikalingas planinis gydymas turi būti teikiamas nelaukiant tyrimo atsakymo.

Planinės sveikatos priežiūros paslaugos nutrauktos kovo viduryje šalyje paskelbus visuotinį karantiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas