Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 23

Atsiminimų knygos apie Algirdą Brazauską pristatymas – be Kristinos Brazauskienės

Šeštadienį Vilniuje, sausakimšoje Mokslų akademijos salėje, velionio prezidento Algirdo Brazausko bendražygiai, daugiausia socialdemokratai, susirinko į Vilniaus Kavaliausko sudarytos atsiminimų knygos „Žmogus laiko taikinyje“ pristatymą.
Knygos „Žmogus laiko taikinyje“ pristatymas
Knygos „Žmogus laiko taikinyje“ pristatymas / Luko Balandžio nuotr.

Tiesa, pristatyme nepasirodė antroji prezidento žmona Kristina Brazauskienė. Ji nepanoro ir knygoje pasidalinti savo atsiminimais. Knygos sudarymo su V.Kavaliausku ėmėsi A.Brazausko dukros. Pati K.Brazauskienė knygos leidybai nedavė nė lito.

„Nenorėjo ponia Kristina rašyti atsiminimų su mumis kartu. Nemėgsta gal mūsų, nors mes kvietėme parašyti. Nepradėkim dabar čia apie Kristiną, nenervinkit manęs“, – šypsodamasi šūktelėjo  A.Brazausko dukra Laima Mertinienė paklausta, kodėl knygoje nėra antrosios prezidento žmonos straipsnio.

Publikuoti M.Burokevičiaus neišdrįso

Į knygą savo atsiminimus sudėjo 146 žmonės – nuo artimiausių bendražygių iki politinių priešininkų.  Knygoje sudėti ir dabartinės Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės, ir Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos atsiminimai.

Tiesa, būta ir tokių autorių, kurie parašė prisiminimus, tačiau jie liko nepublikuoti, pripažino V.Kavaliauskas.

„Aš turiu pasakyti, kad tik vienu atveju aš išsigandau ir nedėjau straipsnio. Aš užsakiau atsiminimus iš Mykolo Burokevičiaus (vieno 1991 m. valstybinio perversmo iniciatorių – red.past.). Du kartus jam priminiau, jis nustebo: „ar tikrai žadate spausdinti?“.

M.Burokevičius parašė, o aš iš jo straipsnio taip ir nepaėmiau – išsigandau, - pripažino V.Kavaliauskas.

Matyt, M.Burokevičius parašė, o aš iš jo straipsnio taip ir nepaėmiau – išsigandau. Pamaniau, kad dėl vieno autoriaus klius knygai, nors man pačiam tikrai būtų labai įdomu, ką jis galėtų papasakoti. Matyt, nesame laisvi nuo aplinkos – atviravo V.Kavaliauskas.

Išvis prašyta savo atsiminimais apie A.Brazauską pasidalinti buvo 400 žmonių. Su jais buvo sutarta, kad tekstai nebus smarkiai taisomi.

„Sutarėme, kad cenzūros nebus. Brazauskas nebijojo blogų nuomonių“, – paaiškino V.Kavaliauskas.

Anot jo, kai kurie atsiminimų autoriai savo rašinius taisė po keliolika kartų. Štai Lietuvos laisvės lygos įkūrėjas Antanas Terleckas iš pradžių rašė, kad A.Brazauskas buvo pats geriausias premjeras, tačiau vėliau pasitarė su savo draugais ir nuomonę pakeitė.

„A.Terleckas perrašinėjo savo skyrių 13 kartų“, – teigė V.Kavaliauskas.

Ne tik gražus ir geras

Lietuvos socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia labiausiai vertinantis tai, kad V.Kavaliauskas sudarydamas prisiminimų apie A.Brazauską knygą nevengė prezidentą piešti visomis spalvomis – ne vien baltai.

„Knygą vertinu labai teigiamai. Patys garsiausi pasaulio lyderiai atsiliepė į prašymą apibūdinti A.Brazauską. Šioje knygoje ne vien pozityvas aprašytas, bet yra ir kritinių straipsnių. Manau, V.Kavaliauska čia pasielgė labai teisingai“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Pats V.Kavaliauskas teigia, kad visi savo atsiminimais pasidaliję žmonės patys gali jaustis istorijos dalimi, nes jiems teko pabūti šalia A.Brazausko.

„Manau, mes visi prisiglaudėme prie istorijos, mes visi stovėjome kažkur netoli A.Brazausko, kuris buvo istorinis žmogus ir patys šiek tiek įsirašėme į istoriją“, – sakė jis.

V.Kavaliauskas teigė, kad pats A.Brazauskas istorija itin domėjosi ir gerai ją žinojo.

Į knygą savo atsiminimus sudėjo 146 žmonės. Tarp jų - Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos atsiminimai.

Pats V.Kavaliauskas teigia, kad jam sudaryti šią knygą buvo didelė garbė. „Dirbau šešerius metus su A.Brazausku, jis buvo mano gyvenimo mokytojas“, – teigė jis.

A.Brazausko dukra L.Mertinienė knygos pristatyme teigė, kad A.Brazauskas į Lietuvą, į jos žmones žiūrėjo ne kaip mokytojas, o kaip tėvas.

„Tėvas buvo mums tikras tėvas. Aš manau, kad jis buvo visai Lietuvai kaip tėvas. Jis žiūrėjo, vertino Lietuvą ir jos žmones kaip savo vaikus. Nemenkindamas, bet su labai dideliu rūpesčiu“, – kalbėjo L.Mertinienė.

Pasak dukros, A.Brazauskas dažniausiai žmones apibūdindavo vienu žodžiu „padorus“. „Aš manau, kad jis buvo labai padorus. Norėčiau, kad tokį jį ir atsimintume“, – prašė dukra.

Išpirko per pusvalandį

Atsiminimų knygą „Žmogus laiko taikinyje“ šeštadienį vykusiame pristatyme Mokslų akademijoje įsigyti pavyko ne visiems. Leidėjo atsivežti egzemplioriai buvo išgraibstyti per pusvalandį.

Į pristatymą susirinko visas būrys Lietuvos politikos lyderių, buvusių A.Brazausko bendražygių, sporto, meno, mokslo ir visuomenės veikėjų.

Antrasis knygos pristatymas vyks šeštadienio vakarą „Knygų mugėje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento