Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 17

Atrado naujų „įrodymų“ senai sąmokslo teorijai: vis dar tiki „chemtreilais“

Vienos seniausių sąmokslo teorijų – „chemtreilų“ – šalininkai rado naujų „įrodymų“, kad lėktuvų paliekami kondensato pėdsakai neva yra nuodingos medžiagos. Socialiniuose tinkluose platinamos neva lakūnams už „chemtreilų“ skleidimą išduodamų antsiuvų nuotraukos. Tačiau iš tiesų tai tik pokštas.
Lėktuvai
Lėktuvai / 123RF.com nuotr.

„Chemtreilų“ sąmokslo teorija skelbia, neva pasaulio vyriausybės dalyvauja slaptoje programoje, kurios metu iš keleivinių bei krovininių orlaivių į atmosferą purškiami nuodingi chemikalai.

Teorijos skleidėjai savo žodžius grindžia tuo, kad praskridę lėktuvai po savęs palieka pėdsakus – jie ir vadinami „chemtreilais“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ imtas platinti trumpas vaizdo įrašas, kuriame vaizduojami žmonės šalia lėktuvuose išdėliotų statinių, o taip pat neva „chemtreilų komandos“ antsiuvas, tariamai skirtas pilotams, kurie esą prisideda prie šių medžiagų sklaidos.

Anot įtikėjusių šia sąmokslo teorija, tai – rimti įrodymai, kad iš lėktuvų purškiamos nuodingos žmonėms medžiagos.

Tačiau tai nėra tiesa.

Vaizdų kratinys

Melagienoje naudojama nuotrauka padaryta dar 2009 metais. Joje užfiksuotos statinės neturi nieko bendro su cheminių medžiagų transportavimu.

2009 metų birželio 18 dieną Paryžiuje, Le Bourget oro uoste surengta tradicinė aviacijos paroda „Paris Air Show“.

Viename aviacijos pasirodymų dalyvavęs lėktuvas „Airbus A800“ salone gabeno skysčio pripildytas balasto statines.

Taip imituojamas keleivių svoris, siekiant pademonstruoti pilnai pakrauto lėktuvo pajėgumus.

Nuotraukoje matomos statinės yra naudojamos lėktuvų bandymų metu.

Apie juos 2010 metais rašė technologinių naujienų žurnalas „Wired“.

Tokiu būdu siekiama patikrinti lėktuvo masės centrą, jo pokyčius kylant ir leidžiantis.

Melagienai panaudotoje kitoje nuotraukoje užfiksuota tarp balasto statinių kartu su kitais politikais stovinti buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

2014 metais gegužės 20 dieną Berlyne buvo surengta ILA aviacijos paroda.

Nuotraukoje A.Merkel ir kiti, įskaitant tuometinį „Airbus“ generalinį direktorių Fabrice'ą Bregierą ir tuometinį Turkijos transporto, jūrų reikalų ir ryšių ministrą Lutfi Elvaną, nufotografuoti aviacijos šou atidarymo metu.

Antsiuvų detektyvas

Didžiausiu „įrodymu“ apie tai, kad neva egzistuoja specialios „chemtreilus“ purškiančios oro pajėgos, tapo karinius antsiuvus imituojantys ženkliukai.

Ant apvalaus antsiuvo, kurį laiko lėktuvo piloto kabinoje įsitaisę vyrai, puikuojasi užrašas anglų kalba: „Chemtreilų komanda. Purkšk ir melskis“ (angl. Team chemtrail. Spray and pray).

Facebook nuotr./Humoristinis antsiuvas
Facebook nuotr./Humoristinis antsiuvas

Iš tiesų šį ženkliuką sukūrė dabar jau nebepasiekiamas humoristinis tinklalapis, neva skirtas „chemtreilų“ platintojams.

„Sveiki atvykę į Pietų Kalifornijos „chemtreilų“ operacijos pasaulį! Džiaugiamės galėdami jums pristatyti oficialią „TeamChemtrail“ svetainę, kurioje sunkiai dirbame, kad pateiktume keletą įdomiausių bandomųjų produktų, kuriuos galite rasti.

„Chemworks“ komanda nuolat sunkiai dirba, kad galėtume pasiūlyti jums naujų ir patobulintų būdų, kaip nušviesti ir išgąsdinti visus sąmokslo teorijų gerbėjus.

Mūsų operacija prasidėjo netikėtai, – sukūrus „TeamChemtrail“ antsiuvą ir pardavus jį keliems draugams.

Kol mes to nežinojome, internete susikūrė užsakymų ir ginčų audra, ir mes supratome, kad turime sparčiai plėstis, kad patenkintume sukeltą paklausą!“, – buvo skelbiama tariamai „chemtreilus“ platinančių pilotų antsiuvą sukūrusioje svetainėje.

D.Beržinio nuotr./Kauno aviacijos šventės akimirkos
D.Beržinio nuotr./Kauno aviacijos šventės akimirkos

Ne karta paneigta melagiena

Pavadinimas „chemtreilai“ yra pakeista lėktuvų paliekamo kondensacijos pėdsako „contrail“ (ang. condensation + trail) forma.

Šiai sąmokslo teorijai daugiau nei dvidešimt metų. Tačiau iki šiol šalininkai nesiejo jos su užkrečiamųjų ligų platinimu.

„Teorijos“ sklaidą analizavusių Harvardo universiteto mokslininkų teigimu, dažniausiai „chemtreilai“ buvo siejami su siekiu neva sterilizuoti gyventojus, trumpinti gyvenimo trukmę, paveikti klimatą.

Nė vienas šių teiginių neatitinka tiesos.

JAV aplinkos apsaugos agentūros ir NASA mokslininkai, atlikę tyrimą, paaiškino, kad oro transporto paliekami kondensacijos pėdsakai sudaryti iš vandens ledo dalelių pavidalu ir nekelia pavojaus žmonių sveikatai.

2016 metais mokslo žurnalas „New Scientist“ paskelbė publikaciją, kurioje „Chemtreilų“ sąmokslo teoriją ėmėsi tikrinti 77 mokslininkai.

76 iš 77 mokslininkų pateikė išvadas, kuriose aiškinama, kad nėra jokių įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Vienas tyrėjų teigė nutolusio regiono dirvoje aptikęs daugiau bario nei tikėtasi.

Vis dėlto masinės kontrolės sąmokslo teorijos nepatvirtino nė vienas jų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas